Select Menu


H απόφαση αυτή ουσιαστικά αποτελεί αποπομπή κι όχι παραίτηση, κάτι που φαίνεται και από την ανακοίνωση του ίδιου.
Εκεί αφήνει αιχμές και κατά του Αλ. Τσίπρα καθώς τονίζει ότι οι εταίροι είναι αυτοί που απαίτησαν να φύγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης στην ανακοίνωση αναφέρει με ιδιαίτερα χαρακτηριστικό τρόπο και χρησμοποιώντας εισαγωγικά σε συγκεκριμένες λέξεις και αποσιωπητικά ότι: «Μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την... απουσία μου από τις συνεδριάσεις».

Είναι εμφανής η δυσαρέσκεια του κ. Βαρουφάκη και προς τους εταίρους αλλά και προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό που αποδέχθηκε το αίτημα των ξένων για αποπομπή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Στ. Θεοδωράκης είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να βγάλει από την ομάδα διαπραγμάτευσης τον κ. Βαρουφάκη προκειμένου να υπάρξει μια εθνική σύμπνοια.

Είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση αυτή του πρωθυπουργού να «παραιτήσει» τον κ. Βαρουφάκη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση κάνει μια κίνηση καλής θέλησης προς τους δανειστές ώστε να γίνει η διαπραγμάτευση πιο εύκολη και να υπάρξει μια συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν.

Οι σχέσεις του κ. Βαρουφάκη με τους εταίρους ήταν κάκιστες, ουσιαστικά ανύπαρκτες από το Eurogroup της Ρίγας, κάτι που καθιστούσε δύσκολες τις διαπραγματεύσεις.

Μένει να δούμε ποιος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών και θα ηγηθεί της διαπραγμάτευσης και των καυτών θεμάτων της οικονομίας με ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι να είναι αυτά του κ. Τσακαλώτου και του κ. Σταθάκη ή ακόμη και αναβάθμιση της κ. Βαλαβάνη.

Η ανακοίνωση του νέου «τσάρου» θα γίνει μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει μίνι ανασχηματισμός και αλλαγές - ντόμινο και στην κυβέρνηση και στην ομάδα διαπραγμάτευσης καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και ενδεχόμενο παραίτησης και του επικεφαλής του ΣΟΕ, κ. Χουλιαράκη.

Ολη η ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει τα εξής:

«Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας.
Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση – με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την... απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών.

Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος.
Κι είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών.

Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς.
Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!»

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top