Select Menu

Γράφει ο Γιώργος Σ. Πολίτης

Οι αναγκαίες συναθροίσεις ατόμων συμβαίνουν γιατί ο φόβος της μοναξιάς καταβάλλει, γιατί ο άνθρωπος λένε είναι κοινωνικό ον και από τις συμπράξεις καταφέρνει πολλά περισσότερα και έτσι είναι.

Κανείς δεν μιλάει για την ελευθερία του μέσα από την επιλεγμένη σκλαβιά του. Κανένας, διότι πάντες(;) είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τον δυνάστη τους και άρα κοιτώντας την ελεύθερη κίνησή τους μέσα στη λεκάνη αγνοούν τον ωκεανό.

Ασφαλώς και δικαιούται, ο όποιος ένας -και, κατά τον Λοκ και, κατά άλλους ενδεχομένως- να διαθέτει την ελευθερία του όπου κρίνει πως τον συμφέρει. Δικαιούται και υπαλληλία αλλά και ταγή –ως προσωπική επιλογή φυσικά πίσω από την ελευθερία της βούλησης η οποία απλόχερα του προσφέρεται.

Συμφωνώ ότι όλα ετούτα είναι γνωστά και ίσως απορριπτέα από την πράξη του είδους μιας καθημερινότητας. Δεν χρειάζονται καν επιχειρηματολογία, όμως παραμένουν αληθή!

Ο Στίρνερ μπορεί να υπέστη και κριτική από τον Μαρξ και λοιδορία, όμως εν τέλει εκείνος δικαιώνεται με τον ‘’μοναδικό άνθρωπό’’ του ισχυριζόμενος ότι στο τέλος οι κοινωνίες γίνονται δυνάστες.

Ασφαλώς και χωρίς νόμους δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρξουν.

Ασφαλώς και δεν ήμαστε έτοιμοι για μία συνύπαρξη χωρίς νόμους.

Βεβαίως και προτιμούμε την όποια δουλεία όπου μέσα της φανταζόμαστε εαυτούς ελεύθερους περιφερόμενους σε όρια τα οποία έχουμε μάθει να μην αναγνωρίζουμε(!).

…Βεβαίως και είναι προτιμότερη η εξάρτηση από τη μη δεδομένη ασφάλεια.

Η μοναξιά κρύβει πόνο αλλά παρέχει στο απόλυτο βάθος της την μόνη λευτεριά. Τη μόνη περίπτωση της μη εκμετάλλευσης, οικειοθελούς ή όχι, αδιάφορο.

Όσο λιγότερες επιρροές τόσο περισσότερο μόνος, τόσο λιγότερο εξαρτώμενος, τόσο περισσότερο ελεύθερος.

Η ελευθερία όμως από την άλλη χρειάζεται τέχνη. Η λευτεριά δεν εύκολη υπόθεση καθώς απαιτεί ανθρώπους να ξέρουν να την κουμαντάρουν, να μπορούν να την απολαύσουν.

Παιδεία θα έλεγα και τρόπο μακράς ζωής. Καταστάλαγμα ιδεών, δεξιοτήτων και ατελείωτων φιλοσοφημάτων.

Στο κέντρο ακόμα και της καλύτερης κοινωνίας, της πλέον ευνομούμενης να πούμε, υπάρχει εξάρτηση, όχι από νόμους, διότι στα απολύτως συνειδητοποιημένα άτομα όλοι τους περιττεύουν, αλλά από ένα τρόπο ζωής που προκαταλαμβάνει τις όποιες επιθυμίες.

Φτάνουμε σε ένα σημείο όπου αναρωτιόμαστε αν όλα αυτά που συμβαίνουν και υλοποιούνται από εμάς τους ίδιους εάν είναι όντως είναι οι θελήσεις μας ή έχουμε περάσει σε ένα κανάλι όπου η υποχρέωση υποκαθιστά την επιθυμία και δεν μιλώ για εκείνες τις πράξεις όπου καταφάσκουμε μόνο από ένα ‘’πρέπει’’, αλλά κυρίως για εκείνες τις υπόλοιπες που περατώνουμε ευχαρίστως…

Πρώτιστα χρειάζεται εάν όχι απαιτείται γνώση του εαυτού και μάχη. Μια μάχη όχι εφ’ όλης της ύλης, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, αλλά βήμα, βήμα. Μάχη τη μάχη.

Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να λησμονούμε ότι η μοναξιά για την ελευθερία είναι ένα απαραίτητο συστατικό. Μπορούμε στα πλαίσια της ανάγκης μας για συντροφιά να παραβλέψουμε κάνοντας έκπτωση, όμως στο τέλος οι ακίνδυνες εκπτώσεις θα πολλαπλασιάζονται και ο άνθρωπος θα καταντήσει εκ νέου έρμαιο των ανασυσταμένων φόβων του κυρίως και κατόπιν των θελήσεών του.

Ο άνθρωπος οφείλει να τιμά τη δύναμή του όντας ισχυρός.

Το τι είμαστε γενικότερα -εάν συμφωνήσουμε με τον Μαρξ- δεν το καθορίζει η συνείδησή μας αλλά το ΕΙΝΑΙ που κατέχουμε πίσω ή μέσα από/σε αυτήν -κοινωνία- Υποβαλλόμεθα, σε μία ήπια παραδοχή του λάθους μας.

Η επίδραση λοιπόν του συνόλου του τρόπου που είναι δομημένη η ζωή μας αποτελεί ένα σπουδαίο παράγοντα, ένα πολύ ικανό μπούσουλα πορείας που οδηγεί μέσα από την αντιπαλότητα σε ένα καθεστώς ατέρμονης πάλης.

Σίγουρα δεν είναι αυτό το ζητούμενό μας. Ο αγώνας δηλαδή για την κατάκτηση όλο και περισσοτέρων άχρηστων υλικών ή εδραίωση θέσεων σε ανθρώπους μη δεκτικούς ή και δεκτικούς.

Σκοπός μας είναι η ηρεμία, η απόλαυση της θέας πίσω και πέρα των ορίων μας. Η εύρεση τρόπου –στην πράξη- μιας ζωής που δεν άγχεται από οτιδήποτε, όντας ισχυρότερη πάντων.

Το μεγάλο μας όπλο οι ανάσες. Πίσω από αυτές τίποτα δεν μπορεί να καταλογίσει κανείς σε κανέναν...

politisg

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top