Select Menu


Κατά τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας κυβέρνησης άρχισε να εμφανίζεται πολύ συχνά στις αρχικές σελίδες των προφίλ μας, στα κοινωνικά δίκτυα, ένα ασπρόμαυρο βίντεο με το πλάνο ενός αντάρτη που μοιάζει (πολύ) στον Άρη Βελουχιώτη να κλαίει και από πάνω το σύνθημα "Όχι άλλη Βάρκιζα".

Τι είναι η "Βάρκιζα", στην οποία αναφέρονται οι "ανεξάρτητες" αριστερές οργανώσεις από τότε που ανέβηκε ο Σύριζα στην εξουσία, και τι εννοούν όταν αιτούνται "όχι άλλη Βάρκιζα";

Η Συμφωνία της Βάρκιζας είναι η συμφωνία που υπεγράφη στις 12 Φεβρουαρίου 1945 από την κυβέρνηση του Ν. Πλαστήρα και τον ΕΑΜ για πλήρη ανακωχή μετά την ανακωχή των Δεκεμβριανών στις 11 Ιανουαρίου 1945 ανάμεσα στους Άγγλους και τον στρατό του ΕΛΑΣ.

Να τα πάρουμε όμως όλα λίγο από την αρχή;

Τα Δεκεμβριανά του 1944 ξέσπασαν μετά από απαίτηση της Ελληνικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας για αφοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων, που έδρασαν κατά του εχθρού στη διάρκεια της Κατοχής, αφοπλισμό που εμπεριείχε όμως... εξαιρέσεις. Η κυβέρνηση αυτή συστάθηκε μετά την Απελευθέρωση με Πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου, ηγέτη του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, και εμπεριείχε επτά υπουργούς του ΕΑΜ. Κινήθηκε με άξονα την πολιτική που ορίστηκε στην Συμφωνία της Καζέρτας, η οποία υπεγράφη στις 26 Σεπτεμβρίου 1944 στην πόλη Καζέρτα της Ν. Ιταλίας, κοντά στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης που είχε συσταθεί στο Κάιρο κατά τη διάρκεια της Κατοχής και των ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων (ΕΑΜ και ΕΔΕΣ) που δρούσαν τότε στην Ελλάδα. Η συμφωνία δεν υπεγράφη από τους ελληνικούς πολιτικούς παράγοντες ανεξάρτητα αλλά υπό την επίβλεψη των Βρετανικών (καλούμενων συμμαχικών) στρατιωτικών δυνάμεων της Μεσογείου που είχαν τότε την έδρα τους στη παρακείμενη πόλη Σαλέρνο.

Η συμφωνία της Καζέρτας προέβλεπε τον αφοπλισμό ΟΛΩΝ των ενόπλων δυνάμεων της αντίστασης κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Αναλυτικότερα, προβλεπόταν πως όλες οι ανταρτικές δυνάμεις που δρούσαν στην Ελλάδα θα υπάγονταν στις διαταγές της Ελληνικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, η οποία θα τις έθετε στη συνέχεια υπό τις διαταγές του στρατηγού Ρ. Σκόμπυ, ο οποίος θα ηγείτο των βρετανικών απελευθερωτικών δυνάμεων στην Ελλάδα.  Ταυτόχρονα, τα ιδρυμένα από τις κατοχικές δυνάμεις Τάγματα Ασφαλείας θεωρούνταν όργανα του εχθρού και θα αντιμετωπίζονταν ως δοσίλογοι, αν δεν παραδίδονταν σύμφωνα με τις διαταγές που θα εκδίδονταν από τον στρατηγό Ρ. Σκόμπυ.

Κοινώς: Ως... απελευθερωμένοι είχαμε για διοικητή Άγγλο στρατηγό, ο οποίος θα διέταζε τις ελληνικές αντάρτικες και μη στρατιωτικές δυνάμεις για το τι θα κάνουν.

Οι Υπουργοί του ΕΑΜ, δεν είχαν αρχικά αντιρρήσεις για τη συμφωνία της Καζέρτα ούτε για την εφαρμογή της από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, καθώς υποτίθεται πως συμμετείχαν ισότιμα στην κυβέρνηση και ο αφοπλισμός θα γινόταν εξ ολοκλήρου και για όλα τα ένοπλα σώματα. Την 1η Δεκεμβρίου όμως ο -διορισμένος από τους Βρετανούς- Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου απέστειλε τελεσίγραφο για γενικό αφοπλισμό, από τον οποίο θα ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΝ η Τρίτη Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία και ο Ιερός Λόχος, με το σκεπτικό ότι είχαν συμμετάσχει σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά του εχθρού εκτός των ελληνικών συνόρων, σε Βόρειο Αφρική και Ιταλία. Δηλαδή, όσοι είχαν συμμετάσχει σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά του εχθρού ΕΝΤΟΣ συνόρων είχαν ΛΙΓΟΤΕΡΗ σημασία, από όσους είχαν συμμετάσχει σε αντίστοιχες εκτός συνόρων.

Το τελεσίγραφο αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να διαθέτει στην πορεία το ένα μέρος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (Παπανδρέου και Άγγλοι) ένοπλο σώμα, ενώ το άλλο μέρος (ΕΑΜ και Εθνική Αντίσταση) να καταστεί εντελώς άοπλο. Πολλά μέλη του ΕΑΜ φυσικά αντέδρασαν και όλα οδήγησαν στο αιματοβαμμένο συλλαλητήριο της 3ης Δεκεμβρίου 1944, κατά το οποίο άοπλοι διαδηλωτές πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές που είχαν ακροβολιστεί στα γύρω ξενοδοχεία. Ακολούθησαν οι μάχες των Δεκεμβριανών ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ μεταξύ αγγλικού στρατού και ΕΛΑΣ.

Μαθαίνοντας τα όσα συμβαίνουν, ο Τσώρτσιλ έρχεται στις 25 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Αρχικά θα έμενε στο ξενοδοχείο Μ. Βρετανία, αλλά επειδή ήταν προς εφαρμογή σχέδιο ανατίναξής του, έμεινε αρχικά στο θωρηκτό Ajax και αφού απενεργοποίησαν τα εκρηκτικά οι Άγγλοι, μεταφέρθηκε στο Μ. Βρετανία. Μετά από διαπραγματεύσεις που δεν πετύχαιναν με τις μάχες να συνεχίζονται, η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας... εξαφανίστηκε και στη θέση της ορίστηκε ως αντιβασιλέας ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός και ως Πρωθυπουργός ο Νικόλαος Πλαστήρας.

Στην κυβέρνηση του Νικολάου Πλαστήρα συμμετείχαν πολιτικά πρόσωπα από όλους τους χώρους ΕΚΤΟΣ του αριστερού-κομμουνιστικού. Η κυβέρνηση αυτή είναι που υπέγραψε στις 12 Φεβρουαρίου 1945 τη Συμφωνία της Βάρκιζας με τον ΕΑΜ για ανακωχή. Φυσικά η ανακωχή ίσχυσε προσωρινά, αφου τελικά η χώρα οδηγήθηκε σε πολυετή ΕΜΦΥΛΙΟ.

Σήμερα, λοιπόν, με αφορμή την είσοδο της Ελλάδας σε καθεστώς Μνημονίου, και...
- Αφού έχουμε περάσει από κυβερνήσεις... εθνικής απάτης και ύστερα... ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ.
- Αφού έχουμε δεχτεί όχι μία αλλά δύο φορές την επίσκεψη όχι του Τσώρτσιλ αλλά της Μέρκελ.
- Αφού, μετά απ' όλα αυτά, είδαμε τον εγγονό του Γ. Παπανδρέου, Γ. Α. Παπανδρέου να ιδρύει το... "Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών".
- Αφού έχουμε περάσει από δεκάδες διακυμάνσεις σαν χώρα μέσα σε λίγα μόνο χρόνια, έχοντας βρεθεί και πάλι στα πρόθυρα διχασμού με συνιστώσες του Σύριζα και τους νεοναζί να πρωταγωνιστούν...
Έχουμε ΑΡΙΣΤΕΡΗ κυβέρνηση.
Ούτε εθνικής ενότητας, ούτε εθνικού διχασμού, ούτε τίποτα παρόμοιο. ΑΡΙΣΤΕΡΗ, για πρώτη φορά κυβέρνση στη διάρκεια της ελληνικής ιστορίας.

Και τι ζητούν διάφοροι αριστεροί συνιστώντες σήμερα από τον Σύριζα; "Όχι άλλη Βάρκιζα". Δείξε μου τον ιστορικό σου παραλληλισμό να σου πω ποιος είσαι! Από όλη την ιστορία της Αντίστασης, των Δεκεμβριανών και του Εμφυλίου, μόνο η "Βάρκιζα" έχει μείνει στη συνείδηση των ΚΚέδων ως "κακή"! Ο Παπανδρέου, που συνεργάστηκε άμεσα με τους Άγγλους, ξεπλύθηκε, οι υπουργοί του ΕΑΜ, που έντιμα συμμετείχαν στην κυβέρνηση και παραιτήθηκαν όταν χρειάστηκε, ξεχάστηκαν, μόνο ο Πλαστήρας τους έχει μείνει, που διορίστηκε τελευταία στιγμή από τον Τσώρτσιλ, και η συμφωνία που υπέγραψε αναγκαστικά ο ΕΑΜ μετά από... ήττα! Ξεχνούν βέβαια ότι:

- Ο Σύριζα ΔΕΝ είναι ο ΕΑΜ
- Ο Σύριζα έρχεται ΜΕΤΑ από τις κυβερνήσεις "Εθνικής Ενότητας".
- Αυτοί που διατυμπανίζουν το "Όχι άλλη Βάρκιζα" ΔΕΝ είναι αγωνιστές και μάλιστα ένοπλοι.
- Αυτοί που διατυμπανίζουν το "Όχι άλλη Βάρκιζα" είναι οπαδοί του ΚΚΕ ή παρακλαδίων του και ως αγώνα θεωρούν το να πίνουν καφέ και να πουλάνε κουπόνια του ΚΚΕ. Άντε το πολύ-πολύ να συχνάζουν και σε κανα αυτοδιαχειριζόμενο στέκι.

Σήμερα την ανατροπή δεν την έφεραν αντάρτες που αφιέρωσαν ή/και έδωσαν τις ζωές τους στα βουνά για να διώξουν με τα όπλα τον ένοπλο εχθρό. Σήμερα την έφερε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του. Αυτό ήταν το όπλο του σήμερα! Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, είτε μείνει ευχαριστημένος, είτε δυσαρεστημένος, ΕΚΕΙΝΟΣ θα το κρίνει! Εκείνος που εσύ αποκαλείς "ανθρωπάκι" και "δειλό", αλλά που εκείνος πλήρωσε και πληρώνει τα Μνημόνια! Εκείνος που ψήφισε κάτι που δεν είχε ξαναψηφίσει στη ζωή του, όταν εσύ τον αποκαλούσες "κοιμισμένο"! Εκείνος θα κρίνει το αποτέλεσμα και όχι ο καθένας που, επειδή τριγυρίζει σε στέκια του ΚΚΕ και του παρα-ΚΚΕ, αυτο-αποκαλείται αγωνιστής και που είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή έτοιμος να οδηγήσει τον -τόσο ευάλωτο σήμερα- ελληνικό λαό σε ένα νέο διχασμό, μόνο και μόνο προς αυτοϊκανοποίησή του και επειδή έτσι του έμαθαν να κάνει στην... ΚΝΕ! Πολλούς πείραξε το τραγουδάκι Πανούση - Αγγελάκα, για αδελφικές σχέσεις με την Χ.Α., αλλά οι αλήθειες πειράζουν τι να κάνουμε. Η φασιστική νοοτροπία δεν έχει χρώμα, ποτέ δεν είχε και ούτε θα έχει!

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top