Select Menu


Η σύγκρουση που ξεπερνά τα όρια της οικονομίας κάνει λόγο ο αρθρογράφος του Guardian. Γιατί η Γερμανία πρέπει να το σκεφτεί διπλά πριν σπρώξει την Ελλάδα εκτός ευρώ

«Την περασμένη εβδομάδα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει στο «πραξικόπημα» εναντίον των ελληνικών τραπεζών, ρώτησα ένα φίλο μου στην Αθήνα εάν υπάρχει αύξηση του αντιγερμανικού αισθήματος. Είναι δύσκολο να πω κάτι τέτοιο μου απάντησε. Ηταν τόσο υψηλό το τελευταίο διάστημα που είναι να αυξηθεί κι άλλο.

Ο ελληνοαμερικανός κωμικός Γιάννης Παπάς, αντέδρασε στην απόφαση της ΕΚΤ με ένα βιντεάκι στο blog του που έκανε αναφορά, με σκληρό χιούμορ... στην Μάχη της Κρήτης. Το video έγινε viral.

Αυτό ήταν το πολιτιστικό υπόβαθρο στη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Γιάνη Βαρουφάκη. Χρειάστηκε λιγότερο από πέντε λεπτά στη συνέντευξη Τύπου για να φτάσουμε στη λέξη- Ν. «Η Γερμανία πρέπει και μπορεί να είναι υπερήφανη ότι ο ναζισμός εξαλείφθηκε εδώ» είπε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών , «αλλά αυτό ήταν μια από τις πιο τραγικές ειρωνείες της ιστορίας, ότι ο ναζισμός έδειξε το άσχημο κεφάλι του στην Ελλάδα, μια χώρα η οποία κατέβαλε μεγάλο αγώνα ενάντια του».

Αυτό που πολλοί Ελληνες κατάλαβαν από τις δηλώσεις ήταν: ήσασταν κάποτε Ναζί, σας πολεμήσαμε και σας νικήσαμε, δεν έχετε το ηθικό δικαίωμα να σπρώξετε τη χώρα μας στο χάος. Θα πρέπει να είναι δύσκολο για τους Γερμανούς να ακούσουν - αλλά θα ακούσουν ένα ακόμη πιο σκληρό μήνυμα εάν οι πολιτικοί τους πετύχουν να εκδιώξουν την Ελλάδα από το ευρώ.

Για την απροθυμία της Γερμανίας να ηγηθεί της Ευρώπης, αυτό είναι ένα παλιό πρόβλημα. Το νέο πρόβλημα, είναι η αποδεδειγμένη βούληση της Γερμανίας να διαλύσει την Ευρώπη. Οι εκκλήσεις προς την μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου να αυξήσει τις κρατικές της δαπάνες, απαντώνται με την πολιτική των μηδενικών δαπανών: δημοσιονομικά ελλείμματα 0%, που επιβάλλονται από το νόμο. Αυτό που βλέπουμε όμως σήμερα, είναι μεγάλες αντι-μουσουλμανικές διαδηλώσεις στην πλουσιότερη και πιο σταθερή πολιτικά χώρα στην Ευρώπη. Η εχθρότητα προς την Γερμανία αναβιώνει και πέρα από την Ελλάδα.

Σαν παιδί στη δεκαετία του 1960, αντάλλαζα κάρτες από τσιχλόφουσκες που έδειχναν τις λεηλασίες των SS. Ομως άκουγα κλασική μουσική τους καλύτερους του γερμανικού πολιτισμού: Μπετόβεν, Μότσαρτ, Μπαχ, Μπραμς. Ετσι, όταν λέω τα παρακάτω δεν είναι από εχθρότητα ή άγνοια. Η Γερμανία είναι η ίδια που τρώει την Ελλάδα. Εχει διαβρώσει το ηθικό κύρος της και να είναι προετοιμασμένη να καταστρέψει την ακεραιότητα της ζώνης του ευρώ μόνο και μόνο για να περάσει το δικό της.

Οσο οι Έλληνες υπάκουαν η τρόικα, ήταν τα στερεότυπα : οι αθυρόστομοι, τεμπέληδες μεσογειακοί, εθισμένοι σε ένα σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που δεν μπορούν να αντέξουν, Ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ, οι Έλληνες αμφισβήτησαν το στερεότυπο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ακριβώς ο τύπος που συναντά κανείς στα γερμανικά business meetings. Ενας πολύγλωσσος με ένα ευγενικό χαμόγελο, χωρίς γραβάτα. Ο Βαρουφάκης, εάν του αφαιρέσεις το ελληνικό διαβατήριο και του φορέσεις ένα καλύτερο κοστούμι, θα μπορούσε να είναι Γερμανός τεχνοκράτης.

Εναντίον των Ελλήνων, τάσσονται ξαφνικά οι Γερμανοί πολιτικοί οι οποίο ακούγονται σαν γέροι. Ενώ πολιτικοί με αγγλοσαξονική κουλτούρα έχουν προσπαθήσει να προωθήσουν θετικές σχέσεις με τον Τσίπρα, όπως ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, η γερμανική πολιτική τάξη δεν κάνει το ίδιο.

Την ίδια ώρα ο γερμανικός Τύπος έχει επικεντρωθεί στην προσπάθεια να δυσφημίσει τους νέους Ελληνες ηγέτες, λέγοντας ότι είναι, μεταξύ άλλων, αντισημίτες.

Η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται κοντά στην χρεοκοπία, οι συνταξιούχοι της μπορεί να κάθονται γύρω από σόμπες σε παγωμένα διαμερίσματα χωρίς ηλεκτρικό αλλά- όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ- έχει ένα μεγαλύτερο μερίδιο σε σχέση με την Γερμανία όταν πρόκειται για τη δημιουργία της Ευρώπης και του νεοτερισμού.

Μπορεί να βρίσκεται στον πάτο της οικονομικής ιεραρχίας, αλλά η Ευρώπη έπρεπε να είναι κάτι περισσότερο από μια οικονομία.Η Ελλάδα όπως και η Γερμανία είναι δύο χώρες που ξεχωρίζουν για όσα αντιπροσωπεύουν. Εάν τα έθνη μετριόνταν με βάση την περίοπτη θέση του πολιτισμού τους και τον εθισμό στην ομορφιά – ο Ελληνικός πολιτισμός θα στεκόταν ισάξια απέναντι στους Τεύτονες ομόλογους του. Κι αυτό ακριβώς κάνει την οικονομική σύγκρουση της θέλησης τόσο έντονη.

Αυτό που θα συμβεί είναι μια μάχη μέχρι τον θάνατο. 'Η η Γερμανία θα οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία και εκτός ευρωζώνης, ή ο Γερμανός φορολογούμενος θα συναινέσει σε μια συμφωνία που έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες που βασίζονται σε μια νοοτροπία που βρίσκεται στην καρδιά της γερμανικής κουλτούρας.

Η Γερμανία θα πρέπει να το χειριστεί προσεκτικά. Η υπόλοιπη Ευρώπη παρακολουθεί. Οι φίλοι μου κι εγώ από την εποχή της τσιχλόφουσκας, μεγαλώσαμε σε μια χώρα που δεν είχε ούτε κατοχή, ούτε φασισμό, ούτε γενοκτονία. Η Ελλάδα τα είδε όλα αυτά και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε τις συζητήσεις για το παρελθόν στα ελληνικά σπίτια.

Η πιο δημοφιλής ελληνική απάντηση στην κίνηση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα κινδυνεύει να πάρει διαστάσεις εθνικής επανάστασης: μια επανάληψη της Μάχης της Κρήτης, όπου οι Ελληνες έχασαν σε επίπεδο ανθρώπινων απωλειών αλλά κέρδισαν σε επίπεδο ηθικής, με ανεπανόρθωτο κόστος για τον εισβολέα. Εκείνη η εικόνα, όπως και η σημερινή επανέρχονται στην σύγχρονη Ευρώπη και αποτελούν απόδειξη της μεγάλης αποτυχίας».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top