Select Menu


Απ' ό,τι φαίνεται η νεώτερη γενιά έμαθε την ιστορία μόνο από το βιβλίο της Μαρίας Ρεπούση και αυτό συμπεραίνεται από τα σχόλια που έγιναν σε προηγούμενο άρθρο μου για τους Φαναριώτες.

Θα προσπαθήσω λοιπόν να συμπληρώσω τις γνώσεις τους αντλώντας τις πληροφορίες από ιστορικά κείμενα.

Η ύπαρξη του Φαναρίου στην Κωνσταντινούπολη, αρχίζει με την πτώση της αρχαίας πόλεως του Βυζαντίου, όταν ο τελευταίος βυζαντινός Πρωθυπουργός Λουκάς Νοταράς μαζί με τον καλόγερο Ιωάννη Σχολάριο προτίμησαν το "φακιόλιον του Μωάμεθ παρά την τιάρα του Πάπα".

Ο Σχολάριος μετά την πτώση έγινε Πατριάρχης.

Θα μου πείτε τώρα τι Μωάμεθ τι Πάπας αφού και οι δύο κατάστρεψαν τη δοξασμένη Πόλη το 1453 ο πρώτος και το 1204 ο δεύτερος.

Η συνοικία του Φαναρίου έγινε η έδρα του Πατριάρχη και γύρω του μαζεύτηκαν μορφωμένοι Έλληνες για να απολαύσουν τα προνόμια που τους έδινε ο Τούρκος κατακτητής.

Οι φιλόδοξοι και πανέξυπνοι Έλληνες μόρφωναν τα παιδιά τους στα καλλίτερα σχολεία, για να καταλάβουν θέσεις και αξιώματα κοντά στους Τούρκους.

Επειδή οι μωαμεθανοί ήταν κατά κύριο λόγο αγράμματοι, προσέλαβαν τούς εγγράμματους Φαναριώτες στην υπηρεσία τους για την διακυβέρνηση του κράτους.

Από τότε όμως αρχίζει η μεγάλη καταστροφή του ελληνισμού.

Έτσι από τη μια μέρα στην άλλη οι φαναριώτες βρέθηκαν στην κορυφή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ανέπτυξαν μια ιδιαίτερη νοοτροπία για να επιβιώσουν και για να μη χάσουν τα προνόμιά τους, δε δίσταζαν μάλιστα να καταδίδουν και να καταπιέζουν τους Έλληνες συμπατριώτες τους.

Αυτή η νοοτροπία τους διέκρινε για όλα τα επόμενα χρόνια σε κάθε τους βήμα και σε κάθε τους ενέργεια.

Έγιναν κρυψίνοες, δολοπλόκοι, ψεύτες, καιροσκόποι και ραδιούργοι.

Με τις ικανότητες αυτές κατάφεραν να γίνουν απαραίτητοι στον κατακτητή και να καταλάβουν υψηλές θέσεις στην οθωμανική διοίκηση.

Υπηρετούσαν πιστά τον Τούρκο αφέντη τους, αλλά συνάμα φρόντιζαν και τον δικό τους πλουτισμό εις βάρος του απλού λαού πατώντας κυριολεκτικά επί πτωμάτων.

Ένας από τους επιφανέστερους Φαναριώτες ήταν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος ο οποίος έλαβε μόρφωση στην τότε Σχολή του Γένους, ώστε όταν έρθει η ώρα να αναλάβει διοικητικές θέσεις στο οθωμανικό σύστημα.

Ήταν κάτοχος έντεκα γλωσσών και ο εξάδελφος της μητέρας του Ιωάννης Καρατζάς όταν έγινε ηγεμόνας της Βλαχίας, τον προσέλαβε γραμματέα του και στη συνέχεια Μέγα Ποστέλνικο (υπουργός εξωτερικών).

Από τη θέση αυτή έρχεται σε επαφή με τους Έλληνες της διασποράς στη Δύση και μυείται στη Φιλική Εταιρία.

Ο Καρατζάς όμως έπεσε στη δυσμένεια του σουλτάνου και φοβούμενος για την ζωή του την κοπάνισε νύχτα με τους θησαυρούς του και τον ανεψιό του.

Ο Μαυροκορδάτος στη συνέχεια πετάει την τουρκική στολή ντύνεται φράγκικα και καταβαίνει στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά ο Καποδίστριας είπε πως " αντικατέστησε το σαρίκι με πίλον ευρωπαϊκό ".

Από δω και πέρα αρχίζει το μαρτύριο της αγωνιζόμενης Ελλάδας για λευτεριά, καθώς αυτό το κάθαρμα χώνει τη μύτη του παντού και με τις ραδιουργίες του βάζει τους αγωνιστές να τρώγονται μεταξύ τους.

Ο Μαυρικορδάτος υπήρξε το μοιραίο πρόσωπο της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Πιστός οπαδός του φαναριώτικου δόγματος "διαίρει και βασίλευε", όπως γράφουν όλοι οι ιστορικοί, ήταν ένας πολιτικός που δεν υπολόγιζε τίποτα και κανέναν και δεν άφησε δολιότητα και παλιανθρωπιά που να μη την κάνει.

Όπλισε το χέρι των Μαυρομιχαλαίων να δολοφονήσουν τον Μέγα και αξεπέραστο πατριώτη Ιωάννη Καποδίστρια και έβαλε τον Γκούρα να δολοφονήσει τον Οδυσσέα Ανδρούτσο μέσα στο κελί που τον είχαν φυλακίσει στην ακρόπολη και τον πέταξαν μετά από τα βράχια, υποστηρίζοντας πως ήθελε να δραπετεύσει.

Με δολοπλοκίες έπεισε τον Παπαφλέσσα να φυλακίσει τον Κολοκοτρώνη και παρέσυρε τον Καραϊσκάκη να επιτεθεί στο Μωριά και να αλληλοσκοτώνονται οι Ρουμελιώτες με τους Μοραΐτες την ώρα που ο Ιμπραήμ ετοιμαζόταν να καταλάβει την Ακροκόρινθο.

Ο Μαυροκορδάτος ως Πρόεδρος και το άλλο κάθαρμα ο μέγας δολοπλόκος Κωλέττης ως Πρωθυπουργός, φόρτωσαν την Ελλάδα με δάνεια που τα πληρώναμε μέχρι πρόσφατα, το 2011.

Τα ονόματα αυτών των βέβηλων δώσαμε σε κεντρικούς δρόμους για να τους τιμήσουμε !!!

Ας αφήσουμε τους τότε Φαναριώτες και ας έρθουμε στα πρώτα τους ξαδέρφια που μετά από 195 χρόνια έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα και την θεωρούν τσιφλίκι τους.

Οι οικογένειες που από το 1960 ασχολήθηκαν με την πολιτική, εάν διαβάσουμε την διαδρομή τους στην ιστορία με ανοιχτά μάτια και ξεκάθαρο μυαλό, θα διαπιστώσουμε την απομυθοποίησή τους και θα καταρρεύσουν τα είδωλα που τους έχει στήσει ο καθένας μας μέσα στη μνήμη του.

Θα διαπιστώσουμε πως και αυτοί δεν είναι τίποτα άλλο από αντίγραφα των φαναριωτών προκατόχων τους στην εξουσία της Ελλάδας.

Κρυψίνοες, δολοπλόκοι, ψεύτες, ραδιούργοι και καιροσκόποι.

" Το άλλα λέγονται και άλλα γίνονται" του Καραμανλή εμείς οι μεγαλύτεροι το θυμόμαστε ακόμα, όπως στα κρυφά, να πάμε σε εκλογές "και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ" του Παπανδρέου που από τα μπαλκόνια διεκήρυττε λάβρος την Δημοκρατία.

Έτσι του φορέσαμε την περικεφαλαία του "Γέρου της Δημοκρατίας" και τού μεινε.

Πειθήνια όργανα των Άγγλων και των Αμερικανών τότε, "στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σου" του Κανελλόπουλου το θυμόσαστε;

Το τι πλατείες και δρόμοι ανά την Ελλάδα φέρουν το όνομά τους για να μη τους, ξεχάσουμε δε λέγεται.

Σήμερα οι απόγονοι των ιδίων οικογενειών που προσκυνούσαν τους Αγγλοαμερικάνους, προσκυνούν τους Γερμανούς και τους Γάλλους.

Στην διαδρομή της ιστορίας προστέθηκ αν και άλλοι πρόθυμοι να ανέλθουν στην εξουσία έρποντας και προδίδοντας τα συμφέροντα της πατρίδας .

Για να γίνουν αρεστοί στους δυνάστες μας υποκύπτουν σε κάθε καπρίτσιο τους, βάζοντας αβέρτα υπογραφές σε δάνεια που τα τρώνε μεταξύ τους, στέλνοντας την Ελλάδα στο διεθνές σκλαβοπάζαρο και στην ανυποληψία. 
 
Οι ξένοι κεφαλαιούχοι είναι πάντα «πρόθυμοι» να προσφέρουν νέα δάνεια κάνοντας όμως τα τσαλιμάκια τους για εκβιασμό.

Σκεφτείτε ότι από το 1994 ως το 2010 πληρώσαμε ως χώρα 571.000.000.000 (πεντακόσια εβδομήντα ένα δισεκατομμύρια ευρώ) τόκους, φανταστείτε τι έχουμε πληρώσει τα τελευταία 200 χρόνια!

Έχουμε να διδαχτούμε και να ωφεληθούμε πολλά διαβάζοντας ιστορία χωρίς προκαταλήψεις, συμφέροντα και οικογενειακές καταβολές.

Θεόφιλος Αιγινήτης 
 Ζωγράφος - Συγγραφέας 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top