Select Menu


Τα πράγματα είναι απλά. Ούτε σχόλια χρειάζονται, ούτε αναλύσεις. Η Ιστορία τα καταγράφει μια χαρά. Το μαύρο πολιτικό σύστημα που μας έφτασε εδώ και μας ετοιμάζει για τα χειρότερα, δεν θα τιμωρηθεί ποτέ.

Κώστας Σημίτης το 2002 όταν μας έχωνε στην ευρωζώνη: «Με το ευρώ γίνεται παράλληλα η ελληνική οικονομία πιο ισχυρή, πιο ανταγωνιστική και πιο αποτελεσματική στην αξιοποίηση της συμμετοχής μας στην Ενωμένη Ευρώπη. Αποκτά νέες δυνατότητες στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη και στην πραγματική αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων».

Κώστας Καραμανλής το 2009 όταν δεν ήξερε τι του γινόταν: «Παραλάβαμε έλλειμμα που προσέγγιζε το 8% και το μειώσαμε στο 3%. Το δημόσιο χρέος από 30% το 1981, αυξήθηκε σε πάνω από 100% το 2004. Περίπου 65% προέρχεται από τους τόκους και ένα άλλο ποσοστό από εξοπλιστικά προγράμματα που είχε υπογράψει το ΠΑΣΟΚ. Το δημόσιο χρέος το δημιούργησε διόγκωσε και μας το κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ».

Γιώργος Παπανδρέου το 2011 όταν υμνούσε την επιτυχία του μνημονίου του και … θυμίζοντας κάποιον: «Πρώτη προτεραιότητα μας: Μία σίγουρη πορεία. Να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία. Πήραμε την απόφαση να δώσουμε μάχη για να αποφύγουμε μία καταστροφή για τη χώρα και τον πολίτη, τη χρεοκοπία και να μείνουμε στο ευρώ. Αυτό σήμαινε και σημαίνει δύσκολες αποφάσεις, σήμαινε και σημαίνει αναγκαίες θυσίες με δικαιοσύνη ναι, αλλά πάντως θυσίες».

Λουκάς Παπαδήμος 2012, επίσης… θυμίζοντας κάποιον: «Αυτή την ώρα δοκιμάζονται και οι αντοχές της κυβέρνησης. Και είναι σαφές πως δεν μπορούν όλοι να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης. Η χρεοκοπία της Ελλάδας ωστόσο δεν είναι επιλογή που μπορούμε να επιτρέψουμε. Τις συνέπειες θα τις πληρώσει η χώρα πανάκριβα, και ιδιαίτερα όσοι παλεύουν σήμερα να τα βγάλουν πέρα σε μια δύσκολη πραγματικότητα. Αυτή την ώρα προέχει η ανάγκη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να εγκριθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα και να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση. Κάθε άλλη εξέλιξη θα ήταν καταστροφική. Είναι αυτονόητο πως όποιος διαφωνεί και δεν ψηφίσει το νέο πρόγραμμα δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση».

Αντώνης Σαμαράς 2012 στην εισήγησή του για το δεύτερο μνημόνιο, επίσης… θυμίζοντας κάποιον: «Σήμερα ψηφίζουμε για το εάν θα διασφαλίσουμε την παραμονή μας στην ευρωζώνη ή θα οδηγηθούμε στην διεθνή απομόνωση και θα καταλήξουμε στη δραχμή. Βρισκόμαστε μπροστά στην πιο κρίσιμη απόφαση που χρειάστηκε να πάρει η ελληνική αντιπροσωπεία τα τελευταία 40 χρόνια. Να μιλήσουμε λοιπόν με ωμή ειλικρίνεια. Πολλά από τα μέτρα που παίρνουμε σήμερα είναι σωστά. Είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που έπρεπε μόνοι μας να κάνουμε εδώ και χρόνια. Υπάρχουν όμως και άλλα που είναι άδικα. Δεν υπάρχει λόγος να τα ωραιοποιούμε. Αλλά και τα σωστά και τα άδικα είναι συμβατικές υποχρεώσεις που ήδη έχει αναλάβει η χώρα»

Ευάγγελος Βενιζέλος το 2014 ευλογώντας το δεύτερο μνημόνιο σε σχέση με το πρώτο: «Το πρώτο Μνημόνιο είχε πράγματι κενά. Μας το υπαγόρευσαν!»

ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ

Αλέξης Τσίπρας προ ημερών προμοτάροντας το τρίτο μνημόνιο: «Οι εναλλακτικές ήταν συμφωνία ή άτακτη χρεοκοπία. Είχαμε μια συμφωνία δύσκολη και κακή σε ορισμένα σημεία αλλά είναι μια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης(…)Έχω πλήρη επίγνωση ότι ανέλαβα την ευθύνη ενός δύσκολου συμβιβασμού. Ενός συμβιβασμού, όμως, που μας κρατά ζωντανούς να συνεχίζουμε να παλεύουμε».

Πάντα τα ίδια διλλήματα. Οι ίδιες ατάκες περί δύσκολων όμως αναγκαίων αποφάσεων. Οι ίδιοι εκβιασμοί. Όλοι ήρωες. Που πάλεψαν. Που αγωνίστηκαν. Και από απλή σύμπτωση, πάντα σώζονται οι τράπεζες. Ποτέ οι πολίτες. Εμείς μία υποχρέωση έχουμε. Να ελπίζουμε. Σε τι; Μα στην παντοτινή διάσωση των τραπεζών ώσπου στο τέλος θα ξεπουληθούν όλες τους σε 2 γερμανικούς ομίλους και μετά θα τρέχουμε να σώσουμε τις γερμανικές τράπεζες. Τιμή μας και καμάρι μας. Αριστερή μας υποχρέωση.

Ναι, εκλογές θα γίνουν μέσα στο 2015. Μόλις ο Αλέξης Τσίπρας τακτοποιήσει τα εσωκομματικά του, εξαφανίσει όσους με γραφική εντιμότητα εμμένουν στην αντιμνημονιακή τους θέση και ολοκληρώσει με τους δανειστές όλες τις λεπτομέρειες του τρίτου μνημονίου. Ναι, εκλογές θα γίνουν μέσα στο 2015 επειδή πρέπει να τις κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας όσο ακόμη θα έχει τη συμπάθεια των πολλών.

Αυτών που δεν αντιλαμβάνονται πόσο πολιτικά πρόστυχο και ανήθικο είναι να δηλώνει ένας πρωθυπουργός «Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια IOU αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον λαό», ενώ ο ίδιος δεν μας έχει εξομολογηθεί ποτέ ποιο ήταν το δικό του εναλλακτικό σχέδιο.

Διότι εμείς για πρωθυπουργό τον ψηφίσαμε, όχι για πρόεδρο κριτικής επιτροπής εναλλακτικών προτάσεων. Διότι εμείς τον ψηφίσαμε για πρωθυπουργό επειδή εκείνος επέμενε ότι είχε εναλλακτική πρόταση απέναντι στη μνημονιακή πολιτική. Αν δεν είχε, που όπως ομολογεί ο ίδιος δεν είχε, τότε γιατί ήθελε να κερδίσει τι εκλογές; Για ποιο λόγο ήθελε να γίνει πρωθυπουργός αν όχι για να μπορέσουν τα μνημόνια να συνεχίσουν να υπογράφονται ανενόχλητα;

Διότι θα πρέπει κάποτε ο Αλέξης Τσίπρας να μας απαντήσει πότε έλεγε αλήθεια; Τότε που μέσα στην ελληνική βουλή φώναζε στον Στουρνάρα: «Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή. Πέρασαν δυσκολίες, αλλά κατάφεραν να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους. Εσείς όμως μας οδηγείτε σε χειρότερες καταστάσεις. Θα έχουμε χάσει πλήρως εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια, θα ήμαστε υποτελείς και ολόκληρη η Ελλάδα θα έχει γίνει μια Ειδική Οικονομική Ζώνη» ή όταν μέσα στο ευρωκοινοβούλιο εκλιπαρούσε λέγοντας «Βεβαίως ο δανεισμός είναι μια μορφή αλληλεγγύης. Εμείς όμως θέλουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα, ακριβώς για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε τα δανεικά που πήραμε»;

Ναι, εκλογές θα γίνουν μέσα στο 2015. Διότι από το 2016 και μόλις αρχίσουν οι τράπεζες τις πρώτες κατασχέσεις σπιτιών μέσω των ξένων funds, τότε στα στόματα των πολλών ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει το «κωλόπαιδο που μας αρπάζει τα σπίτια». Όμως τότε θα είναι αργά. Όπως πάντα αργά είναι για μας…

Καρτέσιος

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top