Select Menu


Σε μια κίνηση ιστορικής αλλά και συμβολικής σημασίας προχώρησε η νορβηγική επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης, καθώς αποφάσισε να πάρει πίσω το βραβείο που είχε δώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Ένωση «απέτυχε παταγωδώς σε όλες εκείνες τις δοκιμασίες που αφορούν την υπεράσπιση της ειρήνης και των ανθρώπων οι οποίοι έχουν ανάγκη από καταφύγιο, στέγη, εργασία και προοπτικές για τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους».

Στην ίδια ανακοίνωση, η επιτροπή νόμπελ που κάθε χρόνο αποφασίζει να τιμήσει πρόσωπα και οργανισμούς οι οποίοι προάγουν την ειρήνη σε όλο τον κόσμο, παραθέτει συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία την οδήγησαν στο να πάρει αυτήν την ανατρεπτική απόφαση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η Ευρωπαϊκή Ένωση απέδειξε ότι η μοναδική της συνοχή απαντά μόνο στους οικονομικούς περιορισμούς κρατών και λαών με γνώμονα το κέρδος των τραπεζών και των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, οδηγώντας στον θάνατο χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν αλλά και την Αφρική, απαγορεύοντάς τους την ασφαλή είσοδο και μετακίνηση στα εδάφη της. Παρατηρώντας, μάλιστα, την ανεξέλεγκτη δράση κυβερνήσεων της κεντρικής Ευρώπης οι οποίες παραβιάζουν τις συνθήκες προστασίας της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων κλείνοντας τα σύνορά τους και χαρακτηρίζοντας δημόσια τους πρόσφυγες “τρομοκράτες”, δηλώνοντας ότι είναι διατεθειμένες να δουν μικρά παιδιά να πνίγονται στα νερά της Μεσογείου παρά να περάσουν από τα εθνικά τους εδάφη, δεν μπορούσαμε παρά να ανακαλέσουμε όλα όσα είχαμε πει το 2012».

Στην ίδια ανακοίνωση η νορβηγική επιτροπή ζητά συγγνώμη από τους πολίτες όλου του κόσμου που πήρε αυτήν την απόφαση, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα κατάφερνε να συμπαρασύρει την ΕΕ σε έναν δρόμο που κοιτά περισσότερο την ειρήνη και την ευημερία όλων των λαών και λιγότερο τις φοροαπαλλαγές των μεγάλων επιχειρήσεων, την βίαιη εγκαθίδρυση φασιστικών κυβερνήσεων, και την τυφλή προστασία των τραπεζών εις βάρος των πολιτών.

«Κάναμε πραγματικά πολύ υπομονή τα τελευταία χρόνια βλέποντας τα παραδείγματα της ΕΕ στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής όπου μετά τους βομβαρδισμούς και την επιδρομή στα εδάφη αυτά, άφησε τις χώρες στην τύχη τους να προσπαθούν να συμμαζέψουν τους λαούς τους οι οποίοι μαστίζονται από συνεχείς εμφύλιες συγκρούσεις. Βλέποντας όμως τη δράση της ΕΕ μαζί με τους υπόλοιπους συμμάχους της Ατλαντικής Συμμαχίας να συνεργάζονται με τον διάβολο ο οποίος στην πορεία ονομάστηκε Ισλαμικό Κράτος, ενώ την ίδια στιγμή δεν πράττει απολύτως τίποτα για να προστατέψει τους πρόσφυγες από τους δουλέμπορους που πατούν επί πτωμάτων, είπαμε ότι τα πάντα έχουν ένα όριο».

Από την ανακοίνωση της νορβηγικής επιτροπής δεν λείπουν και οι αναφορές για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ αντιλαμβάνεται την οικονομική ευημερία και την ανάπτυξη για όλους τους πολίτες της, κι ιδιαίτερα τους πολίτες εκείνων των χωρών που πλήττονται περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. «Παρατηρήσαμε πολύ προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο οι παράγοντες της ΕΕ χειρίστηκαν το τεράστιο πρόβλημα που προέκυψε μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008 και διαπιστώσαμε το εξής: Μεταξύ των εικόνων των οικογενειών στην Ισπανία που η αστυνομία πετά δια της βίας από τα σπίτια τους, των Ιρλανδών που εγκαταλείπουν κατά δεκάδες χιλιάδες την πατρίδα τους, των Ελλήνων που έχουν να αντιμετωπίσουν ατελείωτες στρατιές ανέργων και όλων των υπόλοιπων Ευρωπαίων πολιτών που βλέπουν το εισόδημά τους να εξαφανίζεται, το κοινωνικό τους κράτος να εξαϋλώνεται και την οικονομική ανισότητα να πιάνει ταβάνι, και των δημόσιων δηλώσεων κορυφαίων Ευρωπαίων παραγόντων οι οποίοι επιχαίρουν τις πολιτικές που προκαλούν όλα τα παραπάνω, είναι βέβαιο ότι οι απόψεις των Βρυξελλών περί σωστής οικονομικής πολιτικής απέχουν πάρα πολύ από την σκληρή πραγματικότητα».

Επιπλέον, η νορβηγική επιτροπή κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Ουκρανία και τον πόλεμο που η ΕΕ και οι ΗΠΑ επέβαλαν, ούτως ώστε να επεκταθούν ολοκληρωτικά στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της ευρύτερης περιοχής της Βαλτικής. «Η απόφαση της ΕΕ και των παραγόντων της να τοποθετήσουν στην Ουκρανία στη θέση μιας απολυταρχικής φιλορωσικής κυβέρνησης μια κυβέρνηση η οποία αποτελείται από νεοναζί και απογόνους των ταγμάτων που συνεργάστηκαν με το ναζιστικό καθεστώς, καθώς και την επίσημη χρήση ναζιστικών συμβόλων από τα πεδία των μαχών ως και τις σχολικές αίθουσες, είπαμε ότι το ποτήρι ξεχύλισε· δεν μπορούμε πλέον να έχουμε καμία εκτίμηση για εκείνους τους ανθρώπους που προτιμούν να συνεργαστούν με την πιο αρρωστημένη ιδεολογία που γέννησε ο ανθρώπινος νους, δηλαδή τον φασισμό, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήρεμοι».

Καταλήγοντας, οι άνθρωποι που το 2012 παρέδωσαν το Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισαν ότι μετά από όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια είναι πλέον βέβαιοι ότι «η πραγματική εικόνα της ΕΕ είναι οι ναζί που φωτογραφίζονται με τη σβάστικα και τη σημαία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, η Χρυσή Αυγή, η Μαρίν Λεπέν, το ουγγρικό κόμμα Φιντέζ και τα ρατσιστικά πογκρόμ σε ολόκληρη τη Ευρώπη, οι πρόσφυγες που ξεβράζονται πνιγμένοι στα παράλια της Μεσογείου και οι άνθρωποι που πετιούνται από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έξω από τα σπίτια τους». Κι όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι άνθρωποι της επιτροπής, «όποιος νομίζει ότι η φωτογραφία του πνιγμένου Αϊλάν συγκλόνισε πραγματικά τους ηγέτες της ΕΕ, τότε είτε είναι ηλίθιος, είτε συνεργάτης τους».

(Το κείμενο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η νορβηγική επιτροπή δεν έχει προχωρήσει σε καμία δήλωση μετανοίας για την απόφασή της. Ούτε και η ΕΕ για τις πράξεις της)

Πολύφημος

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top