Select Menu

Λοιπόν, σε τούτη την περίεργη χώρα που ονομάζεται Ελβετία, είχαμε εκλογές σε εθνικό επίπεδο.

του Γιώργου Ξενιτεμένου

Συμπληρώνω 13 χρόνια στον τόπο αυτό τον χλοερό κι ακόμα προσπαθώ να τον καταλάβω, να συμφιλιωθώ με τις ιδιορρυθμίες και τις αντιφάσεις του (κι εκείνος τί θα έλεγε για τις δικές μου;). Υμνείται συχνά ως μια από τις τελευταίες νησίδες δημοκρατίας στον κόσμο, αποτελεί για πολλούς παράδειγμα προς μίμηση. Ιδίως στον τόπο που εφηύρε την λέξη και τον τρόπο της δημοκρατίας, δεκάδες άρθρα-διθύραμβοι ξεπετάγονται κάθε τόσο. Με την απαραίτητη αντιπαραβολή της ανάδελφης ελληνικής πολιτικής-θεατρικής σκηνής.

Στην Ελβετία, οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι μόλις από το 1971 σε επίπεδο ομοσπονδίας, ενώ σε επίπεδο καντονιού σε κάποιες περιπτώσεις η απαγόρευση διήρκησε ως το 1990 (στο γερμανόφωνο καντόνι Appenzell IR, μετά από δικαστική απόφαση καθώς οι άνδρες ψήφιζαν σταθερά «όχι» στα σχετικά δημοψηφίσματα).

Η Ελβετία εγκαλείται από την GRECO (με αλεπάλληλες εκθέσεις, η τελευταία τον Αύγ.2015) για αδιαφάνεια στο πολιτικό σύστημα. Μάλιστα, είναι η μόνη από τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης που δεν έχει θεσπίσει νόμους για τον έλεγχο της χρηματοδότησης των κομμάτων.

Πολλά θα είχαμε να πούμε και για την επιρροή των διαφόρων λόμπι στα πολιτικά πράγματα, διαμέσου πολιτικών που είναι π.χ. ταυτόχρονα και μέλη σε ΔΣ μεγάλων εταιρειών. Θέλω όμως να σταθώ σε κάποια άλλα σημεία, σχετικά με τις χθεσινές εκλογές. Ενισχύθηκε, λέει, η λαϊκίστικη «δεξιά», έλαβε ποσοστό σχεδόν 30%, το μεγαλύτερο που είχε ποτέ. Αυτό συνέβη, λέει, κυρίως λόγω της μεταναστευτικής κρίσης. Με τόση τρομο-προπαγάνδα, το κατάφεραν οι «ειδικοί».

Κι όμως, το ζήτημα είναι για πολλά γέλια. Από τις αρχές του 2015 ως τώρα, η Ελβετία υποδέχθηκε 22 (είκοσι δύο) πρόσφυγες από την Συρία. Θα μπορούσαμε να τους γνωρίζουμε με το μικρό τους όνομα δηλαδή. Κι όμως, δείτε τί κάνει η προπαγάνδα των ΜΜΕ. Αναρωτιέμαι ποια θα ήταν τα ποσοστά των κομμάτων αν η Ελβετία αντιμετώπιζε το πρόβλημα της Ελλάδος στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πάει αυτό.

Σε αυτήν εδώ τη χώρα με την παροιμιώδη σταθερότητα και το περίφημο δημοκρατικό σύστημα, οι πολίτες αισθάνονται μια σιγουριά πως τα σημαντικά ζητήματα που έχουν αναλάβει οι «ειδικοί», οι «τεχνοκράτες», θα διευθετηθούν με τον πλέον συμφέροντα για τον λαό τρόπο. Όλα δουλεύουν ρολόι (ελβετικό), γιατί να σκοτίζονται; Εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Τυφλά. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι 52% των ψηφοφόρων …απείχαν από την εκλογική διαδικασία. Η αποχή αυτή θαρρώ πως είναι τρισχειρότερη από την δική μας, των πρόσφατων ελληνικών βουλευτικών εκλογών.

Πρώτον, η αληθινή αποχή στην Ελλάδα ήταν πολύ μικρότερη (γύρω στο 35%) αν αφαιρεθούν οι ξενιτεμένοι και οι πεθαμένοι.

Δεύτερον, οι απέχοντες στην Ελλάδα δεν είναι απολιτίκ (οι πιο πολλοί) μα άκρως πολιτικοποιημένοι πολίτες που ψάχνονται και δεν βρίσκουν λύση στο παρόν σύστημα.

Στην Ελβετία, πρόκειται για παντελή αδιαφορία. Το είδα και στον χώρο εργασίας μου, κανείς απ’ όσους ρώτησα δεν ψήφισε χθες! Όσο κι αν προσπάθησα, δεν κατάφερα να τους κάνω ν’ αρθρώσουν κάποια πειστική εξήγηση. Βαριούνταν, δεν πήγαν. Δεν τους αφορούσε το ζήτημα. Ιδιωτεία. Όσο έχουν το iphone6 και τις λοιπές ευκολίες τους, όλα καλά.

Κι όμως. Ο Γκαίτε είχε πει ότι οι μεγαλύτεροι σκλάβοι, οι πιο ανελεύθεροι άνθρωποι, είναι εκείνοι που πιστεύουν λανθασμένα πως είναι ελεύθεροι (στα αγγλικά «None are more hopelessly enslaved than those who falsely believe they are free»). Τέτοιοι είναι οι πιο πολλοί Ελβετοί, δυστυχώς. Θα θυμάστε από το Debtocracy, τον Καστοριάδη να απαγγέλλει Θουκυδίδη: «Ή ησυχία ή ελευθερία. Και τα δυο δεν γίνεται»…

Μπορεί λοιπόν στην Ελλάδα να μην έχουμε καθόλου Ελευθερία, έχουμε όμως πολλούς ελεύθερους ανθρώπους. Κι από κει κάτι σωστό θα βγει, όταν είναι η ώρα του. Στην Ελβετία, από την πολλή ησυχία και αδιαφορία, μια μέρα θα ξυπνήσουν οι άνθρωποι με τις αλυσίδες στα πόδια και πάλι θα μείνουν ατάραχοι. Σαν από καιρό πεθαμένοι.

Καλή λευτεριά.
Γ.Σ.
Λωζάννη, 19.10.2015

Υ.Γ. Να τα λέμε όλα όμως. Περίπου 750 χιλιάδες Ελβετοί του εξωτερικού είχαν δικαίωμα ψήφου και εξέλεξαν εκπροσώπους τους (που κατοικούν στο εξωτερικό). Ζηλεύω που δεν μπορώ να συμμετάσχω κι εγώ με την ψήφο μου σε αυτή την πλάνη, όταν έχουμε εκλογές στην Ελλάδα.

Φωτ.: Η ελβετική βουλή με θέα …αλπικό τοπίο. Διότι με θέα την Ελευθερία θα υπήρχε θέμα…

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top