Select Menu


Ο Ιωάννης Ηλιόπουλος, ένας από τους πιο σημαντικούς θεωρητικούς φυσικούς παγκοσμίως, βραβεύτηκε την Πέμπτη 2/7 στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος από τον πρόεδρο της Δημοκρατείας για τη συνολική προσφορά του. Το επιστημονικό του έργο έχει συμβάλει αποφασιστικά στην εξέλιξη στοιχειωδών σωματιδίων κι έχει τύχει παγκοσμίου αποδοχής.

Είναι ο επιστήμονας που άλλαξε τα όσα πιστεύαμε για τα κουάρκ -μέχρι τη δεκαετία του 1960 θεωρούσαμε ότι υπάρχουν μόνον 3. Το 1969, σε συνεργασία με τους S. L. Glashow και L. Maiani, προέβλεψε θεωρητικά την ύπαρξη ενός 4ου είδους -σήμερα γνωρίζουμε πως υπάρχουν 6.

Το 1971, σε συνεργασία με τους Cl. Bouchiat και Ph. Meyer, απέδειξε ότι μια θεωρία με 4 (η 6) κουάρκ είναι μαθηματικά συνεπής. Αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε πειραματικά το 1974. Η ανακάλυψη αυτή έλυσε μερικά προβλήματα που σχετίζονταν με τις διασπάσεις ορισμένων ασταθών σωματιδίων. Αλλά, κυρίως, άνοιξε το δρόμο για την διατύπωση μιας ενοποιημένης θεωρίας που φιλοδοξεί να περιγράψει όλες τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα στοιχειώδη σωμάτια. Η τελική μορφή αυτής της θεωρίας δεν έχει ακόμα βρεθεί.

Από το 1964 έως το 1966 κατείχε τον τίτλο του Επιμελητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Από το 1966 έως το 1968 υπήρξε υπότροφος στο CERN στη Γενεύη. Από το 1969 έως το 1971 διατέλεσε Research Associate στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Από το 1971 εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) αρχικά ως ερευνητής και από το 1978 ως Διευθυντής Ερευνών στο εργαστήριο θεωρητικής φυσικής της Ecole Normale Superieure στο Παρίσι, όπου διατέλεσε και Διευθυντής κατά τα έτη 1991-1995 και 1998-2002.

(πληροφορίες από την επίσημη σελίδα και το Wikipedia)

Κι όμως, ο σπουδαίος επιστήμονας, αντί για δικαίωση, νιώθει μεγάλη απογοήτευση για όσα τελικά "πέτυχε" η γενιά του. Διευκρίνιση: Tα όσα πέτυχε η γενιά του, όχι ο ίδιος φυσικά...

Παρακολουθήστε την ευχαριστήρια ομιλία του και το μήνυμα που θέλησε να στείλει προς τους νέους της χώρας μας.

Πηγή: GoodNewsGR

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top