Select Menu

Καθηλωμένος ασθενής στο Δαφνί. Πηγή
Με νέα ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Συσπείρωση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση καταγγέλλει την μετατροπή κτιρίου στο Γκάζι, που αγοράστηκε για λειτουργία ως κοινοτική δομή του ΨΝΑ, σε άσυλο. Η διαδικασία αγοράς του κτιρίου είχε ξεκινήσει από το 1988, στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που ξεκίνησε από... τότε, και ολοκληρώθηκε τώρα με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Η αγορά του κτιρίου είχε ως σκοπό την λειτουργία του ως Κέντρου Ψυχικής Υγείας κοινοτικού τύπου υπαγόμενου στο ΨΝΑ, μετά την αγορά του όμως τώρα θα χρησιμοποιηθεί τελικά για μεταστέγαση υπηρεσιών του ΨΝΑ που μένουν "ξεκρέμαστες" λόγω των περικοπών και της συρρίκνωσης του ιδρύματος. Ολόκληρη η ανακοίνωση της Συσπείρωσης για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση:

Με μια πράξη χαρακτηριστική της οριστικής επιστροφής στην παλαιο-ιδρυματική μονολιθικότητα, η Διοίκηση του ΨΝΑ, υπό τις ευλογίες του Υπουργείου Υγείας (της ηγεσίας του πριν την υπηρεσιακή κυβέρνηση, της ίδιας, άλλωστε, που συνεχίζει και με την νέα κυβέρνηση Σύριζα-Ανελ) και με τη σύμφωνη γνώμη του ψυχιατρικού σώματος και των (ελεγχόμενων από τον Σύριζα) συνδικαλιστικών οργάνων, μετέτρεψε την χρήση ενός κτιρίου που αγοράστηκε για να λειτουργήσει ως Κέντρο Ψυχικής Υγείας (στο Γκάζι), σε χώρο συστέγασης/συσσώρευσης στεγαστικών δομών (οικοτροφείων) και λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων του ΨΝΑ.

Το κτίριο, που κόστισε 7.3 εκ. ευρώ, αγοράστηκε με κονδύλια του ΕΣΠΑ και αποτελούσε την περιπετειώδη κατάληξη μιας διαδικασίας (με όλα τα χαρακτηριστικά της τραγικής φάρσας) που άρχισε με ένα ΦΕΚ του 1988, για ίδρυση από το ΨΝΑ δυο ΚΨΥ (στους Αγίους Αναργύρους και αυτού στη περιοχή του Δήμου Αθηναίων), συνεχίστηκε, ύστερα από 15χρονη (!) αδράνεια, λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν (μετά από άκαρπες προσπάθειες ενοικίασης) ξεκίνησε η αγορά των δύο κτιρίων, η οποία διακόπηκε στο μεσοδιάστημα της μετάβασης, με τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, από την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή σε αυτή του Γ. Παπανδρέου (γιατί «ανακαλύφθηκε» ότι «δεν υπήρχαν λεφτά» για την αγορά των κτιρίων, για τα οποία είχαν ολοκληρωθεί οι σχετικοί διαγωνισμοί) και να φτάσουμε, έτσι, στα τέλη του 2014, όταν βρέθηκαν κάποια κονδύλια από το ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η Περιφέρεια, έτσι ώστε να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία αγοράς- που αν δεν γινόταν, το Δημόσιο θα πλήρωνε μεγάλα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες, ισοδύναμα της τιμής των κτιρίων χωρίς να έχει τα κτίρια.

Το ΚΨΥ Αγίων Αναργύρων ξεκίνησε, ωστόσο, την λειτουργία του από το 2006 γιατί υπήρχε μια θεραπευτική ομάδα που ήθελε να δουλέψει για τον ριζικό μετασχηματισμό, για την αποιδρυματοποίηση και για την έμπρακτη (και όχι στα λόγια) στροφή στην κοινότητα. Και βρήκε τον τρόπο να το κάνει μέσα από ένα άλλο, μικρό κτίριο, προσωρινά, μέχρις ότου παραδιδόταν τον κανονικό κτίριο του ΚΨΥ.

Για το άλλο ΚΨΥ, αυτό της Αθήνας, δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από το ΨΝΑ, ούτε από την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου, που υποτίθεται ότι έχει μια πολιτική για την Ψυχική Υγεία (που δεν έχει και ποτέ δεν είχε). Γι΄ αυτό και τώρα, το εν λόγω κτίριο, χρησιμοποιείται για διαμετρικά αντίθετους στόχους και αντί για ένα εργαλείο για την στροφή στην κοινότητα, μετατρέπεται σε όχημα της συρρίκνωσης και της μεταστέγασης άλλων εξωνοσοκομειακών δομών του ψυχιατρείου προκειμένου να γίνουν περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες (από νοίκια κλπ).

Και κανείς δεν διαμαρτύρεται. Από τη μια, επιτροπές στο Υπουργείο, η μια πίσω από τη άλλη («σε δουλειά να βρισκόμαστε»), σχεδιάζουν, ξανά και ξανά, εδώ και 30 χρόνια, την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», την τομεοποίηση, την «στροφή στην κοινότητα». Και την ίδια στιγμή, μια βασική δομή της κοινότητας, που είναι το ΚΨΥ, που λείπει δραματικά από το πεδίο των υπηρεσιών (και όπου τα λίγα που υπάρχουν, εκτός του ότι υπολειτουργούν, ούτως ή άλλως η λειτουργία τους ήταν ανέκαθεν αυτοαναφορική και σε καμιά σχέση με πρακτικές εναλλακτικές στον εγκλεισμό και στο ίδρυμα), ακυρώνουν την λειτουργία αυτού του έστω και ενός ΚΨΥ σε ένα κτίριο αγορασμένο γι΄ αυτό σκοπό.

Τι άλλο χρειάζεται για ν΄ αποδειχτεί η υποκρισία των λόγων και των διακηρύξεων, της (αποδεκτής και από την τρόικα πλέον) δήθεν «αριστεράς» του Σύριζα; Τι άλλο μπορεί ν΄ αποδείξει καλλίτερα τις προθέσεις όσων εκτελούν αυτές τις πρακτικές, που ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά μιας ουσιαστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης; Ακόμα και για το ήδη σε 9χρονη λειτουργία ΚΨΥ των Αγίων Αναργύρων «ακούγεται» ότι πιθανό να μη μεταφερθεί στο νέο κτίριο, του οποίου, επιτέλους, η αγορά είναι υπό ολοκλήρωση, αλλά να παραμείνει στο μικρό, προσωρινό κτίριο από το οποίο ξεκίνησε την λειτουργία του και το νέο κτίριο να δοθεί σε άλλη χρήση (!), ή, και αν μεταφερθεί, να συστεγαστεί με δυο στεγαστικές δομές, που λειτουργούν ανεξάρτητα από δεκαετίες, ακυρώνοντας, αφενός, βασικές λειτουργίες του ΚΨΥ, με αποτέλεσμα την μετατροπή του σε ένα απλό ομοίωμα ΚΨΥ και μετατρέποντας, αφετέρου, τις στεγαστικές δομές σε ένα μικρό ψυχιατρείο.

Η ακύρωση της λειτουργίας του ΚΨΥ στο Γκάζι είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, δηλαδή, της ιδρυματικής σκλήρυνσης, των απομονώσεων, των καμερών, της ολοταχούς προετοιμασίας ειδικού τμήματος/κολαστήριου για τους «ακαταλόγιστους» του άρθρου 69 ΠΚ, των επανειλημμένων τραγικών θανάτων λόγω του ταυτόχρονου εκβαρβαρισμού και της κατάρρευσης της όποιας διαχειριστικής επάρκειας της κλειστής ιδρυματικής λειτουργίας.

Φυσικά, όταν έλθει η ώρα, ανάλογα και με τα «παιχνίδια» που, πολύ σύντομα, θα παιχτούν γύρω από το αναμενόμενο βίαιο κλείσιμο των ψυχιατρείων, θα πληρωθούν, πιθανώς, τεράστια πρόστιμα για την αλλαγή χρήσης του πανάκριβου κτιρίου για σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς για τους οποίους χρηματοδοτήθηκε η αγορά του.

Αλλά, το κυριότερο, είναι η ανάδυση, μέσα από όλα αυτά, όχι μιας επιστροφής σε κάποιον υποτιθέμενο «Μεσαίωνα» (πολύ πιο «προοδευτικού» σε σχέση με πολλά από τα τεκταινόμενα εντός του σύγχρονου καπιταλισμού), αλλά της απίστευτης βαρβαρότητας που εμπεριέχεται στην δομή του συστήματος εντός του οποίου ζούμε, η οποία (και όχι για πρώτη φορά) αναδεικνύεται ως ο τρόπος με τον οποίο και μόνο επιβάλλονται τα μνημόνια και γίνεται η αντιμετώπιση των ανθρώπων που συντρίβονται από αυτά και του οποίου, συστήματος, η κυρίαρχη ψυχιατρική ήταν ανέκαθεν, και εξακολουθεί να είναι, από τις πιο πιστές θεραπαινίδες.

24/9/2015

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top