Select Menu


Μέσα από τις έντονες κυβερνητικές αντιπαραθέσεις και τους κοινοβουλευτικούς διαπληκτισμούς, οι σκέψεις που δημιουργούνται είναι έντονες και προβληματικές. Τα πρώτα σύννεφα για την νεοσύστατη κυβέρνηση έκαναν την εμφάνιση τους με βουλευτές, κυβερνητικούς παράγοντες, υπουργούς και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να διατυπώνουν κάθε μέρα και διαφορετικές απόψεις, να δυσκολεύονται να συναινέσουν σε ένα κοινό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και οι μεν να προσπαθούν να καλύψουν τους δε και πάει λέγοντας.

Η αρχή έγινε από την περιβόητη εκλογή προέδρου της δημοκρατίας όταν αρκετά στελέχη της κυβερνητικής συνεργασίας εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους, ωστόσο «συμβιβάστηκαν». Ακολούθησε το «email Βαρουφάκη» στο οποίο αναφέρονται τα μέτρα και οι εθνικές μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε να παρουσιάσει η κυβέρνηση για το επόμενο τετράμηνο (δημοσιονομική πολιτική, οικονομικές μεταρρυθμίσεις, μετονομασία της ΤΡΟΙΚΑ σε θεσμούς, πρωτογενές πλεόνασμα, ιδιωτικοποιήσεις). 

Οι αντιδράσεις ξεσπάθωσαν όχι μόνο από τους εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και από τους ίδιους αριστερούς παράγοντες. Η σημαία της αριστεράς, Μανώλης Γλέζος, ζητάει συγνώμη που συμβιβάζεται, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζητάει εξηγήσεις για τα μέτρα που αναφέρονται στην επιστολή του υπουργού οικονομικών και αφορούν στο ιδιωτικό του χαρτοφυλάκιο και βουλευτές να διατυμπανίζουν στα πηγαδάκια της βουλής ότι δυστυχώς το μνημόνιο συνεχίζεται. 

Ο Μίκης Θεοδωράκης σε άρθρο του ζητάει να πούμε «όχι» στο «όχι» του Σόιμπλε. Προφανώς, η κυβέρνηση υποχώρησε σε αρκετές προεκλογικές της δεσμεύσεις, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να της αναγνωρίσουμε το σθένος που υπέδειξε στις διαπραγματευτικές διαδικασίες και έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι υποχείριο του εκάστοτε οικονομικού κολοσσού. Τι γίνεται όμως στο εσωτερικό της;

Δεν μπορείς να επιδείξεις μία αποφασιστική διπλωματική πολιτική όταν το κόμμα σου είναι μπερδεμένο και προβληματισμένο. Οι αρκετές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν πονοκέφαλο στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες. Μιλάμε, όμως, για εξωτερική διαπραγμάτευση με την ευρωζώνη και το πρόσωπο εθνικής ενότητας που πρέπει να παρουσιάσουμε. 

Όταν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παρατηρούν αυτές τις εσωτερικές πολιτικές αναταράξεις, πόσο μάλλον στην ίδια την κυβέρνηση, τότε σίγουρα σε αντιμετωπίζουν μειονεκτικά, η αξιοπιστία δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος και σίγουρα η φράση «πρώτα να συμμαζέψεις το σπίτι σου και μετά να διαπραγματευτείς» είναι απόλυτα δικαιολογημένη. 

Επομένως, «τα εν οίκω» στην χώρα μας πρέπει να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό, γιατί «τα εν δήμω» που είναι η θέση μας στην Ευρώπη, πιέζουν και απαιτούν λύσεις. Δεν είναι ώρα για πειράματα και πολιτικά παιχνίδια!

Δημήτριος Κλειώτης

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top