Select Menu


Ο γυάλινος πύργος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής ελίτ, με κριτήριο τη συνεχώς αυξανόμενη ανηθικότητά της, κινδυνεύει να καταρρεύσει, έχοντας φτάσει στο στάδιο που όλοι πολεμούν εναντίον όλων, χωρίς κανέναν ενδοιασμό – το «Chatham House»

Εκείνα τα συστήματα, τα οποία είναι συνηθισμένα να κυριαρχούν στον πλανήτη, οδηγούνται στο τελικό τους στάδιο σε μεγάλα, αδικαιολόγητα λάθη – ενώ η κατάρρευση των ηθών είναι πάντοτε ο προάγγελος μίαςμεγάλης κρίσης. Από τα σφάλματα βέβαια μπορεί κανείς να κρίνει το μέγεθος της νευρικότητας που επικρατεί – όπου, όταν όλοι πολεμούν εναντίον όλων, χωρίς κανέναν ηθικό ενδοιασμό, το τέλος δεν είναι πολύ μακριά.

Περαιτέρω, η δυσπιστία και η αγανάκτηση αποτελούν πολύ ασφαλείς δείκτες, όσον αφορά τον κίνδυνο να χαθεί ο έλεγχος ενός συστήματος, ενός κράτους ή μίας οργάνωσης – όπως του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ο οποίος έχει διογκωθεί υπερβολικά στα πλαίσια της ανεξέλεγκτης, ασύμμετρης παγκοσμιοποίησης.

Κρίνοντας λοιπόν από αυτά που συμβαίνουν σήμερα, η χρηματοπιστωτική ελίτ έχει υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις της, με αποτέλεσμα να τρίζουν τα θεμέλια του σαθρού της οικοδομήματος – οι ρωγμές στους τοίχους του οποίου, είναι πλέον ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Ειδικότερα τα εξής (πηγή:DWN):

Ο κ. B. Coeure, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Γάλλος, προσκεκλημένος στην Καλιφόρνια από μία ελιτίστικη ομάδα επενδυτών και κερδοσκοπικών κεφαλαίων (Hedge Funds), οι οποίοι είναι μέλη ενός διεθνούς τραπεζικού λόμπι (Chatham House*, επεξήγηση στο τέλος του κειμένου), έδωσε την πληροφορία πως η ΕΚΤ θα αυξήσει την αγορά ομολόγων τους επόμενους δύο μήνες – ανακοινώνοντας το επίσημα την επόμενη ημέρα.

Με τον τρόπο αυτό οι συμμετέχοντες είχαν την εσωτερική πληροφόρηση, αρκετές ώρες πριν το μάθουν οι υπόλοιποι από το Γάλλο – ο οποίος ήταν αυτός που έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση την Τρίτη το πρωί. Έτσι,ήταν σε θέση να στοιχηματίσουν έγκαιρα στην πτώση του ευρώ, καθώς επίσης στην άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών – κερδίζοντας με τη βοήθεια της μόχλευσης (leverage) τεράστια ποσά (πηγή), ευρισκόμενοι σε πλεονεκτική θέση απέναντι στους συναδέλφους τους.

Προφανώς οι υπόλοιποι κερδοσκόποι εξοργίσθηκαν μαθαίνοντας το – ενώ η ΕΚΤ ισχυρίσθηκε πως στο δείπνο είχε συμφωνηθεί η τήρηση των κανόνων του Chatham House, σύμφωνα με τους οποίους οι πληροφορίες αυτού του είδους είναι δήθεν εμπιστευτικές και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν. Αργότερα η ΕΚΤ ζήτησε συγνώμη, αναφέροντας πως επρόκειτο για μία «τεχνική δυσλειτουργία» – με την έννοια πως οι δημόσιες δηλώσεις της δεν έπρεπε να καθυστερήσουν τόσο πολύ.

Επειδή όμως η κεντρική τράπεζα κατάλαβε ότι, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες για την ίδια, προσπάθησε να βρει έναν «αποδιοπομπαίο τράγο» – στην προκειμένη περίπτωση τα ΜΜΕ, τα οποία κατηγόρησε ως υπεύθυνα της «διαρροής».

Έτσι, την Τετάρτη το βράδυ δήλωσε πως δεν θα ανακοινώνει τίποτα στο μέλλον, υπό το καθεστώς της «ορισμένης χρονικής απαγόρευσης» – σύμφωνα με το οποίο τα ΜΜΕ πληροφορούνται μία είδηση εκ των προτέρων, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προετοιμάζουν τα κείμενα τους, τα οποία όμως δεν επιτρέπεται να δημοσιεύουν πριν από μία προκαθορισμένη ώρα.

Εν τούτοις, στην περίπτωση του Γάλλου «πληροφοριοδότη», τα ΜΜΕ δεν συμμετείχαν καθόλου – οπότε δεν είχαν παραβεί το συμφωνημένο «καθεστώς». Η ΕΚΤ λοιπόν εκτέθηκε σε μεγάλο βαθμό, αφού κανένας δεν πιστεύει πως η παραπάνω εσωτερική πληροφόρηση της χρηματοπιστωτικής ελίτ ήταν η μοναδική – ενώ όλοι πλέον κατανοούν τον τρόπο, με τον οποίο οι «κυρίαρχοι του σύμπαντος» κερδίζουν τεράστια ποσά, εις βάρος των κοινών θνητών.

Για παράδειγμα, όλοι εκείνοι οι κερδοσκόποι που γνώριζαν μερικές ώρες πριν τη δήλωση του Καστελόριζου στην περίπτωση της Ελλάδας ή γνωρίζουν σήμερα τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, κερδίζουν κυριολεκτικά τεράστια ποσά, χωρίς το παραμικρό ρίσκο – στοιχηματίζοντας σε ομόλογα, σε νομίσματα, σε CDS, σε μετοχές κοκ.

Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών

Ο κ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξη του στους New York Times (πηγή), οι οποίοι αναρωτιούνται εάν έχει την απαιτούμενη φυσική κατάσταση για να αντιμετωπίσει την προβλεπόμενη ελληνική τραγωδία, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στη Ρίγα, είχε μαγνητοσκοπήσει όλα όσα λέχθηκαν – τα οποία όμως δεν θα δημοσιοποιήσει (πηγή), σεβόμενος την εμπιστευτικότητα των συζητήσεων!

Η δήλωση του αυτή, πόσο μάλλον η εξόχως ανήθικη ενέργειά του (εάν πράγματι έχει συμβεί), έχει προφανώς εξοργίσει τους Ευρωπαίους συναδέλφους του – ενώ το γεγονός ότι, οι υπουργοί της Ευρωζώνης κατασκοπεύουν μυστικά ο ένας τον άλλο, δεν είναι ότι καλύτερο για την εικόνα της νομισματικής ένωσης. Είναι βέβαια ακατανόητη τόσο η συμπεριφορά, όσο και η δήλωση του Έλληνα υπουργού – ο οποίος θα μπορούσε ως εκ τούτου να θεωρηθεί είτε ως εξαιρετικά ανόητος, είτε ως στυγνός εκβιαστής.

Ανεξάρτητα όμως από το χαρακτηρισμό του, τον οποίο εμείς αποφεύγουμε, η ζημία που προκάλεσε στην Ελλάδα και στους Έλληνες είναι ανυπολόγιστη – αφού θα μπορούσε να «δυναμιτίσει» τη συμφωνία με τους εταίρους και πιστωτές της, οδηγώντας τη χώρα μας στο χάος. Εναλλακτικά, να επιδεινώσει σημαντικά τους όρους της συμφωνίας, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οι Έλληνες με τεράστια ποσά – φόρους, μειώσεις μισθών και συντάξεων, νέα μνημόνια κλπ.

Θα είχαν δε δυστυχώς δίκιο οι πιστωτές, εάν ισχυρίζονταν πως δεν διαπραγματεύονται με εκβιαστές, οι οποίοι χρησιμοποιούν παράνομες μεθόδους καταγραφής των συνομιλιών – κάτι για το οποίο δεν φταίει φυσικά ο πρωθυπουργός, με εξαίρεση το ότι ο υπουργός ήταν δική του επιλογή (εάν ήταν και δεν του επιβλήθηκε από άλλους – άρθρο).

Επίλογος

Προφανώς οι συνέπειες των «λαθών» των δύο παραπάνω ατόμων θα είναι διαφορετικές – ενώ ο Γάλλος, ως μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, απολαμβάνει πλήρη ασυλία, έχοντας τη δυνατότητα να κάνει ή να λέει ότι θέλει, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να είναι υπόλογος σε κανέναν! Το γεγονός αυτό τεκμηριώνει την παντοδυναμία του χρηματοπιστωτικού τέρατος – για το οποίο δεν ισχύουν οι κανόνες της δημοκρατίας, ενώ δεν ελέγχεται από κανέναν ούτε το ίδιο, ούτε οι υπηρέτες και τα πιόνια του.

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται πως οι δύο περιπτώσεις δεν έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους – σε κάποιους βέβαια που δεν συνειδητοποιούν ότι και οι δύο τεκμηριώνουν το μέγεθος της ηθικής αποκτήνωσης αυτών που συμμετέχουν ενεργά στο παγκόσμιο καζίνο του χρέους. Της χρηματοπιστωτικής ελίτ επομένως, η οποία αφενός μεν θέτει μόνη της τους κανόνες του παιχνιδιού, αφετέρου τους χρησιμοποιεί κατά το δοκούν – τοποθετώντας τα ίδια της τα μέλη, το ένα εναντίον του άλλου.

Στα πλαίσια αυτά οι Πολίτες οφείλουν να αναρωτηθούν εάν είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν να κυβερνώνται από ένα τόσο σαθρό σύστημα – ενώ η διαπίστωση της ανηθικότητας των μέσων που χρησιμοποιεί η ελίτ στους εμφυλίους πολέμους της δεν είναι παρήγορη, αφού τελικά ο λογαριασμός θα πληρωθεί ως συνήθως από τους Πολίτες.

Δεν θα πληρώσουν δυστυχώς ούτε οι κεντρικοί τραπεζίτες, ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι τράπεζες, ούτε οι κερδοσκόποι – παρά το ότι είναι αυτοί που έχουν στήσει τη «βιομηχανία του χρέους», εκδίδοντας χρήματα από το πουθενά, χωρίς αντίκρισμα και χρεώνοντας πολλαπλάσιους τόκους, ακόμη και από τον χειρότερο τοκογλύφο (άρθρο).

Οι Πολίτες είναι αυτοί που, παρά το ότι δεν συμμετέχουν στο πάρτι που έχει στηθεί, θα κληθούν να εξοφλήσουν τον υπέρογκο λογαριασμό που θα κοστίσει – οπότε, σε αντίθεση με τα κανονικά πάρτι, άλλοι θα μεθύσουν τη νύχτα και άλλοι θα ξυπνήσουν την άλλη μέρα με πονοκέφαλο.

*Σημείωση κειμένου «Chatham House»: Ιδρύθηκε το 1920, γνωστό έως το 2004 ως «Royal Institute of International Affairs» – ενώ είναι μία παγκοσμίου φήμης βρετανική δεξαμενή σκέψης, με έδρα το Λονδίνο, όπουτα εγχειρήματα της χρηματοδοτούνται από το ίδρυμα Rockefeller, από αυτό του B. Gates, από την ΕΕ, από το ΝΑΤΟ κοκ.

Μέλη της είναι 75 πολυεθνικοί όμιλοι, επενδυτικές τράπεζες και ενεργειακοί κολοσσοί, 263 επί πλέον επιχειρήσεις, καθώς επίσης 2.770 σημαντικά στελέχη της οικονομίας, της διπλωματίας, της επιστήμης, της πολιτικής και των ΜΜΕ – ενώ εκδίδει τα έντυπα «International Affairs» και «The World Today». Παρά το ότι λοιπόν θεωρείται ως συνήθως μία ΜΚΟ, αποτελεί ένα ακόμη κλαμπ της παγκόσμιας ελίτ, η οποία κυριαρχεί στον πλανήτη.

Analyst Team

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top