Select Menu


Η Ελλάδα στο πέρασμα των τελευταίων 95 ετών έχει διενεργήσει 7 κρίσιμα δημοψηφίσματα που καθόρισαν την ιστορική της εξέλιξη στο πέρασμα του τελευταίου αιώνα . Με κυρίαρχο θέμα, την Βασιλευόμενη ή την Προεδρευόμενη Δημοκρατίας, το δημοψήφισμα του 1974 αποτέλεσε και το τελευταίο της πρόσφατης ιστορίας των Ελλήνων που οδήγησε στην κατάργηση της Βασιλείας και κήρυξε έκπτωτο τον τέως Βασιλέα Κωνσταντίνο. Θεσμοθετημένο από τον νομοθέτη το άρθρο 44 του ισχύοντος Συντάγματος δίνει το δικαίωμα στον κυρίαρχο Ελληνικό λαό να αποφανθεί για κρίσιμο εθνικό ζήτημα. Νομικά, το άρθρο 44 εξαιρεί την διεξαγωγή του για δημοσιονομικά ζητήματα αλλά ο σοφός νομοθέτης επανερχόμενος στο άρθρο 120 (ακροτελεύτια διάταξη) θέτει τα ζητήματα της αφοσίωσης στην Πατρίδα και στην Δημοκρατία υπεράνω οποιαδήποτε θεματολογίας που μπορούν να καθορίσουν το μέλλον του Ελληνικού λαού.

Η 6μηνη διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν φέρει ουσιαστικά κάποιο αποτέλεσμα στην επίτευξη συμφωνίας ή έντιμου συμβιβασμού οδηγώντας τους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα με φόντο την χρεωκοπία της χώρας. Κατανοώντας την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων ο οποιοσδήποτε μπορεί να δεχτεί ότι πολλά πράγματα μπορούν να καθυστερήσουν. Δίνοντας όμως περισσότερο βάση στα θέματα της διαπραγμάτευσης, η εσωτερική πολιτική της χώρας πέρασε σε δεύτερο πλάνο. Θέματα όπως :
  • H ριζική πάταξη της φοροδιαφυγής σε κάθε επίπεδο,
  • H μείωση του ογκώδους δημόσιου τομέα,
  • οι προοπτικές επενδύσεων μέσω οποιοδήποτε αναπτυξιακού νόμου για νέες επιχειρήσεις
τα οποία αποτελούν νόσημα της Ελλάδος επί σειρά ετών, παραμένουν σε δεύτερη μοίρα. Η μείωση των δαπανών αποτελεί πρωτίστως το πρώτο βήμα για εξυγίανση του Δημοσιονομικού ελλείμματος.

Από την άλλη μεριά θετικά αξιολογείται η Σύσταση και η λειτουργία της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος η οποία θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα τελικό πόρισμα για το πώς μεθοδεύτηκαν διαδικασίες, μέσω εξοπλιστικών προγραμμάτων, του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου και λανθασμένων ενεργειών στην σύναψη δανειακών συμβάσεων, που οδήγησαν στην κατασπατάληση Δημοσίου Χρήματος και των Επενδυτικών Προγραμμάτων που εδόθησαν από το 1981 και μετά στην χώρα. Η καταγγελία του Χρέους ως παράνομο, με κατάλληλες νομικές κινήσεις, μπορεί να οδηγήσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και στην λήψη μέτρων απέναντι στους δανειστές εφόσον η απόφαση επικυρωθεί. Αρκεί βέβαια κάποιος να συνεχίσει την διαδικασία και να επιδιώξει οριστική λύση…

Με μια τέτοια ασφυκτική κατάσταση διαμορφωθείσα για κάθε (Νέο) Έλληνα και (Νέο) Ελληνίδα οδηγούμαστε στις 05 Ιουλίου στις κάλπες που θα κρίνει κατά πολύ την Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδος μέσα στην Ευρωζώνη. Όμως τι σημαίνει ουσιαστικά το ‘ΝΑΙ’ και το ‘ΟΧΙ’ στην πρόταση των θεσμών της 25 Ιουνίου;

Το ‘ΝΑΙ’ δίνει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση για μια πορεία εντός της Ευρωζώνης με την αποδοχή των πιο εξαθλιωτικών μέτρων από την εποχή της εισόδου της χώρας στον μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ το 2010. Επιβάλλει την αποδοχή του Νέου Γερμανικού Τρόπου διοίκησης της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης και ρίχνει τον τελευταίο πύργο άμυνας που είναι η εκάστοτε Εθνική Κυβέρνηση. Άλλωστε το είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1992 στην Βουλή για την κύρωση της συνθήκης του Μάαστριχτ:
«Πορευόμαστε προς μια ευρωπαϊκή Γερμανία, ή προς μια Γερμανική Ευρώπη;» 
«Ήδη προβλέπονται, έστω και αν δεν ομολογούνται, δύο ταχύτητες στην Ενωμένη Ευρώπη, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας το τεράστιο κοινωνικό κόστος και τις εκρηκτικές κοινωνικές καταστάσεις, τις οποίες θα αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την πορεία, τουλάχιστον για τις χώρες του Νότου».

«Θα πρέπει ο έλληνας πολίτης να ξέρει τι να περιμένει στο τέλος της πορείας, αλλά και τι θα έχει καταβάλει για να φθάσει στο τέρμα αυτής της δύσκολης και άνισης πορείας».

«Σοβεί πάντα η σύγκρουση βορρά και νότου και αυτό γιατί η ενιαία αγορά στην απουσία μιας άλλης πολιτικής σύγκλισης και συνοχής πολύ υψηλότερου επιπέδου, οξύνει τις αντιθέσεις, οξύνει τις ανισότητες».

Ανδρέας Παπανδρέου
Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα καλείται να παραμείνει σαν ένας φτωχός συγγενής της Ευρώπης δίπλα στον πλούσιο θείο που έχει τα χρήματα και ουσιαστικά όλοι κάνουν αυτό που θέλει. Μια επιλογή απόλυτα σεβαστή για μια κοινωνία που στο σύνολο της δέχεται αυτούς τους όρους, που θα πρέπει να οδηγήσει την κυβέρνηση σε παραίτηση και διεξαγωγή εκλογών.

Το ‘ΟΧΙ’ , από την άλλη πλευρά, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Ίσως αποτελεί το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης ώστε να περάσει την πρόταση των μέτρων των 8 δις στους θεσμούς ως έσχατη λύση για συμφωνία, δίνοντας το δικαίωμα στην συγκυβέρνηση να πανηγυρίσει την ‘μεγάλη’ επιτυχία της. Επιπλέον, στο χειρότερο σενάριο, μπορεί να αποτελέσει το ‘κύκνειο άσμα’ της Ελλάδος στην Ευρωζώνη. Στην περίπτωση αυτή για να αποφευχθεί η οριστική ρήξη ίσως να εφαρμοστεί το σχέδιο του κ. Σόιμπλε με κλειδωμένη ισοτιμία ευρώ-δραχμής και κλειδωμένου χρέους ώστε να επανακινηθούν οι διαπραγματεύσεις για την περαιτέρω επανεξέταση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδος . Στο χείριστο σενάριο, η χώρα βγαίνει από το Ευρώ, μπαίνοντας σε ένα πλήρως υποτιμημένο νόμισμα με τους πολίτες να παραμένουν προσκολλημένοι σε μια βαλτωμένη κατάσταση. Το να προβλέψει κάποιος το τι θα γίνει ακριβώς είναι τόσο δύσκολο όσο και ένα ταξίδι στον χωροχρόνο…. Πάλι όμως και αυτό είναι μια σεβαστή επιλογή για μια κοινωνία που μπορεί να αποδεχτεί τις συνθήκες αυτές.

Το ‘ΝΑΙ’ ή το ‘ΟΧΙ’ λοιπόν της 5ης Ιουλίου αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός το οποίο δεν συγκρίνεται με κανένα από τα δημοψηφίσματα των τελευταίων 95 χρόνων. Το θέμα είναι πλέον ατομικό και χωρίς σωστό ή λάθος ανάλογα για το τι μπορεί να αντέξει και να υπομείνει ένας λαός. Αποτελεί μια ακτινογραφία της ψυχοσύνθεσης και του τρόπου σκέψης του κάθε σύγχρονου (Νέο) Έλληνα η οποία θα μεταφραστεί σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Οποιοδήποτε και να είναι το αποτέλεσμα της Κυριακής πρέπει να διατηρηθεί η ενότητα των Ελλήνων μακριά από οποιοδήποτε σύγχρονο Εθνικό Διχασμό που μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερική σύγκρουση. Οποιοδήποτε και να είναι το αποτέλεσμα αυτό το οποίο χρειαζόμαστε είναι μια Κυβέρνηση που να έχει πλάνο και ξεκάθαρους στόχους χωρίς πομπώδεις φράσεις και μάταιες επάρσεις που ουσιαστικά μπορούν να καταστρέψουν την χώρα.

Οποιοδήποτε και είναι το αποτέλεσμα ο κάθε ένας μας χρειάζεται να συνειδητοποιήσει ότι τα εύρωστα χρόνια των δεκαετιών 1980 και 1990 έχουν παρέλθει αναντιστρεπτί και απαιτείται σκληρή δουλειά για να ορθοποδήσει και να πάρει μια νέα πορεία τόσο για όσους βρίσκονται στο εσωτερικό όσο και για αυτούς που βρίσκονται στο εξωτερικό. Από πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση σαν Θεσμικό όργανο και τα κράτη-μέλη πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα στην προσπάθεια της για κάθαρση κατανοώντας ότι οι οικονομικοί δείκτες δεν είναι ο μόνος τρόπος κρίσης της καταστάσεως μιας χώρας.

Ελληνίδες και Έλληνες ψηφίστε με καθαρή συνείδηση μακριά από κάθε κομματική μικροδιαφορά και διατηρήστε την Ενότητα του Κράτους και του Έθνους για αυτά που θα επακολουθήσουν.

Καλή μας Δύναμη,

Δημήτριος, ο ‘Ταξίαρχος’

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top