Select Menu


Για την πραγματική λειτουργία της Δημοκρατίας, η οποία προϋποθέτει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ λογοδοσία, δηλαδή έλεγχο των αντιπροσώπων από το εκλογικό σώμα για ΚΑΘΕ ενέργειά τους με έννομο δικαστικό τρόπο και όχι με την πρόφαση μιας απλής διαδικασίας κομματικών εκλογών κάθε τέσσερα χρόνια, μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Γιώργος Κοντογιώργης σε ραδιοφωνική εκπομπή.

"Σημασία έχει εάν η κοινωνία θεωρείται θεσμός της Πολιτείας. Εν προκειμένω δεν θεωρείται. Η πρώτη προϋπόθεση είναι να είναι θεσμός της Πολτείας, όπως είναι η Βουλή παραδείγματος χάριν. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να έχει τις αρμοδιότητες του εντολέα. Εντολέας δεν είναι κάποιος ο οποίος ρίχνει το χαρτάκι στο κουτί και στη συνέχεια αυτός ο οποίος εξελέγη να κάνει ότι του αρέσει, αλλά η έννοια της εντολής είναι από την πρώτη μέρα ως την τελευταία να είναι σε σχέση αντιπροσώπευσης άρα εντολοδόχου με τον εντολέα."

Όχι μόνο η κοινωνία δεν αποτελεί θεσμό της Πολιτείας, αλλά αντιμετωπίζεται ως εχθρός.

"Τα σημερινά πολιτεύματα είναι πολιτεύματα αυστηρής ολιγαρχίας. Οι ολιγαρχίες στις αρχαίες πόλεις, απ' όπου αντλούμε και τις έννοιες γιατί δεν έχουμε άλλα παραδείγματα, περιείχαν και έναν λαό στους κόλπους τους ως θεσμό. Απλώς δεν ήταν όλοι οι πολίτες, ήταν ένα μέρος των πολιτών που είχαν περιουσιακές δυνατότητες. Σήμερα δεν περιέχεται ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ πολίτης στην έννοια του θεσμού της Πολιτείας."

"Όλος ο κόσμος έχει το ίδιο πολιτικό σύστημα με κάποια κράτη να έχουν πιο αυταρχική παρέκκλιση. Όλα όμως τα Κράτη έχουν το ΙΔΙΟ πολιτικό σύστημα."

"Όλη η συζήτηση σήμερα γίνεται για περάσουμε από την εποχή του Δράκοντα στην εποχή του Σόλωνα. Για να εξευρωπαΐστούμε οπισθοδρομήσαμε από τον 19ο αιώνα στον 7ο αιώνα π.Χ."

Ο κύριος Κοντογιώργης πρότεινε πως ο παραγματικός έλεγχος του σώματος των πολιτών προς την εξουσία μπορεί να γίνει με αρμόδια Δικαστήρια, στα οποία θα συμμετέχουν με αυστηρό έλεγχο και κληρωτά πολίτες, και όχι πολιτικοί, όπως γίνεται σήμερα στη Βουλή όπου ο πολιτικός... ελέγχει πολιτικό. Επιπλέον πρότεινε πως η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην άμεση συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στο πολίτευμα, μέσω διαδικτυακών ψηφοφοριών ελεγμένων αυστηρά από επιστημονικούς θεσμικούς φορείς. Μέσω των ψηφοφοριών αυτών μπορεί να εκφράζεται η λαΐκή βούληση και να αποφεύγονται ταυτόχρονα οι δαπάνες δημοψισμάτων που δεν έχουν στο δια ταύτα δημοκρατικό χαρακτήρα.


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top