Select Menu


Ακόμη κι αν η Ελλάδα αποδεχτεί το σύνολο των μέτρων λιτότητας που απαιτείται από τους κύριους πιστωτές της , την Τρόικα , πάλι δεν θα είναι σε θέση να τα βγάλει πέρα ​​μέχρι το 2030 , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ , όπως φάνηκε από μια σειρά από έγγραφα που ελήφθησαν από γερμανική εφημερίδα .

Το πιο αισιόδοξο σενάριο δείχνει ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ένα μη βιώσιμο χρέος το 2030 , ακόμη και αν έρθουν σε συμφωνία σχετικά με το πακέτο των φορολογικών αυξήσεων και περικοπών των δαπανών που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ σε αντάλλαγμα του πεντάμηνου δανείου των € 15,5 δις από τους πιστωτές της .

Οι προοπτικές αυτές σκιαγραφήθηκαν σε έξι έγγραφα που ήταν μέρος της "τελικής" πρότασης που πρόσφεραν στην Ελλάδα οι τρεις κύριοι πιστωτές της την Παρασκευή . Τα έγγραφα ελήφθησαν από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung κι είδαν το φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα The Guardian.

Οι εκτιμήσεις παρέχουν υποστήριξη για την απόφαση της Ελλάδας να μην αποδεχθεί τη συμφωνία διάσωσης . Αποδεικνύουν ότι για να επιβιώσει η Ελλάδα οικονομικά , χρειάζεται μέτρα ανακούφισης από το πραγματικό χρέος κι όχι μεταρρυθμίσεις για τη λιτότητα .

Σύμφωνα με το ΔΝΤ , η Ελλάδα δε θα είναι σε θέση να διατηρήσει ένα επίπεδο του χρέους στο 118% του ΑΕΠ . Το 2012 , η ​​οργάνωση ανέφερε ότι το 110% του ΑΕΠ είναι το υψηλότερο όριο του χρέους που θα μπορούσε να αναλάβει η χώρα .

Επί του παρόντος , το επίπεδο του χρέους της χώρας ανέρχεται σε 175% του ΑΕΠ και το ποσοστό αυτό θα μπορούσε εύκολα να αυξηθεί αν η χώρα έπεφτε σε ύφεση .

Στα έγγραφα τονίστηκε το γεγονός ότι ακόμη και αν η Ελλάδα σημείωνε ραγδαία οικονομική ανάπτυξη για 15 χρόνια , το επίπεδο του χρέους θα εξακολουθούσε να είναι υψηλότερο από το 110% του ΑΕΠ και μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν θα είχε καμία πιθανότητα επίτευξης του στόχου .

Ακόμη και αν η οικονομία κατάφερνε να διατηρήσει ένα ρυθμό ανάπτυξης 4% ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια , το εθνικό επίπεδο του χρέους θα μειωνόταν μόνο στο 124% .

"Είναι σαφές ότι η πολιτική υπερβάσεων και αβεβαιοτήτων των τελευταίων μηνών έχει κάνει την επίτευξη των στόχων του 2012 αδύνατη υπό οποιοδήποτε σενάριο " με το ένα από τα έξι απόρρητα έγγραφα , που τιτλοφορείται ως « Προκαταρκτική Ανάλυση της Βιωσιμότητας του Χρέους για την Ελλάδα » , να το πιστοποιεί .

Υπάρχουν επίσης αναφορές στις απολύτως αναγκαίες « σημαντικές παραχωρήσεις » , χωρίς όμως τις επιπρόσθετες λεπτομέρειες .

Τα αρχεία υποτίθεται πως εστάλησαν σε όλους τους Γερμανούς βουλευτές για εξέταση κι έγκριση , αλλά δεν είχαν ποτέ ψηφιστεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που απέρριψε την πρόταση και ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος .

Άλλα έγγραφα αποκαλύπτουν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την προτεινόμενη συμφωνία . Για παράδειγμα , υπάρχει μια περιγραφή του πώς η Ελλάδα θα μπορούσε τελικά να αποκτήσει πρόσβαση στα € 15 δισεκατομμύρια . Το σχέδιο ήταν να αποτελείται από πέντε ξεχωριστές δόσεις που να ξεκινούν το συντομότερο δυνατό μέσα στον Ιούνιο . Έκαναν λόγο για την κάλυψη των άμεσων αναγκών χρηματοδότησης στην Ελλάδα , με το 93% των χρημάτων να πηγαίνουν προς την πληρωμή του κόστους της ωρίμανσης του χρέους .

Άλλες λεπτομέρειες ήταν σχετικές με τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα που υποχρεωτικά θα έπρεπε να εφαρμόσουν , αν γινόταν δεκτή η πρόταση . Η συζήτηση για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις ήταν ιδιαίτερα καυτή . Τα έγγραφα δείχνουν ότι οι τρεις πιστωτές ήθελαν ουσιαστική μεταρρύθμιση , συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών σε ποινές πρόωρης συνταξιοδότησης και τη σταδιακή κατάργηση της επιδότησης αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) .

Την Τρίτη αργά το βράδυ , η Ελλάδα έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που αθέτησε τις διεθνείς της υποχρεώσεις , αφού το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι είχε αποτύχει να λάβει την πληρωμή του χρέους των € 1.500.000.000 από την Αθήνα , που είχε λήξει πριν από το τέλος της 30ης Ιουνίου .

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ , Τζέρι Ράις ανέφερε σε δήλωσή του ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει μια παράταση πληρωμής νωρίτερα την Τρίτη κι ότι το συμβούλιο του Ταμείου θα το επεξεργαζόταν « εν ευθέτω χρόνω » .

Αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο από τις αγορές . Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών , Γιάννης Βαρουφάκης , είχε επισημάνει νωρίτερα ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να προβεί σε αποπληρωμή του χρέους του ΔΝΤ στην ώρα .

Δεν είναι ακόμη σαφές το τι κατάληξη θα έχει το ελληνικό έπος του χρέους , αφού το Europgroup , που αποτελείται από υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης , ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει συνεδρία την Τετάρτη για να συζητήσουν νέες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση .

Πηγή: rt.com
Μετάφραση - Επιμέλεια : Το ιδιόμελο για το logiosermis.net 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top