Select Menu


Ακούγοντας τις ειδήσεις και τους μονολόγους των πολιτικών στα τηλεοπτικά παράθυρα, σκέφτηκα πως πρέπει να ξεσκονίσω τη γραμματική μου, γιατί κάπου μπερδεύτηκα

Το εγώ, ή εμείς δεν το άκουγα απ' το στόμα τους, παρά μόνο εσείς, οι άλλοι και κάποιοι.

Βρε μπας και άλλαξε η γραμματική και κόψανε κάποιες απ' τις αντωνυμίες;

Για να πάρω τη γραμματική Τζαρτζάνου που είχα από μαθητής της Γ΄ γυμνασίου να ξεδιαλύνω την απορία που μου βιδώθηκε στο μυαλό!

Βρε που είναι, βρε που είναι και ώ του θαύματος την ανακάλυψα ψηλά σε ένα ράφι της βιβλιοθήκης ξαπλωμένη ανάσκελα πάνω σε άλλα βιβλία γιατί όρθια δε χώραγε, γερασμένη, σκονισμένη, ξεχασμένη. Την έπιασα με νοσταλγία στα χέρια μου την ξεσκόνισα και άρχισα να την ξεφυλλίζω. Να και οι προσωπικές αντωνυμίες.

Εγώ, εσύ, αυτός. Εμείς, εσείς, αυτοί. Λες σκέφτηκα στις μέρες μας να καταργήσανε μερικές απ' αυτές όπως καταργήσανε τους τόνους και τα πνεύματα; Λες;

Πήγα στο βιβλιοπωλείο και αγόρασα μια καινούργια πιο μοντέρνα γραμματική για να μαι σίγουρος πως δε θα ναι παλιομοδίτικα αυτά που θα διαβάσω.

Οι αντωνυμίες όλες στη θέση τους. Εγώ όμως άκουγα συνεχώς το οι άλλοι .

Το εγώ το εμείς τέρμα.

Μετά από τις εκλογές βγαίνει πάντα ο νικητής πολιτικός αρχηγός στα ΜΜΕ και τον ακούω να λέει πως βρήκε καμένη γη και πως δε φταίει αυτός αλλά ο άλλος ο χαμένος. Ο χαμένος όμως διαμαρτύρεται και φωνάζει πως δε φταίει αυτός αλλά ο άλλος που σήμερα είναι ο κερδισμένος και πριν ήτανε ο χαμένος.

Τάχασα με τις προσωπικές και τις αόριστες αντωνυμίες και είπα, άντε να πάμε πάρα κάτω. Βρέθηκα στις δεικτικές και τι να δω! Το μάτι μου έπεσε στην αντωνυμία τοιούτος.

Ακούγεται συχνά από δημοσιογράφους αλλά και στους διαδρόμους της Βουλής όταν μιλάνε μεταξύ τους, πως βλέπεις αυτόν είναι τοιούτος. Τι λες μωρέ; Άκου που σου λέω, σίγουρα είναι τοιούτος.

Κοίταξε να δεις ρε φίλε, τον όχι φανατικό άντρα συνάδελφό τους τον κάνανε δεικτική αντωνυμία; Εγώ δεν απαντάω, λέει ο άλλος μένω ουδέτερος επί του προκειμένου. Πέσαμε τώρα σε άλλες, τις επιμεριστικές.

Τους παρατάω και προχωρώ στην ανάγνωση του Τζαρτζάνου.

Στις αόριστες αντωνυμίες ανήκουν και μερικά επίθετα όπως έκαστος, άλλος, ουδείς, αμφότεροι και αλλοδαπός (από άλλο Τόπο) .

Στις επιμεριστικές βρήκα και την αντωνυμία έτερος που τη χρησιμοποιούν τακτικά οι πολιτικοί για να κατηγορήσουν ο ένας τον άλλο πως διόρισαν τους ημετέρους.

Οι φουκαράδες κυρίως οι συμβασιούχοι, δουλειά ζητάγανε να ζήσουν τις οικογένειές τους και οι πολιτικοί τους καταντήσανε ημέτερους και υμετέρους.

Στη γραμματική βρίσκεις ότι θέλεις. Κύρια ονόματα, ουσιαστικά όπως πολιτευτής, βουλευτής αλλά και άλλες λέξεις που ψάχνεις να βρεις αν είναι ουσιαστικά ή επίθετα που προσδιορίζουν το ουσιαστικό. Όπωςλαοπλάνος, ψεύτης, κλέφτης, απατεώνας. Τι είναι ρε παιδιά οι λέξεις αυτές ουσιαστικά ή επίθετα;

Εγώ με τη σημερινή έννοια του ουσιαστικού, νομίζω πως είναι επίθετα. Εσείς τι λέτε;

Οι περισσότεροι απ' τους πολιτικούς μας είναι αμερικανοσπουδαγμένοι, ή αφισοκολλητές που διέπρεψαν στο συνδικαλισμό, τι περιμένω τώρα εγώ από δαύτους να ξέρουν Ελληνική Γραμματική ή το ουσιαστικό φιλότιμο;

Τώρα άμα ρωτήσω κανένα απ' αυτούς τις πταίει ¨κύριοι¨ για τα σημερινά οικονομικά χάλια μας, θα μου πουν, δε φταίμε εμείς αλλά οι άλλοι.

Κι' αν την ερώτηση την κάνω και στους δυο μαζί είμαι σίγουρος πως θα μου απαντήσουν:

ΟΔΕΙΣ ΟΥΔΕΜΙΑ ΟΥΔΕΝ ή S&P (Στάνταρ&Πουρς), τη θυμόσαστε; Είναι η τράπεζα που βοήθησε το Σημίτη στα μαγειρέματα για να μπούμε στο ευρώ και να συναπαντήσουμε την καταστροφή μας. Κατά τα άλλα με τις υγείες μας

Θεόφιλος Αιγινήτης 
Ζωγράφος - Συγγραφέας 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top