Select Menu

Όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου, έχουμε προβληματιστεί με το σύγχρονο φαινόμενο της ανεξέλεγκτης εισροής μεταναστών στη χώρα μας. Βέβαια, η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί ελληνικό ζήτημα, μιας και πολλές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και του Βορρά, έχουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα σε ίσως διαφορετικές διαστάσεις.

Η ιστορία του φαινομένου αυτού ξεκινά για τη σύγχρονη εποχή με το λεγόμενο “Σιδηρούν Παραπέτασμα” και την αποδοχή μεγάλου αριθμού μεταναστών από τις χώρες του ανατολικού μπλοκ στις δυτικές χώρες.

Έπειτα, μετά την εξαιρετικά δυσμενή πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 70’ ξεκίνησε το δεύτερο κύμα μεταναστών από τον αφρικανικό Βορρά προς τον ευρωπαϊκό Νότο. 

Σήμερα βέβαια βιώνουμε και ένα τρίτο κύμα από τις χώρες της λεγόμενης “Άνοιξης” των αραβικών λαών, με τις εξεγέρσεις που έχουν συμβεί και τις ένοπλες συγκρούσεις, προς τις χώρες που βρίσκονται πλησιέστερα.

 Εμείς, σαν χώρα, έχουμε δεχτεί κόσμο και από τις τρεις μεταναστευτικές περιόδους, γεγονός που δυσχέρανε τη κατάσταση γενικότερα σε οικονομικό και κυρίως κοινωνικό επίπεδο. Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι εμείς οι Έλληνες, σαν λαός, κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα υπήρξαμε πηγή μεγάλης μεταναστευτικής εκροής σε μεγάλο αριθμό χωρών. Άρα, το ζήτημα το βιώσαμε στο πετσί μας σαν μετανάστες και τώρα το βιώνουμε σαν χώρα υποδοχής μεταναστών. 

Το φαινόμενο αυτό δεν αποτελεί κάτι καινούργιο και σίγουρα δεν είναι η αιτία όλων μας των προβλημάτων. Η προσέγγισή του είναι κάτι που εγείρει υποκειμενικότητα και η κάθε μας στάση απέναντι σε αυτό πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεγμένη, μιας και έχει να κάνει με ανθρώπινα υποκείμενα και όχι με νούμερα ή αντικείμενα προς απόρριψη.

Ο Baumann, μεγάλος κοινωνιολόγος του 20ου αιώνα, χώρισε τους ανθρώπους της νεωτερικής εποχής σε τουρίστες και πλανήτες (εκ του πλάνητα, περιπλανώμενου). Ο διαχωρισμός αυτός δεν είναι καθόλου τυχαίος, μιας και δείχνει το τεράστιο κοινωνιολογικό δίλημμα που βιώνει μέσα του ο μέσος άνθρωπος σήμερα. Ο τουρίστας λοιπόν, είναι αυτός που ταξιδεύει από επιλογή. Αρέσκεται να βιώνει διαφορετικές καταστάσεις και να επισκέπτεται, ως μέρος κορεσμού της ψυχοσυναισθηματικής του κενότητας, διαφορετικά μέρη. Είναι ελεύθερος να κάνει αυτό που θέλει και οικονομικά μπορεί. 

Από την άλλη, ο πλάνητας, είναι ένας άνθρωπος που αναγκάζεται να κινείται διότι έτσι μόνο μπορεί να κερδίσει τα ελάχιστα που χρειάζεται προς το ζην του. Είναι ο μετανάστης, ο οποίος όπου πηγαίνει αντιμετωπίζει τη δυσαρέσκεια των άλλων, την απομόνωση και την αθλιότητα. Είναι αυτός που όλοι εμείς βλέπουμε με μισό μάτι στο δρόμο πουλώντας μας χαρτομάντιλα ή άλλα φτωχοαντικείμενα.

Είναι αυτός που ευχόμαστε να μην υπήρχε, για να ήταν λυμένα όλα μας τα προβλήματα. Οι κοινωνίες που πηγαίνει χωρίζονται στις λεγόμενες “ανθρωποφαγικές” και “ανθρωποεμετικές”. Οι πρώτες επιχειρούν να τον απορροφήσουν απομακρύνοντας όλα τα κοινωνικά του χαρακτηριστικά προς όφελος της ευρυθμίας. Οι δεύτερες τον απομακρύνουν βιαίως αντιμετωπίζοντάς ως ανθρώπινο απόβλητο.

Οι υπόλοιποι, που βρίσκονται στο μεταξύ αυτών των κοινωνικών καταστάσεων, σπρώχνονται για να φτάσουν με όποιο τρόπο μπορούν τον τουρίστα και να απομακρυνθούν όσο μπορούν από τον πλάνητα. Στη πορεία αυτή κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να πραγματοποιήσουν το όνειρο, ασχέτως αν έχουν ποδοπατήσει ή αδικήσει άλλους.

Αυτή είναι η κοινωνική πραγματικότητα που παρουσιάζει ο Baumann. Είναι η πραγματικότητα που μέσα της υπάρχουν άνθρωποι χωρισμένοι με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Κάποιοι λοιπόν έχουν δικαιώματα και κάποιοι, εξαιτίας της γέννησής τους σε χώρα με προβλήματα, δεν έχουν. Κάποιοι μπορούν να μεγαλώνουν ξένοιαστα τα παιδιά τους και κάποιοι δεν μπορούν. Είναι η χώρα μας μια χώρα με αυτήν την πραγματικότητα; Ήμαστε εμείς τέτοιοι άνθρωποι; Και αν ήμαστε, πως θα μας φαινόταν να βρισκόμασταν σε μια αντεστραμμένη κοινωνική πραγματικότητα. Δηλαδή εμείς να ήμασταν οι μετανάστες και στη θέση μας κάποιοι άλλο.

Ν.Νικολακόπουλος

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top