Select Menu


Θα ήταν η διαγραφή του χρέους τοσο μεγάλο κακό αναρωτιέται σε άρθρο του το μεγάλο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι όπου φιλοξενεί την άποψη ότι το χρέος θα πρέπει να ακυρωθεί ενώ επισημαίνει πως μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν τόσο τρομερή ούτε για την οικονομία ούτε για τον πληθυσμό απαντώντας και στις χθεσινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι μια αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα ήταν χωρίς συνέπειες. Που πήγαν τα λεφτά που δανείστηκε η Ελλάδα;

Μια συγκλονιστική αποκάλυψη έκανε το αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο που φιλοξενεί σήμερα στην ιστοσελίδα του δημοσίευμα με τίτλο “Θα ήταν η διαγραφή ελληνικού χρέους πράγματι τόσο μεγάλο κακό;”.

Ο αρθρογράφος αναφέρει πως, τη Δευτέρα, το κίνημα Jubilee Debt Campaign που μάχεται κατά των «άδικων χρεών», αποκάλυψε ότι η ανάλυση των στοιχείων του ΔΝΤ δείχνει πως σχεδόν το σύνολο των δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα από το Ταμείο και την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή «ριψοκίνδυνων τραπεζών, με λιγότερο από το 10% να πηγαίνει στους Έλληνες» δήλωσε ο οικονομολόγος του κινήματος Τιμ Τζόουνς, προσθέτοντας: «Το χρέος πρέπει να ακυρωθεί και χρειαζόμαστε μία νέα διαδικασία αντιμετώπισης των κρίσεων χρέους, ώστε να μη διασώζονται οι τράπεζες, αφήνοντας το κόστος στον κόσμο και δίνοντας κίνητρα για πιο ριψοκίνδυνο δανεισμό και αναταραχή».

Στο δημοσίευμα επίσης γίνεται λόγος και στις δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προειδοποίησε ότι μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα ήταν χωρίς συνέπειες. «Το χρέος είναι χρέος και είναι ένα συμβόλαιο. Η στάση πληρωμών, η αναδιάρθρωση, η αλλαγή των όρων έχει συνέπειες στην υπογραφή και στην εμπιστοσύνη στην υπογραφή» τόνισε η κ. Λαγκάρντ.

Το CNBC σημειώνει στη συνέχεια ότι «δεν πιστεύουν όλοι πως μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν τόσο τρομερή για τις προοπτικές της οικονομίας ή τον πληθυσμό της υπερχρεωμένης Ελλάδας».

Οι πιστωτές της Ελλάδας ανησυχούν για ενδεχόμενες τεράστιες ζημιές, εάν γίνει και άλλο «κούρεμα» του χρέους της χώρας, σημειώνει το δημοσίευμα. «Υπάρχει ακόμη ανησυχία ότι οι διαπραγματεύσεις μετά τις εκλογές μπορεί να μην καταλήξουν σε συμφωνία και η Ελλάδα θα μπορούσε τελικά να φύγει – ή να αναγκασθεί να φύγει – από την Ευρωζώνη, εάν δεν συμμορφωθεί με τους όρους του προγράμματος διάσωσης. Αν επιτραπεί στην Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της, θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες».

Ορισμένοι, αναλυτές, συνεχίζει το CNBC, πιστεύουν ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η έξοδος από την πληττόμενη από αποπληθωρισμό Ευρωζώνης και η εισαγωγή νέους νομίσματος ή η επιστροφή στη δραχμή. «Τρία από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, ένα τεράστιο χρέος του ιδιωτικού τομέα και η περιορισμένη πολιτική στήριξη στη συνεχή λιτότητα», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι οικονομολόγοι Μπεν Μέι και Τομ Ρότζερς της εταιρείας Oxford Economics.

«Χωρίς διαγραφή χρέος, είναι δύσκολο να λυθούν τα θέματα αυτά εντός τη Ευρωζώνης (και) φεύγοντας από την Ευρωζώνη και επιτρέποντας στο νέο νόμισμα να υποτιμηθεί, η Ελλάδα θα αποκαθιστούσε γρήγορα την ανταγωνιστικότητα» πρόσθεσαν οι οικονομολόγοι.

www.7imeres.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top