Select Menu


Τι μπορεί να σου κάνει ένας πρόεδρος της Δημοκρατίας! Η εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα, ξαναζωντανεύει μνήμες από το πολιτικό παρελθόν. Πώς; Αρκεί να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω στο 1985, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε το χέρι στον Κωνσταντίνο Καραμανλή με σκοπό να συνεχίσει να κατοικεί στο προεδρικό μέγαρο.

Το 1980 ο Καραμανλής είχε εκλεγεί πρόεδρος της ελληνικής δημοκρατίας, διαδεχόμενος τον Κωνσταντίνο Τσάτσο. Ο πρωθυπουργός (Ανδρέας Παπανδρέου) είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα στηρίξει την παραμονή και επανεκλογή του κύριου πολιτικού του αντιπάλου. Αυτή είναι η δύναμη της δημοκρατίας; Φυσικά και όχι. Στις 9 Μαρτίου του 1985 ο πρωθυπουργός ανακοινώνει την αναθεώρηση του συντάγματος για τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του προέδρου της δημοκρατίας. Τότε, ο δικαστικός και αντιστασιακός Χρήστος Σαρτζετάκης ανακοινώνεται ως υποψήφιος για να αναλάβει την ύψιστη τιμή και διάκριση. Η εκλογή του ήταν επεισοδιακή. Ο Καραμανλής ‘’εκθρονίζεται’’ κι η Βουλή μετατρέπεται σε αρένα.

Όλα αυτά τα γεγονότα φαίνεται να θυμήθηκε κι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Το ‘’άδειασμα’’ που του επιφύλαξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στα μάτια του μοιάζει με εκείνο του εθνάρχη. Λογικό, εάν σκεφτεί κανείς ότι ο κόσμος το είχε ‘’τούμπανο’’ κι η κυβέρνηση ‘’κρυφό καμάρι’’. Ακόμα και πριν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, το όνομα του έλληνα επιτρόπου ακουγόταν στα πηγαδάκια των βουλευτικών διαδρόμων. Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τον διαβεβαίωναν εμμέσως πλην σαφώς για την εκλογή του. Μάλιστα, φήμες θέλουν δύο ώρες πριν την ανακοίνωση του ονόματος του Προκόπη Παυλόπουλου να δέχεται μήνυμα από τον υπουργό επικρατείας Νίκο Παππά, στο οποίο διατυπώνεται πως θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. Η επικοινωνία δεν έγινε ποτέ κι ο πρώην υπουργός έμαθε τις εξελίξεις από τα ειδησεογραφικά δελτία. Το παρασκήνιο καλά κρατεί.

Όπως κι αν εξελίχθηκαν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ένα τέτοια ‘’άδειασμα’’ δεν συνιστά μία ορθή κι έντιμη πολιτική στάση. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σαν άλλος Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Προκόπης Παυλόπουλος σαν άλλος Χρήστος Σαρτζετάκης, καθρεφτίζουν πλήρως το πολιτικό καθεστώς, άλλοτε της συμφεροντολογίας κι άλλοτε της έξυπνης κοινοβουλευτικής στρατηγικής.

Δημήτριος Κλειώτης

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top