Select Menu


Το 1989 οι εκδότες πλέον έχοντας πράξει το χρέος τους, δηλαδή έχοντας καταγγείλει τον Κοσκωτά, οδηγούν με τη συμφωνία και ΝΔ -Συνασπισμού τη χώρα σε εκλογές, με πρόσχημα την <<κάθαρση>>.

Το δώρο με το οποίο ανταμείβονται από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη είναι πλουσιοπάροχο. Μπορούν από εκδότες να γίνουν και ιδιοκτήτες τηλεόρασης! Η διάταξη-δώρο είναι στο άρθρο 4 για την <<άδεια μη κρατικής τηλεοράσεως>>του νόμου 1866/89 , όπου στην 4η παράγραφο αναφέρονται τα εξής, φωτογραφικά : <<Μεταξύ των κριτηρίων για τη χορήγηση και ανανέωση της άδειας συνεκτιμώνται η πληρότητα και η ποιότητα του προγράμματος και η εμπειρία και παράδοση των μετόχων της εταιρείας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως επίσης και η ιδιότητα του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης>>. Οι δήμοι ασφαλώς με εξαίρεση αυτόν της Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε το σημερινό χρεωμένο τηλεοπτικό σταθμό, “TV 100” και την αποτυχημένη προσπάθεια του Πειραιά με τον “TV Plus” ασφαλώς δεν ασχολήθηκαν. Το δώρο ήταν αποκλειστικά για τους εκδότες.


Γεννιούνται έτσι το Mega των Χ.Λαμπράκη, Β. Βαρδινογιάννη , Γ. Μπόμπολα, Κ. Τεγόπουλου, Α.Αλαφούζου ο Antenna TV ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του αποθανόντα εκδότης του Ελεύθερου Τύπου Άρη Βουδούρη, του Μίνωα Κυριακού, του Γιάννη Πουρναρα εκδότη του περιοδικού Τηλεράματος και του …αριστερού εκδότη της “Πρώτης “, Χρήστου Καλογρίτσα . Δέκα μέρες πριν τη Πρωτοχρονιά του 1990 που ο Αντέννα βγήκε στον αέρα η Ελευθεροτυπία θα θέσει το ερώτημα:<<Ο οποιοσδήποτε επίδοξος επιβήτωρ, έχει τα προσόντα να είναι επιβήτωρ;>>

Ακόμη προαναγγέλθηκε η έλευση της Νέας Τηλεόρασης των Κόκκαλη -Βουδούρη (που αποχώρησε από την πρώτη κοινοπραξία) Καραγιάννη-Σαραντόπουλου (Απογευματινή) που τελικώς δεν βγήκε ποτέ στον αέρα, δίνοντας την άδεια στον ομίλο Βαρδινογιάννη για το Star Channel , σε αντίθεση με το Κανάλι 29 των αδελφών Κουρή δημιουργώντας έτσι το συγκρότημα του Ταύρου και ο Seven X του κ.Κουλουκουντή ο οποίος προσέβλεπε στις τηλεπικοινωνίες. Το ΚΛΙΚ του Φεβρουαρίου 1990 που περιγράφει την κατάσταση αναφέρει πως τηλεοπτικό σταθμό προσπάθησε να βγάλει και Ιωάννης Μάστορας εκδότης του ελεύθερου πέφτοντας πάνω στις συχνότητες της ΕΤ2 προσδοκώντας ότι η κρατική ραδιοτηλεόραση θα κλείσει λόγω χρεών .

Άδεια για τηλεοπτικό σταθμό παίρνει και ο πρώην γενικός γραμματέας ΠΕΧΩΔΕ,επί ΝΔ, Φώτης Μανούσης , φίλος, τότε του Σ. Κούβελα. Ο Φ.Μανούσης είχε εγκαταλείψει τα πολιτικά καθήκοντα του και ξεκίνησε την περιπέτεια του στην τηλεόραση με το NEW Channel. Στο ΕΣΡ της εποχής προήδρευσε επί μακρών , τις μέρες της ΝΔ , ο δικηγόρος του Σ.Κούβελα, Π.Λαδάς .

Οι άδειες θα δοθούν τελικά στις 10.9. 1993, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη χορηγούνται άδειες ιδρύσεως και λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού τοπικής εμβέλειας στην περιοχή Αττικής” καθώς και “ ειδική άδεια για τεχνική δικτύωση” προκειμένου να αποκτήσουν “εθνική εμβέλεια” στις εταιρίες: , ΑΝΤΕΝΝΑ TV Α.Ε. ΑΝΤ-1, ΝΕΟ ΚΑΝΑΛΙ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε., NEW CHANNEL , ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ” ΚΑΝΑΛΙ 29,“ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ,, ΞΕΝΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΕ SEVEN X”, ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ<<MEGA>CHANNEL>> .Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού τοπικής εμβέλειας στην περιοχή Θεσσαλονίκης” και “ ειδική άδεια για τεχνική δικτύωση” “στην περιοχή κεντρικής Μακεδονίας” δίνονται στις εταιρίες: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ TV 100” και ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΦΟΙ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΣΙΑ Α.Ε. <<ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV>> . Τέλος άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού στην περιοχή Αττικής δίνονται στις εταιρίες CITY NEWS A.E. TELECITY” και “ΤΗΛΕΤΩΡΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ-ΤΗΛΕΤΩΡΑ” “

Μετά την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις 31 Δεκεμβρίου 1993, δυο μήνες μετά τις εκλογές στο β΄ τεύχος του ΦΕΚ αρ.954 ο υφυπουργός Προεδρίας Ε. Βενιζέλος και ο υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών Γ. Χαραλάμπους τροποποιούν την 94841/15.9.93 απόφαση ως εξής: “Επιτρέπουμε και στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς “ΕΡΜΗΣ -ΣΚΑΪ Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ΑΕ<<SKY 100,4>> Ελληνική Δορυφορική Τηλεόραση ΕΔΤ” και “ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΕ-902 Αριστερά στα FM” να εκπέμπουν στα κανάλια που χρησιμοποιούν και εκπέμπουν “ . Κατά τα λοιπά “ το σύνολο των υπολοίπων συχνοτήτων (καναλιών) της ζώνης VHF και UHF” παραχωρείται “προσωρινά στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (ΕΤ)”.

typologies.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top