Select Menu


Την Πέμπτη 15-11-2012 είχε πραγματοποιηθεί στο θέατρο Εμπρός η αναπαραστατική διάλεξη "Grexit". Η διάλεξη παρουσίαζε το project "Grexit", που είχε ξεκινήσει ως work-in-progress δύο χρόνια περίπου πριν την παρουσίασή του, πριν καν δηλαδή η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση αρχίσει να μεταδίδεται συνεχώς μέσω των ΜΜΕ με τον όρο "Grexit" ως εκβιαστική πιθανότητα κάθε σχεδόν μήνα. Οι δημιουργοί του project, Γιώργος Παπαδόπουλος, Carsten Lisecki και Eleninja, είναι οι δημιουργοί και του ίδιου του όρου "Grexit", που δεν είναι άλλος από ένας συνδυασμός των λέξεων "Greece" (Ελλάδα) και "Exit" (έξοδος). Το project «Grexit» είχε εκδοθεί και σε βιβλίο, από το οποίο το 2012 είχαν απομείνει ελάχιστα αντίτυπα. Δεν είναι δύσκολο λοιπόν να καταλάβουμε από που υπέκλεψαν τον όρο οι Ευρωπαίοι ηγέτες και άλλα δημόσια πρόσωπα, για να τον μεταδίδουν μέσα από τις τηλεοράσεις μας και άλλα ΜΜΕ καθημερινά σε όλη την Ευρώπη.

Με αφορμή λοιπόν την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, οι τρεις δημιουργοί του project, χρησιμοποίησαν τον όρο "Grexit" για να προσεγγίσουν μέσα από την νομισματική κρίση τη σχέση μας με το νόμισμα. Ως εκ τούτου στα πλαίσιά του μελετήθηκε η σχέση μας όχι μόνο με το ευρώ αλλά και με το εθνικό μας νόμισμα, την δραχμή. Η δραχμή είναι το νόμισμα της απελευθερωμένης Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και το νόμισμα που διαθέταμε πριν από την Οθωμανική κατάκτηση, από τους αρχαίους χρόνους, είναι λοιπόν συνδεδεμένη με μια συνεχιζόμενη ιστορική αφήγηση η οποία μετά την είσοδο της Ελλάδας στο Ευρώ διακόπηκε.


Ανάμεσα στα κυριότερα που ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του "Grexit" ήταν και τα εξής: Πώς μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε την ιστορική αυτή αφήγηση, όταν τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια χρόνια αυτή έχει διακοπεί; Η εικονογράφηση ενός νομίσματος συνδέεται άρρηκτα με τις αναπαραστάσεις της ταυτότητας, της κουλτούρας και των αξιών της κάθε χώρας και του λαού της. Η εικονογράφηση της δραχμής συνδέθηκε αρχικά πολύ έντονα με την αρχαιολογία και τη σημασία της για τη νεότερη Ελλάδα. Στη συνέχεια άρχισε να περιλαμβάνει και ιστορικά πρόσωπα ή άλλες συμβολικές εικονογραφήσεις. Η εικονογράφηση του ευρώ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ στηρίζεται απλώς σε ένα εξεζητημένο design που χρησιμοποιείται για να εντείνει την αίσθηση της επιθυμίας. Υπηρέτησε εξαρχής ως τα έσχατα τον καταναλωτισμό που ήδη είχε αρχίσει να αγγίζει τα όριά του.

Το χαρτονόμισμα, μας είπαν οι μελετητές του project, ακριβώς λόγω της εικονογράφησής του είναι ένας τρόπος εγκαθίδρυσης μια σχέσης μεταξύ κράτους και πολιτών, μιας σχέσης εθνικής. Αυτή η σχέση είναι που επιδιώχθηκε με τις απελευθερωτικές επαναστάσεις του 18ου και 19ου αιώνα στην Ευρώπη, οι οποίες οδήγησαν στην σύσταση των εθνών-κρατών. Χωρίς αυτή τη σχέση, οι πολίτες είναι απλώς υπήκοοι ενός κράτους. Δεν είναι πρόσωπα με κοινά στοιχεία και πολιτισμό που συνιστούν όλοι μαζί ένα κράτος με ταυτότητα και περιεχόμενο. 

Φωτογραφία από την διαδήλωση της Γενικής Απεργίας στις 05-05-2010, μία ημέρα πριν από την ψήφιση του 1ου Μνημονίου, στην οποία συμμετείχαν (επίσημα) πάνω από 200.000 άνθρωποι και η οποία δέχτηκε ισχυρή καταστολή με αφορμή κουκουλοφόρους. Την ίδια ημέρα έγινε και ο εμπρησμός της τράπεζας Marfin.

Η δραχμή, ενώ έχει υπάρξει εξαρχής συνδεδεμένη με την αυτοδυναμία και την απελευθέρωση της χώρας, στην σύγχρονη εποχή δυστυχώς εξελίχθηκε και παρέμεινε ένα αδύναμο νόμισμα οδηγούμενο από την υποτίμηση στην πτώχευση και πάλι απ’ την αρχή. Εν έτει 2000 οι Έλληνες είχαν πια δεχθεί όλη την ψυχολογική προετοιμασία για να το «ξεφορτωθούν» ή τέλος πάντων για να μην αντισταθούν και ιδιαίτερα έως καθόλου στην αντικατάστασή του. Φυσικά με το «ξεφόρτωμα» του νομίσματος φορτώθηκαν πολύ περισσότερα, όπως την έμφαση στον καταναλωτισμό, χωρίς να υπάρχει όμως πλέον η οικονομική δυνατότητα του καταναλωτικού κοινού, και τι άλλο… την αποδοχή της διαφθοράς!

Ο σχεδιασμός ενός χαρτονομίσματος στηρίζεται πάντα σε ένα κοινό σημείο. Το κοινό αυτό σημείο δημιουργεί για όσους το χρησιμοποιούν κάτι σαν μια «οικογένεια». Πολλές φορές άλλωστε έχουμε ακούσει τον όρο «Ευρωπαϊκή οικογένεια». Με τον τρόπο αυτό το νόμισμα γίνεται τρόπος ολοκληρωτικής διακυβέρνησης.

Στην δεύτερη από τις φωτογραφίες του άρθρου αυτού προβάλλεται ένα μεταφρασμένο δημοσίευμα της εφημερίδας «World Anschau», το οποίο προαναγγέλει τον νέο σχεδιασμό των χαρτονομισμάτων του Ευρώ που θα κυκλοφορούσαν μέσα στο 2013. Ο νέος σχεδιασμός, όπως μπορείτε πιο πάνω να διαβάσετε και εσείς, θα στηριζόταν στην εικονογράφηση της μυθικής εικόνας της Ευρώπης από την ελληνική μυθολογία. Έτσι κι έγινε. Το νέο πεντάευρω κυκλοφόρησε με ανανεωμένη την εικόνα μας ρωμαϊκής πύλης και με υδατογράφημα την εικόνα της μυθικής Ευρώπης.
Δημοσίευμα της εφημερίδας "Die Zeit, του οποίου η περιγραφή αντιστοιχεί στη σφοδρή διαδήλωη που πραγματοποιήθηκε στις 05-05-2010, μία ημέρα πριν από την ψήφιση του 1ου Μνημονίου, κατά την οποία συνέβησαν γεγονότα τα οποία η γερμανική εφημερίδα δημοσιεύει στις 15/10/2011.
Μετά από όλο αυτό, λοιπόν, που έχουμε ζήσει ως Έλληνες, από τη στιγμή που ξέσπασε η Οικονομική και Νομισματική Κρίση, μετά από όλο τον πόλεμο που δεχθήκαμε και συνεχίζουμε να δεχόμαστε, ψυχολογικό, πολιτικό, οικονομικό, μετά από όλα αυτά που έχουμε βιώσει ως το ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΟ ΘΥΜΑ της οικονομικής ευρωπαϊκής κρίσης, με την παρουσίασή μας ως τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΙΤΙΑ των οικονομικών προβλημάτων της Ε.Ε., λόγω του ότι είχαμε χρησιμοποιήσει τη "δημιουργική λογιστική" της Golman Sachs για την είσοδό μας στην ΟΝΕ, λογιστική που τότε η Ε.Ε. πλήρως αποδεχόταν, μετά από όλα αυτά λοιπόν, σχεδίασαν να χρησιμοποιήσουν και να οικειοποιηθούν απόλυτα, για μία ακόμη φορά, την ιστορία και τη μυθολογία του ελληνικού λαού με σκοπό να δημιουργήσουν μία ιστορική σύνδεση στο Ευρώ που να το εδραιώνει πλέον ως… διακυβέρνηση. Η χρησιμοποίηση αυτή γίνεται μάλιστα υποσυνείδητα, καθώς η εικόνα της Ευρώπης χρησιμοποιείται ως υδατογράφημα, δεν φαίνεται δηλαδή άμεσα αλλά έμμεσα στο χαρτονόμισμα.

Την ώρα που προσπαθούμε να κερδίσουμε την ΕΛΑΧΙΣΤΗ αξιοπρέπειά μας ως λαός, και την οποία ούτε αυτή μάλλον θα κερδίσουμε, την ώρα που συνεχίζουμε να πληρώνουμε μέτρα, μνημόνια,"προγράμματα", και όπως αλλιώς λέγονται, την ώρα που πληρώνουμε περίπου ένα δις ευρώ τόκους σχεδόν κάθε μήνα προς την Ε.Ε., ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμαστε για να εδραιώνουμε ξανά και ξανά και ξανά τις βάσεις της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. 


Ο νοών νοείτω... Και ένα ακόμη ερώτημα: Πνευματικά δικαιώματα για την εικονογράφηση του χαρτονομίσματος του ευρώ με θέματα της ελληνικής μυθολογίας έχουν δοθεί από το ελληνικό κράτος; Και αν ναι, τα έχουμε πληρωθεί; Από πότε η μυθολογία και η ιστορία μιας χώρας είναι διαθέσιμη για κοινή και αλόγιστη χρήση από όποιον τις ορεχθεί;

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top