Select Menu


Λεφτά υπήρχαν, τελεία και παύλα. Περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ μοιράστηκαν ως μπόνους σε ορισμένους υπαλλήλους της ΕΡΤ το διάστημα 2006-09, με μοναδική αιτιολογία πως έκαναν σωστά τη δουλειά τους κι έπρεπε, όσο να ’ναι, να επιβραβευτούν!

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Να είσαι διευθυντής, λόγου χάριν, να παίρνεις μηνιαίο μισθό 4.400 ευρώ (επί 14 φυσικά κάθε χρόνο μαζί με τα δώρα) και να λαμβάνεις επιπλέον ως ανταμοιβή 8.800 ευρώ επειδή διοργάνωσες ένα «χριστουγεννιάτικο πάρτι στο Κολωνάκι, ένα αποκριάτικο στου Ψυρρή, καθώς επίσης και ένα την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής στο Μετρό», εκδηλώσεις οι οποίες «στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία».

Να φτάνεις δηλαδή λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά και να πληρώνεσαι 4.400 τον μισθό σου, 4.400 το δώρο συν 8.800 το… ευεργέτημα τής επιπλέον αμοιβής.

Να πηγαίνεις χειμερινές διακοπές με 17.600 ευρώ επιπλέον στον λογαριασμό σου.

Μέχρι τις Αλπεις φτάνεις.


Ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ λοιπόν, Χρήστος Παναγόπουλος, παραπέμπεται να δικαστεί για το κακούργημα της απιστίας περί την υπηρεσία!

Η «Εφ.Συν.» έχει στην κατοχή της το πολυσέλιδο βούλευμα με όλα τα ονόματα (δημοσιογράφοι, νομικοί σύμβουλοι, αλλά και τεχνικοί), καθώς και τις έκτακτες αμοιβές που λάμβαναν κατά παράβαση της νομοθεσίας.

«Οι αμοιβές δεν συνδέονται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, όπως αναφέρουν οι αποφάσεις, αλλά συνδέονται μόνο με το έργο για το οποίο ήταν υπεύθυνος ο υπάλληλος που αμειβόταν και για το οποίο έπαιρνε τον μισθό του», επισημαίνουν στο πόρισμά τους οι ελεγκτές.

Και «χωρίς φυσικά -συμπληρώνουν- να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού».

Ασαφή κριτήρια

Δεκάδες χιλιάδες ευρώ, έξι κι επτά μισθοί επιπλέον (παχυλοί μισθοί μάλιστα!), να μοιράζονται με εντελώς ασαφή κριτήρια.

Το 2006 έδωσαν 1.333.228 ευρώ, το 2007 το ποσό ήταν μικρότερο, μόλις 166.753 ευρώ (εγκράτεια, σύνεση!) και, τέλος, το 2008, ανέβηκαν στα 645.431 ευρώ. Συνολικά 2.145.412 ευρώ για επιπλέον μπόνους.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, τα ποσά χορηγήθηκαν με:

α) ελλιπή αιτιολογία

β) χωρίς μετρήσιμα στοιχεία

γ) χωρίς εισηγήσεις γενικών διευθυντών και

δ) «για ενέργειες τρέχουσας φύσης, επομένως δεν έχρηζαν αμοιβής και ανταπόδοσης». Οι υπάλληλοι φυσικά δεν κατηγορούνται, αυτοί απλώς… ελάμβαναν.

Και πιθανότατα να πίστευαν πως τα άξιζαν κιόλας, έτσι είναι η ηθική του καθενός, γίνεται λάστιχο αν χρειαστεί.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ κατηγορείται ότι «μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα», ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο.

Μαζί με τον Χρήστο Παναγόπουλο παραπέμπεται και ο τότε εντεταλμένος σύμβουλος Γιώργος Χουλιάρας, όχι ωστόσο για τα μπόνους που έπαιρνε (ο τελευταίος), αλλά για απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες διοργάνωσης συναυλιών !

Γιατί πόσο λιγότερο περιμένατε δηλαδή εσείς να κοστίζει μια χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής το 2006 από 81.473 ευρώ; Και οι Rolling Stones να έρχονταν για να παίξουν το Jingle Bells, τόσα μπορεί να μη ζητούσαν!

Οι 52 από τις σελίδες του βουλεύματος είναι αφιερωμένες στα ονόματα των υπαλλήλων της ΕΡΤ και στις επιπλέον, αδικαιολόγητες, αμοιβές τους.

Σκεφτείτε, λέει, να είσαι εντεταλμένος σύμβουλος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης και να παίρνεις μέσα σε μία χρονιά 51.000 ευρώ παραπάνω από το κανονικό (ενώ πληρώνεσαι ήδη με μηνιαίο μισθό πάνω από 8 χιλιάδες ευρώ!), με μόνη αιτιολογία πως «συνέβαλες τα μέγιστα για τον συντονισμό των υπηρεσιών στη διεκπεραίωση υποχρεώσεων της εταιρείας».

Η μετακόμιση

Κάποιοι επιβραβεύτηκαν, αν κατάλαβα καλά και συγχωρέστε με, επειδή βοήθησαν σε μια μετακόμιση μέσα στην ΕΡΤ, επειδή κατέβασαν γραφεία και καρέκλες από τον 3ο στον 2ο όροφο.

Το μεγάλο πανηγύρι έγινε με δύο συγκεκριμένα μουσικά γεγονότα, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2006 και τη Eurovision Αθήνα 2006.

Στο κλειστό του ΟΑΚΑ, αν θυμάστε, που τραγούδησε η Αννα Βίσση. Με μία μόνο υπογραφή, στις 27/7/2006 η ΕΡΤ έδωσε (παρανόμως!) «πριμ» παραγωγικότητας 216.600 ευρώ σε 85 υπαλλήλους.

Οσο για το… ποιοτικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν διευθυντές ραδιοφωνικών προγραμμάτων της ΕΡΤ να παίρνουν ακόμα και 25.500 ευρώ ως επιπλέον αμοιβή για την «ουσιαστική συμβολή τους για την έκβαση του φετινού (2006) Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης».

Ιδού μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις, οι οποίες θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν για κλάματα. Με μόνιμη υποσημείωση -μην το ξεχνάτε, παρακαλώ!- πως τα μπόνους δίνονταν επειδή οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι «συνέβαλαν τα μέγιστα».

Σε τι «συνέβαλαν τα μέγιστα»;

Από την «υλοποίηση του έργου των Δημόσιων Σχέσεων» έως «όλα τα μεγάλα γεγονότα και την κάλυψή τους» και από την «εύρυθμη λειτουργία του τομέα ευθύνης τους» έως τη «βελτίωση της θέσης της εταιρείας».

Τρέχα γύρευε και άντε να βγάλεις άκρη. Προσθέστε και τα χρήματα που δόθηκαν, «καθ’ όλο το διάστημα μετάδοσης των αγώνων του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου 2006», επειδή οι υπάλληλοι εργάστηκαν με ζήλο… «με αποτέλεσμα την άρτια μετάδοσή τους».

Οι καιρικές συνθήκες


Ενας άλλος εντεταλμένος σύμβουλος πήρε πρόσθετη αμοιβή 25.500 ευρώ επειδή «συνέβαλε τα μέγιστα» (μην το ξεχνάμε) στην «ανάπτυξη της συνεργασίας με την EBU».

Κι ένα σωρό κόσμος κέρδισε πολλά χρήματα, π.χ., για να «επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Φυσικά πρόσθετες αμοιβές έπαιρναν και οι προϊστάμενοι τμημάτων της ΕΡΤ, επειδή (τι άλλο;) «συνέβαλαν τα μέγιστα στον τομέα ευθύνης τους».

Κάποιοι πληρώθηκαν κι επειδή «με ιδιαίτερη επιμέλεια και υπευθυνότητα εκτελούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, ένα δύσκολο έργο…».

Σημειώστε για κερασάκι τις 27 χιλιάδες ευρώ σε γνωστό αθλητικό συντάκτη, μια και «προσέφερε τα μέγιστα για την άριστη μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων Πεκίνο 2008».

Ούτε επί κοντώ να πήδαγε ο ίδιος. Μη σας κουράζω άλλο, τελειωμό δεν έχει.

Κατεπείγουσες απευθείας αναθέσεις

Ούτε 279 χιλιάδες ευρώ -μόλις «278.353,25 ευρώ πλέον ΦΠΑ ποσού 52.887,12 ευρώ και συνολικά το ποσό των 331.240,37 ευρώ»- δεν (μας) κόστισε το διήμερο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 2006, μία διοργάνωση που ανέθεσε η ΕΡΤ στην εταιρεία «Bug Stage Α.Ε.», «χωρίς τη διενέργεια ανοικτής προκήρυξης για εκδήλωση ενδιαφέροντος».

Τζάμπα πράγμα, έως και τους Black Keys θα μπορούσαν να είχαν ως special guests εκείνη τη βραδιά με τόσα χρήματα που ξόδεψαν.

Χωρίς να υπολογίσουμε τα μπόνους που λέμε δίπλα, τα μπόνους για το συγκεκριμένο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης που δόθηκαν σε υπαλλήλους της ΕΡΤ, γιατί τότε το ποσό θα ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο ευρώ! Ούτε το φεστιβάλ του Σαν Ρέμο έτσι.

Και όχι μόνον αυτό αλλά, σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών, είχαμε υποβολή προσφορών «από τρεις εταιρείες, οι οποίες ήταν όλες στενά συνδεδεμένες αφού είχαν κοινό μέτοχο».

Η μία εταιρεία είναι η «Bug Stage», η άλλη η «Cl Productions ΕΠΕ» και τρίτη η«Σινέραμα ΕΠΕ».

Σημειώστε πως οι δύο τελευταίες είναι κινηματογραφικού και τηλεοπτικού ενδιαφέροντος αλλά βρέθηκαν να κάνουν προσφορά για… διοργάνωση συναυλίας!

Ισως θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε πόσες τηλεοπτικές παραγωγές στην ΕΡΤ πήραν, αν πήραν, επί προεδρίας Χρήστου Παναγόπουλου, οι «Cl Productions ΕΠΕ» και «Σινέραμα ΕΠΕ».

Επίσης, στην ίδια εταιρεία, την «Bug Stage Α.Ε.», ανέθεσε η ΕΡΤ δύο μήνες αργότερα και τη χριστουγεννιάτικη συναυλία της στο Μέγαρο Μουσικής. Μόλις 81.473 ευρώ πληρώσαμε για αυτήν.

Πάλι με «απευθείας ανάθεση», πάλι «χωρίς διενέργεια ανοικτής προκήρυξης», πάλι με «επίκληση κατεπείγοντος».

Ομορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top