Select Menu


Ακόμη κι αν η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει την Ιρλανδία στην έξοδο από την κρίση, αυτό θα πάρει δεκαετίες.
Η ιδέα προέκυψε από τη Σχολή της Σαλαμάνκα τον 16ο αιώνα και εξελίχθηκε στη σύγχρονη μορφή της από τον Gustav Cassel το 1918. Η κεντρική ιδέα βασίζεται στον νόμο της μιας τιμής, σύμφωνα με τον οποίο όταν υπάρχει απουσία του κόστους των συναλλαγών και των περιορισμών του επισήμου εμπορίου, τα ίδια αγαθά θα έχουν την ίδια τιμή σε διαφορετικές αγορές, όταν οι τιμές εκφράζονται στο ίδιο νόμισμα.” —  Ορισμός αγοραστικής δυνατότητας, Wikipedia.

Μια μέρα η Ελλάδα θα είναι και πάλι φυσιολογική. Τι είναι όμως το φυσιολογικό; Η Βουλγαρία; Η Πορτογαλία; Ίσως κάτι πιο φιλόδοξο; Η Ιρλανδία;

Τον Σεπτέμβριο η Αθήνα είναι μια ευχάριστη τοποθεσία 76 βαθμών Fahrenheit συγκρινόμενη με 56 βαθμούς στο Δουβλίνο. Οι εισοδηματικές συγκρίσεις όμως δείχνουν ένα μεγάλο κενό στην, ας διατυπωθεί χαλαρά, αγοραστική δυνατότητα.

Ανάλογα με την οπτική γωνία, η Ιρλανδία είναι κατά 83 τοις εκατό πιο ευκατάστατη από την Ελλάδα. Ή αλλιώς, η Ελλάδα είναι μια σκιά της τάξεως του 45 τοις εκατό στο ισοδύναμα υπολογισμένο και πληθωρισμικά προσαρμοσμένο εισόδημα της Ιρλανδίας.

Ξεχάστε, για ένα λεπτό, τι είναι φυσιολογικό. Με την ελληνική ύφεση και κρίση και βαθύτερη ύφεση, θα πρέπει να εστιάσουμε στο “πότε” για όλα. Το “πότε” της Ελλάδας είναι στα 20 χρόνια· με άλλα λόγια, είναι σε μια ολόκληρη γενιά.

Ένα, πιθανότατα πολύ αισόδοξο, αποτέλεσμα του πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει "Ιρλανδική Τίγρης".

Το κενό της Eurostat για το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ όσον αφορά την πραγματική αγοραστική δυνατότητα είναι και θα συνεχίσει να είναι τρομακτικό. Η διαφορά ήταν διαχειρίσιμη μέχρι την χρηματοπιστωτική κρίση. Όπως είναι καλά κατανοητό, η Ιρλανδία αρχικά συνετρίβη (όπως δείχνει το παραπάνω κόκκινο κουτάκι) και έδρασε για να “καθαρίσει” την κρίση και να προχωρήσει παρακάτω. Συμπεραίνω πως η συνέχεια του “να προχωρήσει παρακάτω” δεν είναι ευνοϊκή για την ευημερία ή την λάμψη της Ιρλανδίας. Όπως είναι καλά κατανοητό, η Ελλάδα, λίγο καθυστερημένα, συνετρίβη, και μετά συνετρίβη ακόμη περισσότερο. Αυτό το σίριαλ δεν περιλαμβάνει το 2015 με την Ιρλανδία να προοδεύει αυξανόμενα σε σχέση με την Ελλάδα. Αλλά αν μπορεί να υπάρξει αισιοδοξία για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα και ύστερα να προχωρήσει παρακάτω, θα πρέπει σε σχέση με αυτό να ρωτήσουμε· πόσο καιρό θα της πάρει να επιστρέψει στο φυσιολογικό ή ακόμη να φιλοδοξήσει να “γίνει σαν την Ιρλανδία”;

Η απάντηση είναι 20 χρόνια.

Αυτό σε μεσοπρόθεσμη βάση και με βάση αστήρικτες προβλέψεις για το “καλύτερο αποτέλεσμα” όσον αφορά την Ελλάδα. Όπως είπα παραπάνω, μαντεύω πώς η Ιρλανδία θα προοδεύσει με ένα τόσο ασήμαντο κέρδος (τελικά κάνω απόλυτη αποκάλυψη, είμαι λιγότερο αισιόδοξος). Παραπάνω, μάντεψα αισιόδοξα για το μέλλον της Ελλάδας. Το λευκό τόξο παραλληλίζεται με το ελληνικό θαύμα του 2000-04, το οποίο αναπαρίσταται ξεκινώντας με τον πράσινο κύκλο (τελικά κάνω απόλυτη αποκάλυψη, είμαι λιγότερο αισιόδοξος). Ακόμη χειρότερα, με βάση τα προηγούμενα εποικοδομητικά συμπεράσματα, η Ελλάδα δεν επανέρχεται στην προ-κρίσης κατάσταση μέχρι το 2023. Η “πρόβλεψη” εξαρτάται από την κουλτούρα, την πολιτική, τα οικονομικά και την τύχη. Μακράν η μεγαλύτερη πρόκληση για να μαντέψει κανείς ένα φιλόδοξο αποτέλεσμα για ένα έθνος είναι ο χρόνος. Σε αυτή την περίπτωση, πολλά μπορούν να συμβούν σε μία, δύο ή τρεις δεκαετίες.

Τι να συμπεράνει κανείς από αυτό; Η πρωταρχική προΰπόθεση είναι να σταθεροποιηθεί η οικονομία και η πολιτική κατάσταση της Ελλάδας. Όλοι συμφωνούν σε αυτό ακόμη και αν υπάρχει πικρή διαφωνία ως προς το πώς να γίνει.

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι το χρονοδιάγραμμα της Αθήνας για να “φτάσει” στα επίπεδα ευημερίας της Σόφιας, της Λισσαβώνας ή ακόμη και του Δουβλίνου.

Συζητείστε, από Αθήνα σε Δουβλίνο.

Μετάφραση - Επιμέλεια: Χρύσα Κουτρουμάνου, μέλος της συντακτικής ομάδας του www.logiosermis.net


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top