Select Menu


Αγαπημένο ρόφημα μικρών και μεγάλων συνοδεύοντας ένα γεύμα, τα αναψυκτικά έχουν καταφέρει να έχουν εξέχουσα θέση στη ζωή των σύγχρονων ανθρώπων. Η προσιτή τιμή τους, η ευχάριστη γεύση τους και η διαθεσιμότητα τους οδηγούν στην όλο και αυξανόμενη ζήτησή τους. Ωστόσο, ποια η σχέση τους με την υγεία του ανθρώπου; Πόσο ζάχαρη περιέχουν; Μήπως εν τέλει και τα αναψυκτικά θα έπρεπε να κατατάσσονται στα επικίνδυνα προϊόντα;

Η ζάχαρη που περιέχει ένα κουτάκι αναψυκτικό κατά μέσο όσο είναι αντίστοιχη με 7-8 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Μόλις αρχίζουμε να καταναλώνουμε το ρόφημα, το πάγκρεας, ένας αδένας του σώματος μας, αρχίζει την παραγωγή ινσουλίνης, έτσι ώστε να αντιστάθμιση τις ποσότητες ζάχαρης που λαμβάνουμε. Αποτέλεσμα, είναι ότι σύντομα μετά την κατανάλωση του αναψυκτικού το σάκχαρο του αίματος να αυξηθεί και έτσι το συκώτι να μετατρέπει τη ζάχαρη σε λίπος, (γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του δείκτη παχυσαρκίας) με σκοπό να την αποθηκεύσει. Ωστόσο, μετά το πέρας των πρώτων 60 λεπτών, τα επίπεδα γλυκόζης πέφτουν και οργανισμός αρχίζει να ξανά αναζητά ζάχαρη. Η συχνή παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ινσουλίνης για την ισορρόπηση του σακχάρου προκαλεί αύξηση στην αντίσταση στην ινσουλίνη, αρά και έναν ακόμα παράγοντα εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.


Επιπλέον, τα αναψυκτικά καταστρέφουν τα δόντια, διότι ο συνδυασμός του ανθρακικού και της μεγάλης ποσότητας ζάχαρης που περιέχουν αφού από την μια πλευρά η ζάχαρη αποτελεί πηγή τροφής για τα διάφορα μικρόβια που υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα και από την άλλη τα ανθρακικό είναι ένας παράγοντας διάβρωσης της αδαμαντίνης των δοντιών κάτι που τα κάνει πιο επιρρεπή στη δράση μικροβίων.

Στη συνέχεια, η υψηλή περιεκτικότητα σε φωσφορικά οξέα που προστίθενται σε αναψυκτικά ποτά τύπου κόλα για να ενισχύσουν την γεύση τους, αλληλεπιδρά με σημαντικούς παράγοντες των οστών κάτι που μετά από χρόνια κατανάλωση οδηγεί σε αύξηση προβλημάτων συσχετιζόμενων με τα οστά.

Επιπρόσθετα εξίσου σημαντική, με βάση πρόσφατες έρευνες είναι η κακή δράση των αναψυκτικών στη γήρανση. Πιο συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η κατανάλωση ενός αναψυκτικού την ημέρα επιταχύνει την διαδικασία της βιολογικής γήρανση έως και 6 χρόνια. Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται καθώς διαπιστώνεται η επίδραση των αναψυκτικών στο μήκος των τελομερών (τελικών τμημάτων και DNA) που η λειτουργία τους σχετίζεται με την διάρκεια ζωής των ανθρώπων.

Καταλήγοντας, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε πολλές άλλες επιδράσεις σημαντικότερες ή όχι της καθημερινής κατανάλωσης αναψυκτικών ποτών, όλες όμως έχουν ως κοινό ένα επιβλαβή υπόβαθρό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Από την άλλη πλευρά τα θετικά τους αποτελέσματα είναι μηδαμινά και αυτά σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις οπότε σημαντικό θα είναι η κατανάλωση τους να γίνεται συνετά και περιορισμένα.

Καραουλάνη Χριστίνα
Φοιτήτρια Ιατρικής

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top