Select Menu


Τα στοιχεία που κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό ο Γιάννης Στουρνάρας, απαιτούν να μάθουν με ερώτησή τους στην Βουλή 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερώτηση για το ακριβές χρέος των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας προς το δημόσιο κατέθεσαν 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να μάθουν το σύνολο των οφειλών τους. Όπως επισημαίνουν στο κείμενο της ερώτησης υπάρχουν οφειλές στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους φορείς πνευματικών δικαιωμάτων και φυσικά στις τράπεζες. Επίσης ζητούν τον ακριβή υπολογισμό του φόρου επί των διαφημίσεων (20%) που δεν έχει καταβληθεί από το 2012. Μάλιστα αναφέρουν και των σύνολο των χαριστικών ρυθμίσεων προς τις εταιρίες που εκμεταλλεύονται τις ραδιοτηλεοπτικές συνχότητες από τις κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου. Να σημειωθεί ότι – όπως επισημαίνεται και στο κείμενο της ερώτησης- τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν αποκαλύπτει επικαλούμενος το εταιρικό και τραπεζικό απόρρητο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, παρά το σχετικό αίτημα που έχει κατατεθεί εδώ και μήνες από τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση:

«Είναι γνωστό ότι τα κανάλια παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις καθότι αυτά διαμορφώνουν την ειδησεογραφία αλλά επηρεάζουν σημαντικά και την κοινή γνώμη όπως επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν τόσο πριν από το δημοψήφισμα όσο και μετά από αυτό. Επειδή δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό η δημοκρατία να εκβιάζεται και να επηρεάζεται από τη διαπλοκή, οι πανελλαδικής εμβέλειας κυρίως τηλεοπτικοίκαι ραδιοφωνικοί σταθμοί οφείλουν, με δεδομένο ότι χρησιμοποιούν δημόσιες συχνότητες και δραστηριοποιούνται στην χώρα εκτός από το να τηρούν την εκλογική νομοθεσία και τις αρχές δεοντολογίας, να πληρώνουν και τους φόρους που τους αναλογούν σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ύστερα από 26 χρόνια τηλεοπτικής αναρχίας, η κυβέρνηση άνοιξε το κεφάλαιο της νόμιμης χρήσης των συχνοτήτων. Σε πρώτη φάση, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης κλήθηκαν να καταβάλουν άμεσα τα χρέη τους, από το τέλος χρήσης των συχνοτήτων, που φθάνουν στα 24.150.633,93 ευρώ για την τελευταία τετραετία (έτη 2011, 2012, 2013 και 2014) όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και με βάση τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Πέραν των ιδιωτικών καναλιών, ποσό 291.742,51 ευρώ από το τέλος χρήσης συχνοτήτων οφείλει και ο ΟΤΕ για την τριετία 2012, 2013, 2014, ενώ η MultichoiseHellas, ιδιοκτήτρια της συνδρομητικής NOVA, οφείλει ποσό 16.328.654,38€ για τα έτη 2012, 2013, 2014.

Τα παραπάνω χρέη αφορούν την χρήση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων και τα συγκεκριμένα κανάλια αμφισβητούν την νομιμότητα τους.

Στα χρέη αυτά δεν συνυπολογίζονται ποσά τα όποια οι μνημονιακές κυβερνήσεις «χάριζαν» τα προηγούμενα χρόνια με την αναβολή είσπραξης του φόρου 20 % επί των διαφημίσεων αφού απέφυγαν να εισπράξουν όχι μία αλλά τέσσερις φορές: με την παράγραφο 6 του άρθρου 4 του νόμου 3899/2010 (αναβολή μέχρι 1/1/2012), με την παράγραφο 9 του άρθρου 3 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στις 31/12/2011 (αναβολή μέχρι 1/1/2013), με το άρθρο 22 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στις 31/12/2012 (αναβολή μέχρι 1/1/2014) και με το άρθρο 53 του νόμου 4223/2013 (αναβολή μέχρι 1/1/2015). Πράξη την οποία επανέλαβε η κατά τα άλλα «ανεξάρτητη» Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων με την απόφαση ΠΟΛ 1016/2015 με βάση την οποία σκανδαλωδώς και παρανόμως μετατρέπει την υποχρέωση καταβολής του φόρου 20% επί των διαφημίσεων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς από μηνιαία σε ετήσια και δίνοντας αναβολή στην είσπραξη του συγκεκριμένου φόρου για λίγο ακόμη χρόνο.

Επίσης στα χρέη αυτά δεν συνυπολογίζονται τα χρέη προς τις τράπεζες που λόγω της ανακεφαλαιοποίησής τους με χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων πλέον ουσιαστικά είναι δημόσιες και ο διοικητήςτης Τράπεζας της Ελλάδος έχει αρνηθεί να αποκαλύψει μην αποστέλλοντας σχετικά στοιχεία προς ενημέρωση του Κοινοβουλίου όπως είχε αποκαλύψει ο τότε Υπουργός Οικονομικών. Σημειωτέο είναι το γεγονός ότι η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος με διαρροές προς συστημικά media, εξέφραζε «έντονη ενόχληση» για τις αιχμές περί απροθυμίας, υποστηρίζοντας, εκ του νόμου, δεν έχει κανένα δικαίωμα να παράσχει τέτοια στοιχεία σε μέλη του Κοινοβουλίου παρά το γεγονός ότι οι Τράπεζες και τα συγκριμένα δάνεια χρηματοδοτούνται από χρήματα για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, σύμφωνα με αποφάσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Τέλος στα χρέη αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και άλλους εισπρακτικούς φορείς, βεβαιωμένα και μη που είτε είναι σε διακανονισμό είτε αμφισβητούνται και βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη».

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές: Πετράκος Θανάσης, Ζαχαριάς Κώστας, Αμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Γάκης Δημήτρης, Δελημήτρος Κώστας, Ζάννας Ζήσης, Ζερδελής Γιάννης, Καρακώστα Ευαγγελία, Κριτσωτάκης Μιχάλης, Λαπαβίτσας Κώστας, Μάκρη Ραχήλ, Μιχαλάκης Νίκος, Μπαλαούρας Γεράσιμος, Μπαξεβανάκης Δημήτρης, Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, Ουζουνίδου Ευγενία, Σκούμας Θανάσης, Σταθάς Γιάννης, Σταματάκη Ελένη, Σταμπουλή Αφροδίτη, Στρατούλης Δημήτρης, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Ψαρρέα Έλενα.

thepressproject.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top