Select Menu


Η ιστορία ως αλληλουχία γεγονότων και σύνθεση ετερόκλητων πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και άλλων συμφερόντων είναι κυρίως ζήτημα γεωγραφίας. Με βάση αυτήν την πραγματικότητα, η οποία ουσιαστικά εκπορεύεται από τη σύνδεση του ανθρώπου με τη Γη, αναπτύχθηκαν πολιτισμοί, εδραιώθηκαν πολιτικά συγκροτήματα και διεξήχθηκαν καθοριστικές μάχες για την ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό δεν θα μπορούσε να παραγνωριστεί και για τον Ελληνισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της δικής του πορείας, ο οποίος γεωγραφικά πατούσε με το ένα πόδι στην Ανατολή και με το άλλο στη Δύση, πρωτίστως με κοινό παρανομαστή την Ανατολική Μεσόγειο.

Η θέση του αυτή λειτουργούσε ως γέφυρα μεταξύ των δύο κόσμων και, ως ένας μεταπρατικός χώρος με θετικό πρόσημο, παραλάμβανε επιλεκτικά αρκετά στοιχεία από την Ανατολή, τα αφομοίωνε γόνιμα στον δικό του πολιτισμό και τα μεταλαμπάδευε στη Δύση. Επιβίωσε για αιώνες σε όλη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι και το 1922, όταν έχασε τον έναν από τους δύο του πνεύμονες, τη Μικρά Ασία.

Αναλύοντας, λοιπόν, τη σημερινή γεωγραφική διάσταση που προσλαμβάνει ο Ελληνισμός στον χώρο του, με την έννοια της κρατικής παρουσίας, βλέπουμε τα εξής σημαντικά. Από τη μια, η Ελλάδα βρίσκεται στο νότιο άκρο της Βαλκανικής Χερσονήσου, διαθέτει πλήθος νησιών τα οποία απλώνονται σε όλο το Αιγαίο και κανένα έδαφος πλην της Κρήτης, η οποία έχει πρόσβαση στην Αφρική μέσω του Λιβυκού πελάγους, δεν μπορεί να της δώσει βάθος. Η συγκεκριμένη, λοιπόν, παρουσία καθιστά την Ελλάδα μια χώρα καθαρά ευρωπαϊκή και συνεπώς αποκομμένη από τις εξελίξεις στην Ασία. Από την άλλη, η Κύπρος βρίσκεται στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η θέση αυτή την εντάσσει στην ομάδα των ασιατικών χωρών, αφού βρίσκεται στο δυτικότερο σημείο της μεγαλύτερης ηπείρου. Δυστυχώς, το δεδομένο αυτό έχει υποτιμηθεί και τεχνηέντως παραγνωριστεί, για πολιτικούς κυρίως λόγους, με αποτέλεσμα να αχρηστεύεται ένας σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος για τον Ελληνισμό στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα όμως, η πιο πάνω πολιτική θεώρηση της για δήθεν πολιτικούς λόγους στροφής προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση αγνοεί και τις παραδοσιακές σχέσεις που είχε αναπτύξει το νησί στους τομείς του εμπορίου και της οικονομίας με το περιβάλλον του και καταλήγει στο να ομφαλοσκοπεί μεταξύ Κύπρου και Ευρώπης.

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα που αποδεικνύουν την πιο πάνω διαπίστωση, ότι δηλαδή μία χώρα, έχοντας έδαφος πέραν από τον συμπαγή της όγκο, διεκδικεί και διαδραματίζει ενεργό ρόλο στο πεδίο που της ανοίγεται μέσω αυτού του εδάφους. Πρώτο παράδειγμα είναι η Τουρκία, η οποία είναι μια κατ’ εξοχήν ασιατική χώρα η οποία όμως, λόγω του ευρωπαϊκού τμήματός της (Ανατολική Θράκη), το οποίο δεν ξεπερνά το 3% του συνολικού της εδάφους, διεκδικεί μία θέση στην Ευρώπη έστω και με ειδική σχέση. Ως δεύτερο είναι χρήσιμο να αναλυθεί το παράδειγμα της Αιγύπτου, η οποία, αν και αφρικανική χώρα, διαθέτοντας τη χερσόνησο του Σινά, έχει δίοδο προς την Ασία. Αυτές οι χώρες, ακριβώς επειδή βρίσκονται στο μεταίχμιο δύο κόσμων, διαθέτουν πλεονεκτήματα που καμία άλλη χώρα, καθαρά ευρωπαϊκή ή αφρικανική ή ασιατική, δεν διαθέτει.

Για να γίνει η Ελλάδα μία χώρα με πολλές κατευθύνσεις, και άρα εκτός από βαλκανική, δηλαδή ευρωπαϊκή, να γίνει και μεσανατολική, δηλαδή και ασιατική, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πρώτον η Κύπρος είναι ελληνικός χώρος και δεύτερον ότι ανήκει στη Μέση Ανατολή. Με αυτό το σχήμα εξάγεται το συμπέρασμα ότι είναι το μόνο έδαφος που απομένει για τον Ελληνισμό στην Ασία. Η εκμετάλλευση της γεωγραφικής μας ιδιομορφίας, η οποία απλώνεται από τη Βαλκανική μέχρι τη Μέση Ανατολή, είναι επιτακτική ανάγκη για να εδραστεί μια συνολική και ενιαία παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Μόνο έτσι μπορούμε να καταστούμε ο τρίτος πόλος μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Ισχύς και Απόφαση

Ανδρέας Χριστοφή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top