Select Menu


Σήμερα τέλειωσε και η φιάλη υγραερίου, με λίγα λόγια, τέλος στο μαγείρεμα, πού λεφτά για αντικατάσταση όλων αυτών που μέρα με τη μέρα τελειώνουν!

Πήρα ένα φασόλι ,το δοκίμασα στα δόντια! Με λίγη καλή θέληση θα φαγωθούν είπα μέσα μου ,τι να τα πετάξω, ούτε συζήτηση. Άιντε, να πάρουμε καμιά ακόμη !Όχι σήμερα, με τίποτα, πλήρωσα το νερό, και να πινόταν! Το μεσημεριανό τραπέζι ,τους τελευταίους μήνες, είναι πολύ φτωχό έτσι κι αλλιώς. 

Ψωμί ,μπορώ ακόμη να παίρνω και αλεύρι για την υπηρεσία καθαριότητας που προσφέρω στο φούρνο της γειτονιάς, αν και μου πέταξε κάτι ύποπτο, ότι έρχεται από το Βέλγιο η κόρη του και θα απασχοληθεί στο φούρνο .Τώρα τι απασχόληση, βάζω διάφορα στο μυαλό μου και παράλληλα ψάχνω για άλλη δουλειά. 

Κάποια κυρία, υπεύθυνη σε κατάστημα βιολογικών προϊόντων, μου είπε ότι θα φύγει η κοπ έλα που δουλεύει στα τρόφιμα .Από την άλλη ,ποιοι αγοράζουν βιολογικά, ένα-ένα κλείνουν! Εδώ δεν έχουν χρήματα θα ψάχνουν τι είναι και πού το πιο υγιεινό ή το φθηνότερο! 

Εγώ ,κάποτε πήγαινα στο σούπερ μάρκετ και απορούσα με εκείνους που αγοράζανε γαλλικό κιμά ,μπριζόλες, κρέατα γενικά. Τότε ,πήγαινα στον κρεοπώλη της γειτονιάς κι εκείνος μου έλεγε ,όχι Καίτη μου, δεν έχω συκώτι για σένα σήμερα, την Τρίτη θα έρθεις να πάρεις! Τώρα πάνε αυτά. 

Θυμάμαι που πήγα μια χρονιά στην Ιταλία και μπήκα σε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ να πάρω μερικά πράγματα. Τότε είδα για πρώτη φορά στους πάγκους, μισό ή μια φέτα καρπούζι, άλλον να αγοράζει δυο πιπεριές, ένα κομματάκι τυρί. Έφριξα! 

Έλα όμως που μας φτάσατε, εσείς οι πολιτικοί, σε τέτοιο σημείο που γίναμε ξαφνικά ανέντιμοι, αφού δεν φτάνουν τα λίγα χρήματα να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. 

Σας έλεγα για τη φιάλη.

Ναι, μια μέρα είπα στον άντρα μου ότι το ηλεκτρικό ακρίβυνε ,και μου αγόρασε μια πετρογκάζ. Αλλά να’ταν μόνο αυτό. Πέρυσι αγοράσαμε ξύλα! Αχ, το θυμάμαι και γελάω! Θυμήθηκα, την πρώτη μέρα που άναψα το τζάκι, εκείνη τη γιαγιά ,μια φωτογραφία σε παλιό αναγνωστικό του δημοτικού , που απλώνει τα χέρια να ζεσταθεί. Τρέξαμε κοντά να ζεσταθούμε .Ναι αλλά πόσο μπορείς να κάθεσαι γύρω από το τζάκι ,οι δουλειές περιμένουν και τα άλλα δωμάτια κρύα. 

Αφήστε, που για χ, ψ λόγους φέραμε στο σπίτι δυο φορές τον πνευμονολόγο! Ναι ,και γιατρό στο σπίτι, ήμαστε νοικοκυραίοι με τα όλα μας! Τώρα πριν από λίγο περνούσε ο Παναγιώτης .Πήγαινε στο νοσοκομείο του λέω ,αν πονάει τόσο πολύ το κεφάλι σου! Δεν έχω χρήματα ούτε για εισιτήριο ,μου απάντησε! Έκανα μια σκέψη, αλλά ,αμέσως την έδιωξα ,θα τον πήγαινα με το αυτοκίνητο αλλά δεν έβαλα βενζίνη ,έχει κάτι λίγα χιλιόμετρα. 

Πω, πω ,παλιότερα ,μέχρι πέρυσι, ε, κάπως ήταν υποφερτή η κατάσταση, & τώρα τι θα κάνουμε, ποιοι, εμείς οι φιλότιμοι, οι συνεπείς, οι φίλεργοι, συμπληρώστε εσείς όσα δεν σας λέω! 

Κοιτάζω πάλι τα φασόλια. Να έχεις τα πάντα γύρω σου και να είσαι φτωχός! Τι θα γίνει από δω και μπρος. Ένα σπίτι ,με τα πάντα, άχρηστο. Όλα με το ηλεκτρικό ρεύμα και αυτοί ,να παίζουν τη Μικρή και τη Μεγάλη ΔΕΗ! Για να δούμε φέτος τι θα κάψουμε, ξύλα, μας πειράζει η κάπνα τους, καλοριφέρ, δεν συμφέρει ,να κάνουμε ό,τι οι σκαντζόχοιροι που όταν κρυώνουν ,στριμώχνονται ο ένας πλάι στον άλλον αλλά τους τρυπούν τα αγκάθια και απομακρύνονται. Έτσι που μάθαμε ποιος να ανεχτεί ποιον! Αφήστε, δύσκολα! 

Κι ενώ φωνάζουμε, τούτοι εδώ οι πολιτικοί, τι στο καλό, χαμπάρι δεν παίρνουν! Αλλά η μοίρα των δούλων δεν εμπνέει συμπόνια στους αφέντες, ίσα-ίσα αυτοί ωφελούνται από την αποστασιοποίηση μέσω της υποταγής και κάνουν ό,τι θέλουν !

Ας ελπίσουμε ότι θα αλλάξουν τα πράγματα, από τη μια στιγμή στην άλλη! Υπομονή! Καλά το έγραψες Λευτέρη μου, Παπαδόπουλε, Ξημερώνει Κυριακή, μη μου λυπάσαι Είναι όμορφη η ζωή να το θυμάσαι!

Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά
Εκπαιδευτικός,συγγραφέας,κριτικός

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top