Select Menu


Τα στατιστικά στοιχεία εκτέλεσης του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού (ΓΚΠ) της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουνίου 2015, που το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε χθες στη δημοσιότητα, στέλνουν προς το κομματικό-πολιτικό σύστημα εξουσίας και την ελληνική κοινωνία, τρία άκρως ανησυχητικά μηνύματα. 

Το πρώτο μήνυμα είναι ότι η χώρα μας διέρχεται φάση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Το δεύτερο δραματικό μήνυμα είναι ότι το πραγματικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτιμάται τον Ιούνιο του 2015 σε 735 δις ευρώ (€) ή 416% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της ελληνικής οικονομίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι εκ των 735 δις τα 655 δις € θεωρούνται ως χρέος της κεντρικής κυβέρνησης. Το τρίτο μαντάτο είναι ότι η έξοδος της Ελλάδας από το τούνελ της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και η σταδιακή αποκατάσταση της σταθερότητας των Δημοσίων Οικονομικών, προϋποθέτουν νέες χρονοβόρες θυσίες από τον ελληνικό λαό και γαϊδουρινή υπομονή από μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις, δηλαδή από τους είλωτες που θα τραβήξουν το κάρο των επιπρόσθετων αιματηρών μέτρων του τέταρτου μνημονίου.

Τον Ιούνιο του 2015 το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ήταν 320 δις € . Ωστόσο, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης δεν αντικατοπτρίζει το πραγματικό επίπεδο του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. 

Ο υπολογισμός του πραγματικού μεγέθους του ελληνικού δημοσίου χρέους, θα πρέπει να βασιστεί στα ακόλουθα βήματα: 

1) Ο κωδικός 5172 του Κρατικού Προϋπολογισμού, αναφέρει ότι τον Ιούνιο του 2015 έντοκα γραμμάτια 265 δις € έχουν μετατραπεί σε repos, τα οποία όμως δεν συνυπολογίζεται στο τρέχον χρέος της κεντρικής κυβέρνησης. 

2) Τα δάνεια που επιχειρήσεις και οργανισμοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα, έχουν λάβει είτε με την εγγύηση είτε χωρίς την εγγύηση του ελληνικού κράτους, εκτιμώνται σε 80 δις €. 

3) Τον Ιούνιο του 2015 κρατικά ομόλογα 65 δις € απεικόνιζαν swaps, τα οποία δεν αθροίζονται στο επίσημο δημόσιο χρέος. 

4) Oι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου προς επιχειρήσεις και ιδιώτες ανήλθαν τον Ιούνιο σε 5 δις €. 

Η ανωτέρω ποσοτική ανάλυση καταδεικνύει ότι τον Ιούνιο του 2015, το πραγματικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτιμάται σε 735 δις € (320+265+80+65+5=740). Αξιοσημείωτο είναι ότι εκ των 735 δις, τα 655 δις € αξιολογούνται ως χρέος της κεντρικής κυβέρνησης (320+265+65=650).

Η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας καθρεφτίζεται στο εξωφρενικό ποσό των πιστωτικών εσόδων ύψους 281 δις, εκ των οποίων τα 265 δις € είναι έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου και υπό τη μορφή repos κρατούνται από τις εγχώριες ελληνικές τράπεζες. 

Να σκεφτείτε ότι τα πιστωτικά έσοδα την αντίστοιχη περσινή περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2014 ήταν 59,5 δις €, με τα έντοκα γραμμάτια τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας να ανέρχονται σε 56 δις €. Το χρεοστάσιο του ελληνικού κράτους συνεπάγεται και την χρεοκοπία των εγχώριων ελληνικών τραπεζών. Και τούτο γιατί τα 265 δις € εντόκων γραμματίων, που το ελληνικό κράτος χρωστάει στις εγχώριες συστημικές τράπεζες, μαθηματικά 100% βέβαιο είναι ότι το ελληνικό δημόσιο, ούτε σε 100 χρόνια δεν θα καταφέρει να εξοφλήσει.

Η Ελλάδα καταστράφηκε από άχρηστους και διεφθαρμένους πολιτικούς. Πολλές φορές έχουμε σχολιάσει ότι η γιγάντωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας κυρίως μετά το 1980, ήταν το θλιβερό αποτέλεσμα ενός αχρείου και διεφθαρμένου κομματικού-πολιτικού συστήματος εξουσίας. Αληταράδες πολιτικοί, πιωμένοι και χαπακωμένοι πήγαιναν στο Κούγκι, πούλαγαν πατριωτηλίκι φωνάζοντας ότι ούτε νεκροί δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέο μνημόνιο. 

Τελικά, όχι μόνο ψήφισαν με χέρια και με πόδια το τέταρτο μνημόνιο, αλλά με φούντα και τσίπουρο εξακολουθούν να παριστάνουν τους πατριώτες. Αυτά τα ρεμάλια πρέπει να συλληφθούν, να προσαχθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να καταδικαστούν.

Γεώργιος Α. Βάμβουκας

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top