Select Menu


Αποκλειστικά και μόνο τις τράπεζες εξυπηρετεί το μέτρο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και προβλέπει να γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα όλες οι συναλλαγές για αγοραπωλησίες εμπορευμάτων αξίας άνω των 70 ευρώ. Με το μέτρο αυτό ολόκληρη η ρευστότητα της αγοράς θα περνάει μέσα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία μάλιστα θα πολλαπλασιάσουν τα έσοδά τους από τις προμήθειες των συναλλαγών με το πλαστικό χρήμα.

Ειδικότερα, ο μποναμάς της Κυβέρνησης προς τις τράπεζες είναι τεραστίων διαστάσεων. Με προμήθεια που ξεκινάει από το 1,5% και σε ορισμένες περιπτώσεις εγγίζει το 3%, οι τράπεζες μέσω του πλαστικού χρήματος θα βάλουν χέρι σε όλο το εμπόρευμα της αγοράς. Ταυτόχρονα, ελέγχοντας τις αγοραπωλησίες που γίνονται, δεν θα αφήνουν περιθώριο στους εμπόρους να έχουν ανεξόφλητες οφειλές για τα επιχειρηματικά τους (ή άλλης μορφής) δάνεια. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε συναλλαγή που θα ολοκληρώνεται, πρώτα θα πληρώνεται η τράπεζα (προμήθειες, δάνεια) και ακολούθως όλοι οι υπόλοιποι (δημόσιο, υποχρεώσεις προς προμηθευτές, πάγιες δαπάνες κλπ). Οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες.

«Το μέτρο είναι λάθος. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους τουρίστες να έχουν συνεχώς μαζί τους πιστωτικές κάρτες για να πληρώνουν τα εμπορεύματά που θέλουν να αγοράσουν» δήλωσε προς τη «δημοκρατική» ο έμπορος Φώτης Μαχραμάς. Ο ίδιος εξήγησε ότι «στην αγορά σήμερα κυριαρχεί το παζάρι και το ποσοστό του κέρδους περιορίζεται σημαντικά. Εάν από το τελικό έσοδο, αφαιρέσουμε και τις προμήθειες προς τις τράπεζες, που μάλιστα θα παίρνουν από μόνες τους και τα χρεωστούμενα από δάνεια, τότε πιο καλά να τα κλείσουμε τα μαγαζιά και να πάμε στα σπίτια μας».
Οι πιο ψύχραιμοι της αγοράς θεωρούν ότι τελικά το όλο μέτρο, ακόμα κι αν ψηφιστεί, δεν θα βρει εφαρμογή στην αγορά. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός, τότε ουδείς θα εμποδίζει τον καταστηματάρχη να χωρίζει το τελικό ποσό πληρωμής σε αποδείξεις μικρότερες των 70 ευρώ. Επιπρόσθετα, για αρκετούς μαγαζάτορες θα είναι ακόμα πιο δελεαστικό το ενδεχόμενο να μην κόψουν απόδειξη και να κερδίσουν έτσι τον ΦΠΑ και την προμήθεια της τράπεζας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου επρόκειτο να συζητηθούν χθες το βράδυ, σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Το όλο μέτρο θεωρείται σίγουρο ότι θα εφαρμοστεί.

www.dimokratiki.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top