Select Menu


Κέρδισε λοιπόν το όχι. Δεν έχει σημασία η διαφορά. Η λυσσαλέα προπαγάνδα ηττήθηκε, κι αυτό σημαίνει τα πάντα.

Κέρδισε το όχι. Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε ο Τσίπρας. Αυτοί μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε, και θα συνεχίσουν να μας οδηγούν σε έναν δρόμο άγνωστο. Με τις τράπεζες κλειστές κι ίσως τους πάντες από τα οφίτσια των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης και του Βερολίνου εναντίον μας.

Όμως κέρδισε το όχι.

Νικημένοι δεν είναι οι απλοί πολίτες που τάχθηκαν στο «ναι» από φόβο. Νικημένοι είναι εκείνοι που σκέφτηκαν πρώτα το ατομικό του συμφέρον. Εκείνοι, και τα αφεντικά τους.

Για την κυβέρνηση το όχι, δεν είναι όχι στην λιτότητα. Αν πει το αντίθετο εδώ που βρισκόμαστε, θα είναι ψέμα. Και δεν πρέπει να ξεκινήσει και πάλι με ψέματα.

Πρέπει να ομολογήσει επιτέλους με την αλήθεια. Την αλήθεια του δικού της μνημονίου. Του πρώτου αριστερού μνημονίου. Και να την πει δυνατά. Να παραδεχτεί την ήττα της ελπίδας στην Ευρώπη που δεν ήρθε ακόμη. Γιατί η Ευρώπη δεν ηττήθηκε. Η Ευρώπη είναι εδώ, όχι όπως την φαντάζονται οι λαοί της, αλλά όπως την παραμορφώνουν οι ηγέτες της. Διορισμένοι ή εκλεγμένοι.

Η επόμενη μέρα πρέπει να είναι μέρα αποδοχής των ευθυνών. Πρέπει να είναι η μέρα που μπήκε ο επίλογος της μεταπολιτευτικής πλάνης. Η μέρα που όσοι καλούνται να πληρώσουν, θα το κάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Είτε το θέλουν, είτε όχι.

Πίσω από το όχι κρύβονται όλα όσα δεν απέκτησε ποτέ το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Ισότητα, δικαιοσύνη, ελευθερία. Για όλους.

Βαρύ το φορτίο αυτό για μια κυβέρνηση. Για έναν πρωθυπουργό.

Το όχι πρέπει να στοιχειώνει τον ύπνο και το ξύπνιο όσων περάσουν τις πόρτες των υπουργείων και του Μαξίμου. Πρέπει να βγάλει από το κάδρο των σάπιων καναλιών κι εφημερίδων τους περιπλανώμενους υπουργίσκους της δημοσιότητας.

Πρέπει να βρει εκείνους τους ανθρώπους που πραγματικά αξίζουν, να παραμένουν στις θέσεις τους, και τους δημοσιοσχεσίτες της εξουσία να εξαφανίζονται από προσώπου γης.

Το όχι οφείλει να γίνει η απάντηση σε όποιον συνεχίσει να κάνει πλάτες στη διαπλοκή· να τη νομιμοποιεί με την παρουσία του· να της δίνει αξία με τη στάση του· να την υπηρετεί.

Τώρα είναι η ώρα να τελειώνουμε μια και καλή με την πραγματική τρόικα εσωτερικού που θρέφεται απ’ το μεδούλι ιδεών κι άξιων ανθρώπων. Να δώσουμε στους εαυτούς μας την ελευθερία που δεν δόθηκε ποτέ από κανέναν άλλο.

Είναι πολύ μεγάλη αυτή η μέρα. Όχι όμως τόσο μεγάλη, όσο οι επόμενες που θα ‘ρθουν.

Είναι η τελευταία ευκαιρία. Μην της πει κανείς από ‘δω και μπρος άλλο όχι.

Δεν το αξίζει.

Δεν μας αξίζει.

Πολύφημος

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top