Select Menu


Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος γεννήθηκε το 570 π.Χ. στην Σάμο και εκοιμήθει το 496 π.Χ. Σε γενικές γραμμές υπήρξε σημαντικός φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής. Σε μια εποχή που όλοι ασχολούνταν με τον Θεό και τα θεοκρατικά ζητήματα, αυτός έδωσε την έννοια και τη λέξη της Φιλοσοφίας.

Στα σημαντικά της ζωής του, περιλαμβάνεται και η ορθολογική ανανέωση που επέφερε στον Ορφισμό, το θρησκευτικό κίνημα που ξεκίνησε από την Θράκη με κέντρο τον Ορφέα ως είδος μάγου και που πίστευε στην αθάνατη ψυχή που μετενσαρκώνεται σε άλλο ζώο και ότι η ζωή είναι τιμωρία για ένα μακρινό αμάρτημα στο παρελθόν. 

Έκανε πολλά ταξίδια σε Ελλάδα και Ανατολή, μένοντας 22 χρόνια στην Αίγυπτο. Στο Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας ιδρύει δική του σχολή που ήταν μια κοινότητα, ως θρησκευτική αδελφότητα, που επιδίωξε την ισότητα, καθώς ο φιλόσοφος μας ήταν από τους πρώτους που δέχθηκαν την ισότητα ανδρών και γυναικών. Όσον αφορά την διδασκαλία του εκεί, απαγόρευε τη διαρροή οποιασδήποτε διδασκαλίας έξω από τη σχολή, αλλά γινόταν μυσταγωγικά και σε λίγους μαθητές. Ο Πυθαγόρας ήταν ο τελευταίος δυτικός που είχε μυηθεί σε όλες τις βαθμίδες των δυτικών μυστηρίων. Πίστευε στην μετενσάρκωση, δηλαδή ότι η ψυχή του ανθρώπου είναι ξεχωριστή από το σώμα, έχει ζήσει πριν και θα ζήσει και πολλές ζωές μετά με σκοπό την τελειοποίησής της μέσω όμως της ενάρετης ζωής. 


Αργότερα, μέσα από τα μαθηματικά αντιλαμβάνεται το θεϊκό σχέδιο της κοσμικής τάξης έναντι του χάους. Ο αριθμός 10 υπήρξε ιερός κατά τον Πυθαγόρα, και ο λόγος αποδεικνύεται σχηματικά με το παρακάτω σχήμα των 10 σημείων:


Οι αριθμοί σχετίζονται με τα γεωμετρικά σχήματα. Έτσι η μονάδα σχετίζεται με το σημείο, η δυάδα με την γραμμή, η τριάδα με το τρίγωνο και η τετράδα ή τετρακτύς με το τετράεδρο (ή τριγωνική πυραμίδα), το πρώτο γεωμετρικό στερεό.

Στη συνέχεια, έχουμε το εξαίσιο και εξαιρετικά πρωτότυπο πυθαγόρειο θεώρημα a2+b2=c2, το οποίο αποτελεί τομή της μαθηματικής επιστήμης. Επίσης, ξεχώρισε τους άρτιους από τους περιττούς αριθμούς, αλλά παρατήρησε και ότι η γη και οι άλλοι πλανήτες είναι σφαιρικοί με τον ήλιο να είναι το κέντρο του συστήματος. 

Έτσι, λοιπόν, συνέλαβε και δούλεψε πάνω στην μαθηματική δομή του κόσμου. Τέλος, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι εργάστηκε πάνω στην μουσική, καθώς διέβλεψε ότι η μουσική είναι μαθηματικά αφού κάθε νότα δίνει άλλο ήχο και το ύψος του ήχου εξαρτάται από το μήκος της χορδής. 

Ίσως ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους όλων των εποχών, που έβαλε τις βάσεις για την εξέλιξη διάφορων επιστημών.

Παρασίδης Γεώργιος


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top