Select Menu

"O θάνατός του,.ηταν μια εξαιρετική κίνηση καριέρας"
Truman Capote
Εικοσιπέντε χρόνια μετά το θανατό του ο Andy Warhol εξακολουθεί να είναι ο κυρίως εμπνευστής της σημερινής μοντέρνας τέχνης.Το έργο του σήμερα έχει λάβει διαστάσεις θρησκείας.Όπως ειπώθηκε και στο μουσείο μοντέρνας τέχνης Tate στο Λονδίνο στην έκθεση,“Pop Life: Art in a Material World”,<<το πιο ριζοσπαστικό μάθημα του Warhol ήταν το ότι κατάφερε να περάσει στις επόμενες γενιές την τέχνη του προϊόντος ως μια σκόπιμη στρατηγική>>.

Γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου του 1928 στο Πιτσμπουργκ της Πενσυλβανίας.Υποφέροντας από χορεία ή νόσο του Χαντιγκτον έμεινε καθηλωμένος για μεγάλο διάστημα στο κρεβάτι του και τότε ξεκίνησε τα πρώτα μαθηματα ζωγραφικής και μάζευε εικόνες των αγαπημένων του διασήμων.Σπούδασε σχέδιο και έπειτα μετακόμισε στη Νέα Υόρκη στην μητρόπολη της μοντέρνας τέχνης και άρχισε να δουλεύει ως σχεδιαστής αρχικά σε μία εταιρία σχεδιασμού επίπλων.Η πρωτη του έκθεση έλαβε χώρα το 1956 στην γκαλερί Bodley και αποτελούνταν από 15 ζωγραφιές εμπνευσμένες από τον γραφικό χαρακτήρα του Truman Capote.

Η χρονιά της καταξίωσης ήρθε το 1962 οπου και διοργανώνει την πρώτη του μεγάλη έκθεση αποτελούμενη απο 32 καμβάδες που απεικόνιζαν τα τενεκεδένια κουτιά της εταιρίας Campbell,την συσκευασία της coca cola και το γνωστό πορτραίτο της Marilyn.Η Life,η Newsweek και η Time κάλυπταν το γεγονός.Η μαζική αναπαραγωγή και προβολή ως τέχνης ενός μαζικού προϊόντος εμφανίστηκε σαν ένα ξαφνικό χαστούκι στο κυρίαρχο κίνημα της αφηρημένης τέχνης.Η αναφορά του στον καταναλωτισμό και την υπερπροβολή της έδωσε τον τίτλο Pop Art και ο Warhol μετετράπη εν μία νυκτί σε διασημότητα.Το studio του,το επονομαζόμενο “Factory” μάζυευε τη δεκαετία του 60,διασημότητες,άγνωστους καλλιτέχνες και μέλη της underground καλλιτεχνικής κοινότητας της Νέας Υόρκης από την οποία άρχισε σιγά


σιγά να αποκόπτεται.


Η δεκαετία του 70 ήταν πολύ αποδοτικότερη και ο ίδιος πιο επιχειρηματικός 

καλλιτέχνης.Μισθωνώταν από κροίσους,πολιτικούς ηγέτες όπως ο Mao Zedung και καλλιτέχνες για να φιλοτεχνήσει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο το πορτραίτο τους.Με τον Gerald Malanga ίδρυσαν το περιοδικό Interview,το οποίο συνεχίζει ακόμη και σήμερα την κυκλοφορία του,εξέδωσε το βιβλίο του,''The Philosophy of Andy Warhol” και ακόμη το 1979 ίδρυσε την ακαδημία τεχνών της Νέας Υόρκης.Μάζεψε τριγύρω του εναν κύκλο απο νεοεξπρεσσιονιστές και υπερρεαλιστές καλλιτέχνες μέλη του αποκαλούμενου στην Ευρώπη Transavantgarde κινήματος.Πέθανε στο Μανχάταν της Ν.Υόρκης στις 22 Φεβρουαρίου του 1987.

Ο Andy Warhol δεν υπήρξε μονάχα ζωγράφος αλλά και δημοσιογράφος, κινηματογραφιστής, δάσκαλος, φιλόσοφος, μουσικός, παραγωγγός και επιχειρηματιάς με όραμα. Κατακρίθηκε πολύ από μεγάλο μέρος των κριτικών τέχνης της εποχής του.Για την ζωλη του,για τις λούμπεν συναναστροφές του,για την σεξουαλικότητα του,για τις απόψεις και τον τρόπο ζωής του αλλά και για την ΄τεχνη του.Την χαρακτήρισαν τυχοδιωκτική,μιμητική και προκλητική.Η πραγματικότητα έρχεται όμως να τους διαψεύσει.Η τέχνη του Warhol συνεχίζει να μας περιβάλλει.Από τα album μουσικής οπως το Sticky Fingers,των Rolling Stones το οποίο ο ίδιος φιλοτέχνησε,μέχρι τις πολύχρωμες αναπαραγωγές των πορτραίτων του,τα pop φιλτρα των φωτογραφικών μηχανών,τα μεγαλόσχημα γυαλιά ηλίου,οι ρεκλάμες των προιόντων και ο τρόπος ζωής που ο ίδιος εγκαινίασε.Άσχετα,με το αν κανείς παραδέχεται την ιδιαίτερη μεγαλοφυία της αδέσποτης αυτής τέχνης του, ο warhol εξακολουθεί να αποτελεί έναν καλλιτέχνη που αποτύπωσε μέσα α΄πο το έργο του την τις τάσεις και την αστική κοινωνία των Ηνωμένων Πολίτειών τις δεκαετίες του 60 και του 70.Είναι ό άνθρωπος που έκανε το απτό και το καθημερινό, υψηλή τέχνη.

O Warhol πέτυχε τέτοια ταχύτητα διαφυγής που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τη βαρυτική έλξη της ιστορίας της τέχνης και της ερμηνείας. Γι 'αυτόν, ο ουρανός είναι το όριο.


Ευαγγελία Γεροντάκη

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top