Select Menu


Καθημερινά δεχόμαστε καταιγιστικά την πληροφόρηση από τους δέκτες της τηλεόρασής μας, το ραδιόφωνο και τις εφημερίδες για τη "γνώμη" των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα των Γερμανών για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Η πληροφόρηση είναι τόσο καταιγιστική που έχουμε φτάσει σχεδόν να την πιστεύουμε... και εμείς οι ίδιοι! Τα τελευταία πέντε χρόνια, λοιπόν, έχουμε χαρακτηριστεί από... τεμπέληδες, κλέφτες, απατεώνες, καλοπερασάκηδες, όπως επίσης και με πολλά άλλα... "κοσμητικά" επίθετα που το τελευταίο διάστημα αποδίδονται μόνο στους Έλληνες, σαν να μην είναι περισσότερο ή λιγότερο χαρακτηριστικά εν γένει της ανθρώπινης φύσης. Με την εκλογή της νέας κυβέρνησης του Σύριζα, ο Γ. Σόΐμπλε μας χαρακτήρισε επιπλέον ως... ανεύθυνους. Δεν έχουμε πληρώσει επαρκείς τόκους μέχρι σήμερα για τον. κ. Σόΐμπλε. Όταν, πάλι, ο κ. Σόΐμπλε αλλάζει στάση και "σκίζεται" για εμάς στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, η εφημερίδα Bild καλεί τους αναγνώστες της να τραβήξουν... selfie με το εξώφυλλό της, το οποίο έγραφε "ΝΕΙΝ" προς την Ελλάδα. 

Πόσο το κλίμα αυτό, που προβάλλεται μέσω των ΜΜΕ διεθνώς, αφομοιώνεται από τους ίδιους τους Γερμανούς; Και πόσο επικίνδυνο είναι να αρχίσει να αφομοιώνεται αργά ή γρήγορα και από άλλους λαούς, των οποίων οι πρωθυπουργοί κρατούν την ίδια στάση; Για παράδειγμα, ανάλογη ήταν η στάση του Μ. Ραχόι, πρωθυπουργού της Ισπανίας, το τελευταίο διάστημα μετά την αλλαγή της ελληνικής κυβέρνησης. Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση, απάντησε πως "χρωστάμε 26 δις στην Ισπανία και τα θέλουν άμεσα". Πότε τα έδωσαν όμως άμεσα για να τα λάβουν πίσω... άμεσα; Δεν διευκρινίζει πώς το ισχυρίζεται αυτό ούτε με ποιο τρόπο εξομοιώνει το ποσοστό του άϋλου κεφαλαίου, που διαθέτει η χώρα του στις ευρωπαΐκές τράπεζες ως "μέτοχος" της Ε.Ε., με τη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών.  Πόσο απέχουμε από το να αρχίσουν να ξεσπούν και οι Ισπανοί πολίτες την οργή τους για τις δυσκολίες της Οικονομικής Κρίσης επάνω μας; Ή από το να κάνουν κάτι τέτοιο άλλοι λαοί, όπως αυτός της Ολλανδίας του Γέρουν Ντάισελμπλουμ, που παρόλο που χρωστάει περισσότερα από εμάς, δεν βρίσκεται στην ίδια θέση με την χώρα μας;

Το newsbeast.gr, πραγματοποίησε μια εξαρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα, κατά τη διεξαγωγή της οποίας συνομίλησε με Έλληνες ομογενείς στη Γερμανία και κατέγραψε την καθημερινότητά τους μέσα από τις αφηγήσεις τους. Οι Έλληνες ομογενείς, πολλοί από τους οποίους είναι ανήλικοι μαθητές, περιγράφουν ένα έντονα ρατσιστικό, κυριολεκτικά ανθελληνικό κλίμα στο οποίο συμμετέχουν απροκάλυπτα όχι μόνο μαθητές των σχολείων όπου φοιτούν αλλά και... καθηγητές. Ας δούμε αναλυτικά τις αφηγήσεις των Ελλήνων μαθητών και άλλων ομογενών στη Γερμανία.

Το ρεπορτάζ - έρευνα

Μαρία Κοντογεώργου, Καθηγήτρια

«Ήρθα ένα καλοκαίρι για μεταπτυχιακό. Δεν είχα σκοπό να μείνω μόνιμα απλώς προέκυψε. Είμαι ήδη εδώ 6 χρόνια, γιατί βρήκα μια δουλειά. Μελλοντικός στόχος είναι βέβαια να γυρίσω», μας λέει η Μαρία Κοντογεώργου, καθηγήτρια Αγγλικών σε σχολείο της Γερμανίας.

Αν και όπως διευκρινίζει η ίδια είναι κατά των στερεοτύπων που θέλουν τους βόρειους να έχουν διαφορετική νοοτροπία από τους νότιους «δυστυχώς όταν ζήσεις έξω καταλαβαίνεις πως οι ισχυρισμοί έχουν κάποια βάση. Η κουλτούρα είναι διαφορετική σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, από τις φιλικές μέχρι τις εργασιακές σχέσεις, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως είναι πάντα κακό. Για παράδειγμα ένα πολύ θετικό της Γερμανίας είναι η οργάνωσή της που καταπολεμά την ανασφάλεια σε αντίθεση με την πατρίδα μας που το στοιχείο της αβεβαιότητας είναι εμφανές ακόμα και στο τι ώρα θα περάσει το λεωφορείο».

Μένει στην Βαυαρία, λίγο πιο έξω από το Μόναχο, μια πόλη με ένα εκατομμύριο κατοίκους. «Τους κατοίκους θα τους χαρακτήριζα ακραία συντηρητικούς, και τα φαινόμενα ρατσισμού είναι διάχυτα στην κοινωνία, ακόμα και στις φιλικές σχέσεις. Έχω υπάρξει κι εγώ θύμα κι έχω βιώσει συνδιαλλαγές του τύπου, «νομίζεις ότι είσαστε πολιτισμένοι». Κυρίαρχη είναι η αντίληψη πως «δεν ανήκουμε στην ίδια κατηγορία» αναφέρει η κ. Κοντογεώργου ενώ διευκρινίζει πως το φαινόμενο αυτό είναι γέννημα της κρίσης. «Παλιά υπήρξε κλίμα φιλελληνικό, αυτό όμως έχει αναστραφεί. Όχι ότι δεν υπάρχουν πλέον φιλέλληνες , απλά είναι μειονότητα. Ειδικά τον τελευταίο καιρό βρισκόμαστε παντού, εφημερίδες, τηλεοράσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μην δεις ή να μην διαβάσεις κάτι για την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μπει στη μαύρη λίστα ακόμα και άνθρωποι που είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς μετανάστες και μέχρις στιγμής δεν είχαν αντιμετωπίσει θέματα».

Μας αναφέρει το παράδειγμα μιας φίλης που εργάζεται χρόνια στο ίδιο εργοστάσιο και μόνο πρόσφατα αντιμετώπισε προβλήματα. «Νιώθει έναν ασφυκτικό έλεγχο στο πώς εργάζεται, μια συνεχή παρακολούθηση, ενώ ταυτόχρονα φημολογείται πως αναμένονται απολύσεις που θα εφαρμοστούν πρώτα στους Έλληνες».  

Καθηγητής κορόιδευε μαθήτριες και το επώνυμό τους λέγοντας «τζι τζι τζατζίκι».

«Δύο παραδείγματα που εγώ γνωρίζω είναι ενός καθηγητή που κορόιδευε δύο μαθήτριες για το επώνυμό τους λέγοντας "τζι τζι τζατζίκι", συμπεριφορά που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ανώριμη, καθώς και ενός άλλου καθηγητή ο οποίος είχε τυλιχτεί με την ελληνική σημαία και απευθυνόμενος σε μαθητές έλεγε "καλά κάνουν και θέλουν να σας διώξουν από την Ευρώπη. Το περιστατικό συνέβη μέσα στην τάξη. Αν θέλετε, βέβαια, μπορώ να σας φέρω σε επαφή με μαθητές για να καταγράψετε και την δική τους άποψη».

Κάπως έτσι -συνεχίζει η Νίκη Παπάζογλου, που πραγματοποίησε το ρεπορτάζ για το newsbeat.gr- συνομιλήσαμε με την Κωνσταντίνα, τον Αντόνιο, τον Θοδωρή, την Βασιλική και τον Σωτήρη, δεύτερης γενιάς μετανάστες, μαθητές λυκείου σήμερα, σε διαφορετικά σχολεία της Γερμανίας. Αλλού εντονότερες κι αλλού πιο ήπιες το σίγουρο είναι πως συμπεριφορές τέτοιου είδους όχι μόνο υπάρχουν αλλά και αυξάνονται.

Κωνσταντίνα: «Μια βδομάδα πριν τις διακοπές ήρθε η καθηγήτρια και μου είπε "Ας είμαστε ρεαλιστές, εσύ ως Ελληνίδα που ήρθες σε γερμανικό σχολείο, καταλαβαίνεις και μόνη σου πως είσαι σε δύσκολη θέση. Καλό θα είναι να μην περιμένεις κάποια επιτυχία"…» αναφέρει η Κωνσταντίνα έχοντας την ωριμότητα να συμπεράνει και να συμπληρώσει πως μπορεί να εννοούσε τις δυσκολίες της γλώσσας με τις οποίες θα ερχόμασταν αντιμέτωποι, «παρόλο που δεν ακούστηκε έτσι. Συνέχισε μάλιστα λέγοντας πως δεν θα έπρεπε να σκεφτόμαστε καν να προαχθούμε στη 13η τάξη, το πιο πιθανό ήταν να μην καταφέρουμε να περάσουμε την 12η. Πίστευα σε εμένα, αλλά φυσικά και απογοητεύτηκα παρά τη θέλησή μου, καθηγήτρια το είπε, δεν μπορείς να πάρεις τα λόγια της αψήφιστα. Πέρυσι η χρονιά ήταν πολύ χάλια, σκεφτόμουν συνέχεια αυτά τα λόγια».

Αυτό όμως ήταν μόνο ένα από τα περιστατικά που μας διηγείται η Ελληνίδα μαθήτρια. «Πολλές φορές, σχεδόν καθημερινά, θα έλεγα, υπήρχαν περιστατικά που γινόταν λόγος για την καταγωγή μου. Απλά μετά από κάποιο σημείο σταμάτησα να δίνω σημασία. Παραδόξως σε αντίθεση με την πεποίθηση της καθηγήτριάς μου κατάφερα να προαχθώ στην επόμενη τάξη. Ένα άλλο παράδειγμα ήταν όταν επρόκειτο να γράψουμε ένα διαγώνισμα και μας ενημέρωνε ένας καθηγητής για το πώς θα είναι οι ασκήσεις που θα περιλαμβάνει. Καθώς περιέγραφε την πιο δύσκολη και τελευταία άσκηση, στην οποία θα έπρεπε να διαβάσουμε ένα κείμενο και με δικά μας παραδείγματα να το σχολιάσουμε αποδίδοντας το νόημα, προσέθεσε στο τέλος "μην αγχώνεστε, ακόμα και για τα ελληνάκια θα είναι βατό"»… περιγράφει η Κωνσταντίνα επαναλαμβάνοντας τη σκέψη της να εννοούσε την δυσκολία της γλώσσας.

«Πολύ συχνά αναφέρεται το ότι είμαστε Έλληνες και ειδικά τον τελευταίο καιρό. Αρκετές φορές έχει τη μορφή πλάκας αλλά η συχνότητα είναι τέτοια που πλέον δεν έχει και τόσο πλάκα. Συνεχώς επαναλαμβάνουν ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία σαν λαός, ότι δεν μπορούν να μας δανείζουν χωρίς να τα ξεπληρώνουμε κλπ σε εμάς που πληρώνουμε φόρους εδώ και δύο γενιές. Ο μόνος φόρος που δεν πληρώνουμε είναι αυτός της ευαγγελικής εκκλησίας επειδή δεν είμαστε ευαγγελιστές. Μάλιστα μια φορά μια καθηγήτρια μας επεσήμανε πως πρέπει να πάρουμε την γερμανική υπηκοότητα για να πληρώνουμε φόρους, πράγμα το οποίο δεν ισχύει. Από τότε ενισχύθηκε στους συμμαθητές μου η εικόνα του «τζαμπατζή Έλληνα» που ούτως ή άλλως προβάλλεται από τα γερμανικά media».

«Εντάξει δεν χρειάζεται να ντρεπόμαστε όλοι για την εθνικότητά μας»

Αντόνιο:
Στην τάξη δεν έχει συμβεί κάτι, αλλά έχω ζήσει παρόμοια περιστατικά κατά την διάρκεια της πρακτικής που κάνω τώρα. Τις πρώτες μέρες ήταν όλα εντάξει, μέχρι που με ρώτησαν για την καταγωγή μου. Αφού είπα στην προϊσταμένη πως είμαι Έλληνας είπε μπροστά σε όλους «εντάξει δεν χρειάζεται να ντρεπόμαστε όλοι για την εθνικότητά μας», και στη συνέχεια μου ανέθετε επιπλέον δουλειές. Στο σχολείο ευτυχώς δεν έχει συμβεί κάτι, το μόνο που παρατηρώ είναι πως, ίσως καλύτερα, πολλοί δεν αναφέρουν το θέμα της εθνικότητα ή αποφεύγουν να το συζητήσουν επειδή είμαι μπροστά. Είναι ένα θέμα ταμπού. 

Θοδωρής: Δεν είναι όλοι της ίδιας γνώμης, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι είναι κατά των Ελλήνων. Στην τάξη μας έχουν χαρακτηρίσει «αυθάδεις, απαράδεκτους, έχουν πει πως έχουμε απίστευτο θράσος. Νομίζω πως την εκλογή της νέας κυβέρνησης την βλέπουν σαν απειλή για τους ίδιους. Μια καθηγήτρια είχε πει χαρακτηριστικά πως πρέπει να πληρώσουμε για να μάθουμε από τα λάθη μας». Ο Θόδωρος μας λέει πως εδώ και δύο χρόνια που πηγαίνει σε γερμανικό σχολείο έχει κάνει φιλίες μόνο με ξένους. «Υπάρχουν προκαταλήψεις εναντίον μας. Μόλις μαθαίνουν την εθνικότητά σου ρωτάνε "πως είναι η κατάσταση εκεί, έχουνε λεφτά; πότε θα πληρώσουν τα χρέη τους;" και μετά ακολουθεί η πεποίθηση πως μας ταΐζουν»


Βασιλική:
«Αντιμετώπισα πολλές φορές θέματα στο σχολείο. Επειδή ήμουν Ελληνίδα όταν πήγα για πρώτη φορά στην αίθουσα μουσικής ούτε καλημέρα δεν μου είπαν. Γίνεται προπαγάνδα από τα ΜΜΕ, γράφουν τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε σύμφωνα με τις οποίες "μας λυπάται" αλλά δεν αναφέρονται ποτέ για παράδειγμα στο βιογραφικό του, δεν αναφέρονται ποτέ στις πολεμικές αποζημιώσεις και στο κατοχικό δάνειο, παρά μόνο για να διευκρινίσουν πως είναι πεπερασμένο γεγονός. Αποποιούνται την ευθύνη των πράξεων του Χίτλερ, το όνομά του είναι σχεδόν ποινικοποιημένο, δεν επιτρέπεται η δημόσια αναφορά του… Πέρυσι που πήγα για πρώτη φορά σε γερμανικό σχολείο, στην αρχή τα παιδιά δεν με ήξεραν αλλά με αντιμετώπισαν με άσχημο τρόπο, δεν έκαναν παρέα μαζί μου επειδή ήμουν Ελληνίδα. Με το χρόνο ευτυχώς άλλαξαν γνώμη και τώρα πια δεν έχω ιδιαίτερα προβλήματα» αναφέρει η Βασιλική ενώ συνεχίζει αναφέροντας ένα ακόμα χαρακτηριστικό περιστατικό.

Καθηγητής: «Γιατί αργήσατε, ήρθατε με το ιδιωτικό σας τζετ από Ελλάδα»;

«Όταν τελείωσαν οι εκλογές ο καθηγητής μπήκε στην τάξη και μας ρώτησε αν πήγαν οι γονείς μας να ψηφίσουν. Στο τέλος της ώρας μας λέει “θέλω τα λεφτά μου πίσω να ξέρετε”. Πάρα πολλά έχουν γίνει , δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει μέρα που δεν θα αναφερθούν στο όνομα της Ελλάδας και συνήθως κατηγορούν εμάς τις Ελληνίδες για τα πάντα. Έχει τύχει να αργήσουμε πέντε λεπτά και μπαίνοντας στην τάξη ο καθηγητής μας είπε "γιατί αργήσατε, ήρθατε με το ιδιωτικό σας τζετ από Ελλάδα". Επίσης τραγικό είναι πως σε κουβέντες χαρακτηρίζουν την Χρυσή Αυγή δεξιό κόμμα».

Σωτήρης: Ο Σωτήρης είναι από εκείνους που έχει βιώσει λίγο εντονότερα την αντίδραση για την καταγωγή του, όταν ένας συμμαθητής στην τάξη του σηκώθηκε ενώπιον όλων φωνάζοντάς του «Φύγε από την χώρα μου βρωμοέλληνα» παρουσία καθηγητή, ο οποίος δεν αντέδρασε καθόλου.

Φυσικά όπως διευκρινίζουν μαθητές και καθηγητές δεν παρουσιάζουν όλοι τις ίδιες συμπεριφορές. Τόσο η κ. Κοντογεώργου όσο και τα παιδιά αναφέρουν πως το ποσοστό που τους αντιμετωπίζει θετικά είναι της τάξης του 20% με 30% «Το υπόλοιπο 80-70% έχει διαφορετική άποψη που διαμορφώνεται από αυτή την, ο θεός να την κάνει, εφημερίδα, την Bild. Ο τύπος είναι εντελώς κατευθυνόμενος και δεν ενημερώνονται σωστά. Βέβαια το πρόβλημα του τύπου δεν είναι γερμανικό. Απλά στην Ελλάδα είμαστε λίγο πιο πλουραλιστές στη γνώμη, θα ακουστεί και κάτι διαφορετικό».

[...]

Το σίγουρο είναι πως οι κατηγορίες που φιγουράρουν συχνά πυκνά σε δημοσιεύματα και εκφέρονται από πολιτικούς και όχι μόνο δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη βάση όπως μας ενημερώνει η κ. Κοντογεώργου. «Κι εδώ ο λαός είναι διεφθαρμένος, κι εδώ κρύβει ο κόσμος λεφτά από την εφορία κι εδώ δεν κόβουν αποδείξεις κι εδώ υπάρχουν φοιτητές που δουλεύουν κι είναι ανασφάλιστοι κι εδώ υπάρχουν φοιτητές που παίρνουν λεφτά από παντού, βολεμένοι άνεργοι που εισπράττουν επιδόματα σε βάρους του υπόλοιπου λαού που είναι τυπικός στις υποχρεώσεις του. Δυστυχώς όμως θέλουν να δημιουργήσουν μια ψευδαίσθηση στο λαό τους και αυτά δεν αναφέρονται»...

Ιστορία και δεδομένα: Ας συνοψίσουμε 

Από τις πληροφορίες της έρευνας αυτής, των τελευταίων 5 ετών που βιώνουμε αλλά και της ίδιας της... Ιστορίας, έχουμε τα εξής δεδομένα:

- Η χώρα μας βρίσκεται αιχμάλωτη ενός υπέρογκου δανείου, το οποίο ο λαός της δεν ενέκρινε ποτέ, αλλά του επιβλήθηκε εκβιαστικά από εγχώριους πολιτικούς, με αρχή τον Γ. Α. Παπανδρέου, λέγοντάς του πως αυτό ήταν μονόδρομος, γιατί ξαφνικά δεν υπήρχαν χρήματα για «μισθούς και συντάξεις».

- Μετά την επιβολή του δανείου αυτού το 2010, το οποίο ονομάστηκε ως "βοήθεια", οι πολίτες της Ελλάδας έχουν υποστεί σφοδρές περικοπές στα εισοδήματά τους ενώ εργάζονται τις ίδιες ακριβώς ή και περισσότερες ώρες, ενάμισι εκατομμύριο πολιτών έχουν μείνει άνεργοι, η μικρομεσαία οικονομία (η μόνη αστική εγχώρια οικονομία που υπήρχε) έχει καταστραφεί, το ίδιο και η ευρύτερη οικονομία με αποτέλεσμα οι μέχρι τώρα άνεργοι να μην έχουν ιδιαίτερες ελπίδες να βρουν νέα εργασία, ενώ όλων οι θέσεις εργασίας να κινδυνεύουν ανά πάσα ώρα και στιγμή.

-  Από το 2012 και ύστερα, δεν περικόπηκαν μόνο οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά καταστράφηκαν πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα που μπορεί να είχαν όσοι και όσες "τυχαινε" να βρουν κάποια δουλειά. Εν μέσω μιας τέτοιας καταστροφής, όλοι/ες συμβιβάζονται με οποιονδήποτε όρο εργασίας.

- Οι Έλληνες πολίτες ΠΑΝΤΟΤΕ πλήρωναν φορολογία, και μάλιστα βαριά, προς το Ελληνικό Κράτος, φορολογία που ποτέ δεν είχαν δει να "πιάνει" πραγματικά "τόπο", να αντικατοπτρίζεται δηλαδή στις παροχές του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, Παιδείας κ.λ.π. Επιπλέον πλήρωναν ΠΑΝΤΟΤΕ, και πληρώνουν (όσοι και όσες μπορούν), πολύ υψηλές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Το 2010 ξαφνικά ειπώθηκε σε όλους και όλες πως οι τόσων χρόνων εισφορές... εξαφανίστηκαν, και πως κινδύνευαν να μην πάρουν σύνταξη. Στη συνέχεια, σε όλους και όλες περικόπηκαν οι συντάξεις παρόλο τις εισφορές που για δεκαετίες πλήρωναν.

-  Η οικονομική "βοήθεια" που ήρθε από Ε.Ε. και ΔΝΤ, ή αλλιώς Μνημόνιο, ή αλλιώς -όπως οι Ευρωπαίοι ηγέτες προτιμούν τελευταία- "Master Financial Assistance", έρχεται με χρήματα που "κόβονται" από την ΕΚΤ, η οποία εγκαινιάζει το νέο και πανάκριβο - κόστους ύψους άνω του 1 δις ευρώ- κτίριό της στη Φρανκφρούτη σε λίγες ημέρες. ΚΑΜΙΑ χώρα στα πλαίσια της Ευρωζώνης δεν έχει δικαίωμα ή δυνατότητα να "κόψει" δικό της χρήμα από δική της τράπεζα. Αυτό υποτίθεται πως το γνωρίζουμε αλλά ας το υπενθυμίσουμε γιατί πολλοί -όπως βλέπουμε και απλοί πολίτες- το ξεχνούν. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρς της Ε.Ε., είναι πλήρως ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ οικονομικά από την ΕΚΤ, η οποία δίνει την εντολή για το μοίρασμα των ποσών που εγκρίνει για "κοπή" προς τις κεντρικές τράπεζες των επιμέρους χωρών. Η ΕΚΤ έχει την έδρα της στη Γερμανία, ας το υπενθυμίσουμε και αυτό. Όσον αφορά την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Μνημονίου, για να "κοπούν" τα χρήματα αυτά θα πρέπει πρώτα να εγκρίνεται η εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς ΔΝΤ και Ε.Ε., δηλαδή η αποπληρωμή δόσεων χρέους και ΤΟΚΩΝ προς τις τράπεζες και τα κράτη τους.

Παρόλ' αυτά η Γερμανία, και τελευταία και άλλες χώρες, επιμένουν σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία προς τους πολίτες τους, σύμφωνα με την οποία τα χρήματα που δόθηκαν προς την Ελλάδα, προέρχονται από τους πολίτες. Πώς γίνεται ακριβώς αυτό; Έχουν γίνει περικοπές στους ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ μισθούς, όπως στους δικούς μας; Έχουν καταστραφεί τα δικά τους εργασιακά δικαιώματα; Έχει καταστραφεί η δική τους εγχώρια οικονομία; Το ερώτημα φυσικά δεν απευθύνεται στις χώρες που βρίσκονται οι ίδιες σε Μνημόνιο, αλλά στις υπόλοιπες. Ισχυρίζονται πως τα χρήματά τους ως "φορολογουμένων" πηγαίνουν στην Ελλάδα. Από πού αποδεικνύεται αυτό; Να υπενθυμίσουμε πως ΕΜΕΙΣ, οι Έλληνες, με τα μέτρα που συνοδεύουν κάθε αξιολόγηση και δόση, έχουμε πληρώσει με το αίμα μας και τα τρία Μνημόνια!

- Τα χρήματα που δόθηκαν ως "βοήθεια", δεν ήταν... δώρο, ήταν δανεικά, και μάλιστα με τόκους! Οι τόκοι αυτοί είναι κέρδη είτε για τις τράπεζες είτε για τα κράτη, στα οποία βρίσκονται! Η διανομή των κερδών εξαρτάται βέβαια από την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική.

- Όλη αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε μεγάλο κύμα νεανικής μετανάστευσης προς ξένες χώρες, με μία από τις πρώτες να είναι η Γερμανία. Πηγαίνουν λοιπόν οι Έλληνες νέοι, μορφωμένοι, πτυχιούχοι αλλά και οικογενειάρχες, στη Γερμανία για ζήσουν και αντιμετωπίζουν... τις παραπάνω συμπεριφορές. Αν κάποιος μπορεί να τις χαρακτηρίσει απλώς συμπεριφορές!

Το σύγχρονο Ολοκαύτωμα

Όλη αυτή η τακτική -και όχι συμπεριφορά- που καλλιεργείται κατεξοχήν από τους ενήλικες, οι οποίοι δεν διστάζουν να κάνουνν ρεζίλι κάποιους από τους μαθητές τους μπροστά στους υπολοίπους, θυμίζει ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ την συμπεριφορά με την οποία ξεκίνησε το Εβραΐκό Ολοκαύτωμα, το Ολοκαύτωμα δηλαδή του Εβραΐκού λαού, του άλλου εξιλαστηρίου θύματος της Γερμανίας σε μια άλλη εποχή. Η συμπεριφορά προς τους Εβραίους της Γερμανίας, η υποτίμηση, οι χαρακτηρισμοί, τα "υπονοούμενα" ή οι ευθείς εκφράσεις για την κατώτερη φύση τους ήταν απολύτως αποδεκτά και θεωρούνταν πλήρως δικαιολογημένα από ένα χρονικό σημείο και μετά από το σύνολο της γερμανικής κοινωνίας. Όλοι και όλες γνωρίζουμε πού αυτό κατέληξε...
Και μιας και μιλάμε για πολιτισμό... Ας δούμε τη ρίζα της λέξης "ολοκαύτωμα" και τι ακριβώς σημαίνει:
Ολοκαύτωμα> ολοκαυτέω-ώ= θυσιάζω καίγοντας ολόκληρο το θύμα πάνω στο βωμό
Για τη γερμανική κοινή γνώμη δεν είναι σοκαριστικό να θυσιάζει εξ ολοκλήρου ένα εξιλαστήριο θύμα, για περνάει αυτή καλά. Δεν σοκάρεται με το να τραβάει selfie με το εξώφυλλο, που στοχοποιεί έναν άλλο λαό, για να λύνει ή να προσπερνά τα δικά της προβλήματα. Αυτό πλέον είναι αποδεδειγμένο ιστορικά. Αν οι Έλληνες είναι απλώς κάτι... ξεπεσμένοι τύποι με ένα ένδοξο αρχαίο παρελθόν, του οποίου σήμερα όμως δεν είναι αντάξιοι και είναι απλώς συνυφασμένοι με το... "tzatziki" και το "souvlaki"*, αντίστοιχα για τους Γερμανούς μπορεί να ειπωθεί πως... δεν έχουν και τόσο μεγάλη ιστορία, αυτή που διαθέτουν είναι εξ ολοκλήρου σωβινιστική, πως τους είναι πολύ εύκολο μέσω της ιδιογκρασίας τους να υποτιμούν και να χρησιμοποιούν άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα αλλοεθνείς, ενώ μετατρέπονται πολύ εύκολα σε μαζικούς δολοφόνους. Εδώ, να σημειώσουμε πως διεθνής αναφορά για τις άνω των 6.000 αυτοκτονίες στην Ελλάδα ΔΕΝ έχει γίνει μέχρι στιγμής καθόλου, πόσω μάλλον επαρκώς. Σε λίγα χρόνια, θα μας λένε μάλλον πως... ούτε και αυτό το ήξεραν!

Την ίδια ώρα που οι Γερμανοί επιδεικνύουν ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ με αυτές που είχε... εμπνεύσει η γκεμπελική προπαγάνδα, την ίδια στιγμή αποποιούνται τις πράξεις του Χίτλερ, σαν να μην τις εφάρμοσε και ο λαός μαζί του, ενώ μάλιστα σχεδόν ποινικοποιούν ακόμη και την δημόσια αναφορά του ονόματός του! Λογοκρισία που βολεύει ποιον; Η ιστορία δεν υπάρχει για να διδάσκει; Επιπρόσθετα, ενώ στην Ελλάδα η άνοδος της Χρυσής Αυγής -λόγω των συνθηκών της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης- σοκάρει, στη Γερμανία, η Χρυσή Αυγή θεωρείται απλώς... ένα δεξιό κόμμα. Για τους Γερμανούς, τελικά, μπορεί και να είναι!

Το μόνο που έχουμε σε αυτή τη χρονική στιγμή να πούμε είναι πως πλέον δεν χρειάζεται να διεκδικήσουμε απλώς την αξιοπρέπειά μας, αλλά την ίδια μας την ανθρώπινη υπόσταση, και πως πρέπει να λάβουμε γρήγορα μέτρα , εμείς και άλλες χώρες, έτσι ώστε να μην εξαπλωθεί και πάλι πανευρωπαΐκά το φαινόμενο. Τώρα, πριν να είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ αργά!

*Η απλοϊκή συνύφανση του Έλληνα με το souvlaki, syrtaki και με ότι γενικώς... "Greek", θα μπορούσε να είναι και αποτέλεσμα της χαμηλής πολιτισμικής αντίληψης του δέκτη και όχι του πομπού, αλλα είπαμε... το δίκιο δεν είναι με το μέρος μας!

Πηγή ρεπορτάζ - έρευνας

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top