Select Menu


Αναλυτικά ο πρωθυπουργός τόνισε τα εξής:

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και την πιο κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης. Πρέπει να ενημερωθεί η Βουλή για τις εξελίξεις, έτσι αντιλαμβάνομαι την ευθύνη μου απεάντι στον ελληνικό λαό και τα κόμματα. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα από τον ελληνικό λαό, προς όφελος του οποίου διαπραγματευόμαστε. Επιδιώκουμε αμοιαβαία επωφελή συμφωία που θα απεμπλεξει την ελληνική κοινωνία και οικονομία από το υφεσιακό σπιράλ της λιτότητας και θα δώσει λύση στο μεγάλο ζήτημα του χρέους.

Επιδιώκουμε ευρωπαϊκή λύση ώστε να κλείσει ο επικίνδυνος κύκλος της κρίσης και να έρθει μία νέα εποχή για την προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η ενωμένη Ευρώπη και το κοινό της νόμισμα είναι σημεία μη επιστροφής.

Καταθέσαμε μία πρόταση που δείχνει την έμπρακτη και ειλικρινή μας διάθεση για έντιμο συμβιβασμό, πρόταση που αποτυπώνει τον κοινό τόπο των σκληρών και επίπονων διαπραγματεύσεων και τον σεβασμό στους συνομιλητές μας. Αποτελεί τη μόνη βάση για την επίτευξη συμφωνίας που θα σέβεται τη λαϊκή εντολή της 25ης του Γενάρη και τους κανόνες της ΕΕ. Η πρόταση μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο ως ενιαίο σύνολο. Θέλουμε συνολική συμφωνία λύση για την Ελλάδα, μακριά από το θέατρο σκιών της τελευταίας 5ετίας.

Πρέπει να έχουμε ουσιαστική λύση στο πρόβλημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ώστε η ελληνική οικονομία να είναι ασφαλής για τις αγορές και τους επενδυτές. Δεν θέλουμε απλή αναφορά υπόσχεσης για το χρέος όπως αυτή του Δεκέμβρη του 2012 που ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Χωρίς διευθέτηση του χρέους δε θα ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας και το βάδισμα σε τεντωμένο σχοινί. Ο εθνικός στόχος για μια συμφωνία πρέπει να έχει ως μέγιστο κριτήριο την οικονομική της βιωσιμότητα. Χρειαζόμαστε λύση οριστική τόσο για την Ελλάδα όσο και τη Ευρώπη που θα τελειώνει τη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και θα βάζει τέλος στα άπιαστα πλεονάσματα της λιτότητας.

Η εισήγηση που παρέδωσε ο Γιούνκερ εκ μέρους των θεσμών, με εξέπληξε δυσάρεστα. Η πρόταση δε λάμβανε υπόψιν το κοινό έδαφος της επί τρίμηνο διαπραγμάτευσης στο Brussels Group. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες δεν κατανοούν ότι μετά από 5 χρόνια μνημονίου θα υπήρχε βουλευτής στην Ελλάδα που θα ψήφιζε την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος. Οι προτάσεις των δανειστών είναι μη ρεαλιστική, δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτές. Ό,τι κερδίζεται από τα χαμηλά πλεονάσματα, χάνεται από την επίθεση στους χαμηλοσυνταξιούχους. Η πρόταση ελπίζω να είναι διαπραγματευτικό τρικ που σύντομα θα αποσυρθεί. Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη της αντιπολίτευσης, αν μας καλεί να αποδεχθούμε την πρόταση των 3 θεσμών ή αν συντάσσεται εναντίον της πρότασης.

Μας ασκείτε δριμεία κριτική γιατί δεν υπογράφουμε. Οι παράλογες προτάσεις των δανειστών αποτελούν μια κακή στιγμή για την Ευρώπη. Από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας παρά τον χρηματοδοτικό στραγγαλισμό που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα. Ο στραγγαλισμός αυτός αποτελεί ζήτημα ηθικής τάξης, συγκρούεται με τις αρχές τις ΕΕ και εγείρει ερωτηματικά για το μέλλον της ίδια της Ευρώπης. Να αποδείξουν όλοι ότι δουλεύουν για την εξεύρεση λύσης και όχι για να υποτάξουν και να ταπεινώσουν έναν ολόκληρο λαό. Αν το επιδιώκουν, θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Δεν είναι απειλή αλλά απλή διαπίστωση. Ο λαός μας ζητά να μην υποκύψουμε στις εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών.

Τώρα είμαστε περισσότερο κοντά παρά ποτέ σε συμφωνία γιατί είναι πλέον σαφές ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ένα ρεαλιστικό πλαίσιο λύσης, δεν στέκεται με αδιαλλαξία απέναντι στους εταίρους. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, αντέξαμε να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό. Μετά την απόφαση για μεταφορά πληρώμών προς το ΔΝΤ, είναι σαφές σε όλους ότι ο χρόνος δε λιγοστεύει μόνο εμάς αλλά για όλους. Η ρεαλιστική μας προσέγγιση είναι ο μόνος δρόμος για βιώσιμη συμφωνία.

Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν ήδη γίνει αποδεκτά, απομείωση-αναδιάρθρωση του χρέους, προστασία των συντάξεων και του πραγματικού μισθού, αναδιανομή εισοδημάρτων προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αντιστροφή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων (θα νομοθετηθεί άμεσα στο ελληνικό κοινοβούλιο), ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα για θετικό σοκ στην ελληνική οικονομία.

Στην τελικη ευθεία χρειάζεται ψυχραιμία, κοινωνική και πολιτική στήριξη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τώρα είναι η ευθύνη για όλους, πρώτιστα για την κυβέρνηση αλλά και για την αντιπολίτευση, η οποία πρέπει να αφήσει την κινδυνολογία. Ο ελληνικός λαός να είναι περήφανος γιατί δεν πρόκειται να λυγίσει και ήσυχος γιατί η διαπραγμάτευση σύντομα θα φέρει καρπούς. Ο ελληνικός λαός διακαιούται να ζήσει σε συνθήκες αισιοδοξίας και ελπίδας. Είμαι βεβαιος ότι θα τα καταφέρουμε.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top