Select Menu


Αχ ,πόσο γρήγορα, ούτε που το καταλάβαμε, περάσαμε από το εθνικό μας νόμισμα στο υπερεθνικό !

Με την παύση της κυκλοφορίας της ,η δραχμή, μας αποχαιρέτησε και ό,τι άλλο περί αυτής, για παράδειγμα τα τραγούδια μας: δυο χιλιάρικα στην τσέπη δυόμισι με τα ψιλά εκκρεμότητες και πρέπει δεκαχίλιαρα πολλά...ή … τα χιλιάρικα, σου λέω είναι καρφιά…ή… ματσάκια πεντοχίλιαρα θέλεις να την περάσεις …ή… γιατί τα πεντοχίλιαρα δεν είναι πετσετάκια…ή…άσε με να σου πω με την κιθάρα εκείνο το τραγούδι της δραχμής!

Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις υποτιμήσεις και τις διολισθήσεις που συνέτειναν στη μείωση της αξίας της δραχμούλας.

Τώρα, λόγοι συναισθηματικοί με σπρώχνουν σε αυτή την αναφορά μου αλλά διαισθάνομαι πως όσο μακριά πήγε κι αν έγινε παρελθόν, τελευταία, αναμοχλεύουμε τα χαλάσματα και ψάχνουμε πάλι για δραχμές. Γιατί άραγε; Μα δεν έπρεπε καν να γίνεται λόγος γιατί η Ελλάδα με το Ευρώ γύρισε σελίδα, άλλαξε εποχή! Μήπως ,να ξεφυλλίζουμε προς τα πίσω για να κάνουμε τη σύγκριση; Εε, όχι! Τι τα θες, περασμένα ξεχασμένα .Οι παλιοί όμως έλεγαν, σα δεν έχεις νύχια να ξυθείς ….πίστευαν στις δικές τους δυνάμεις, ασχέτως αν οι ξένες δυνάμεις έχωναν παντού τη μούρη τους.

Πάντως, ένα είναι βέβαιο ότι ως χώρα έχουμε εκχωρήσει τη νομισματική μας πολιτική στην Ευρώπη που σημαίνει επί της ουσίας ,ότι το νόμισμα είναι κοινό και τα κράτη εθνικά άρα δεν υπάρχει αντιστοιχία και ιδού .

Το Ευρώ απέδειξε ότι αφήνοντας τη δραχμή έπρεπε να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα !Έλα όμως που δεν τον πιάσαμε, ίσα-ίσα που τον χάσαμε! Τοπίο θολό .Πόσο ν’ αντέξει κανείς τις ετεροκατευθύνσεις;

Ως χώρα με ποια ταχύτητα τρέχουμε; Πρέπει να βρούμε το δρόμο που ναι μεν θα είναι ανηφορικός και δύσβατος αλλά να είμαστε βέβαιοι ότι δε θα μας βγάλει σε άλλα μονοπάτια.

Γιατί είμαστε εν έτει 2015 κερδισμένοι και χαμένοι! Μάλλον το δεύτερο!

Και οι φράσεις διαπλεκόμενοι, διεφθαρμένοι, ατομιστές, λιγότερο εργατικοί, ποιους αφορούν; Και οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι ποιους αφορά;

Προσοχή να μη γίνει της… Αργεντινής!

Είναι αλήθεια ότι τους φοβάμαι λίγο τους μονεταριστές, τους οικονομικούς αναλυτές που καθημερινά ροδολογούν στις οθόνες όταν οι περικοπές προχωρούν, αλλά οι δόσεις των δανείων του κοσμάκη, που κατά την τσέπη του βρήκε και τη σκέπη του, ουδόλως τροποποιούνται.

Ποιος αντιλέγει για την πληθώρα των απελπισμένων !

Οι πειρατές της ανάπτυξης προχωρούν, παίρνοντας τα κεφάλια των μικρών μικρομεσαίων .Πού θα σταθείς μπροστά στις πολυεθνικές ,στην καταδολίευση του ιδιωτικού πλουτισμού;

Αυτό το Γιες Σερ, πού θα μας οδηγήσει!

Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά
Φιλόλογος, συγγραφέας, κριτικός.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top