Select Menu


Οριστικό τέλος σε φήμες και πληροφορίες που κυκλοφορούν σχετικά με την ταυτότητα του νεκρού της Αμφίπολης έσπευσε να βάλει το υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το πρωί. Δίνει όμως και πλήθος πληροφοριών για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ανακοινώσεων.

Αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο: «Επειδή, χτες και σήμερα, διακινούνται στο διαδίκτυο ανυπόστατες “πληροφορίες” και εικασίες σχετικά με το οστεολογικό υλικό που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, ανακοινώνονται τα εξής: Η μελέτη του οστεολογικού υλικού, που βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου, στο λόφο Καστά, ανατέθηκε σε διεπιστημονική ομάδα, που συγκροτείται από ειδικούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου.

Το ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη σύγχρονη προσέγγιση της αρχαιολογίας του θανάτου. Με αφετηρία το άτομο, που εκπροσωπείται από τα σκελετικά κατάλοιπα του τύμβου Καστά, θα διερευνηθεί -με συστηματικό και επιστημονικά δεοντολογικό τρόπο- το ανθρωπολογικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο του πληθυσμού της Αμφίπολης.

Η ανάλυση του συγκεκριμένου υλικού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος τριακοσίων περίπου σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ έως το 200 π.Χ.

Τα αποτελέσματα -όπως φύλο, ηλικία, ανάστημα- της μακροσκοπικής μελέτης του οστεολογικού υλικού, από τον τέταρτο χώρο του ταφικού συγκροτήματος, θα ανακοινωθούν εντός του Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, το οποίο είναι διετές, θα εφαρμοστούν οι αναγκαίες σύγχρονες αναλυτικές μέθοδοι. Τα αποτελέσματα των ερευνών του συνολικού υλικού θα ολοκληρωθούν σε διάστημα είκοσι μηνών».

Η γεωφυσική διασκόπηση έδειξε «σημεία» αρχαιολογικού ενδιαφέροντος

Νέα δεδομένα σχετικά με όσα κρύβει μέσα του ο τύμβος της Αμφίπολης, αποκαλύπτει το «σκανάρισμα» του λόφου Καστά αλλά και στοιχεία «ταυτότητας» του σκελετικού υλικού, ως προς την ηλικία και το φύλο του νεκρού.

Ενδείξεις ότι υπάρχουν και άλλοι χώροι (κατασκευές), εντός του Τύμβου, πέραν του ταφικού μνημείου που έχει ήδη ανασκαφεί από την αρχαιολόγο κυρία Κατερίνα Περιστέρη, προέκυψαν μέσω της γεωφυσικής διασκόπησης .

Οι ανασκαφείς έχουν πλέον στα χέρια τους τα πρώτα στοιχεία από το επιστημονικό «εργαλείο» της γεωηλεκτρικής διασκόπησης, που, με ειδικές αναλύσεις, μπορεί να διαμορφώσει έναν χάρτη με την κάτοψη πιθανών αρχαιολογικών καταλοίπων που βρίσκονται στο υπέδαφος. Εχουν εντοπισθεί «σημεία» στο Λόφο Καστά που θα διερευνηθούν από την ανασκαφική ομάδα, η οποία θα επιλέξει , εν καιρώ, πού θα κάνει τομές για την αποκάλυψη νέων ευρημάτων.

Παράλληλα, έχει ήδη ανατεθεί σε έλληνες επιστήμονες η ανθρωπολογική εξέταση των οστών, που βρέθηκαν στον κιβωτιόσχημο τάφο-θήκη, εντός και εκτός του ταφικού ορύγματος στον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου. Οι ειδικοί θα δώσουν απαντήσεις για το φύλο και την ηλικία του νεκρού ατόμου, αν και είναι απορίας άξιον πώς εδώ και τόσο καιρό δεν έχει προσδιοριστεί τουλάχιστον αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα. Η επίσημη εξήγηση ως προς τη διαπίστωση του φύλου, είναι ότι αν και υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος του σκελετικού υλικού, η λεκάνη η οποία θα μπορούσε να δώσει στοιχεία για άμεσο προσδιορισμό του, είναι διαμελισμένη.

Πάντως, τα πρώτα αποτελέσματα από την γεωφυσική διασκόπηση που διενήργησε ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ. Γρηγόρης Τσόκας, δίνουν στοιχεία για ενδεχόμενη ύπαρξη ανθρωπογενών δομών εντός του Λόφου Καστά, με εντοπισμό «σημείων», αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Φαίνεται να επιβεβαιώνεται η εκτίμηση της ανασκαφικής ομάδας ότι η αρχαιολογική σκαπάνη στον Τύμβο της Αμφίπολης, με τον περίβολο των 497 μέτρων, έχει ακόμα πολλά να φέρει στο φως. Αλλωστε, οι ανασκαφείς έχουν επισημάνει ότι πρόκειται για ταφικό συγκρότημα και θεωρείται πιθανότατη η ύπαρξη και άλλων κατασκευών .

Ο Τύμβος κρύβει κι άλλα μυστικά εντός του. Ο κ. Τσόκας και η επιστημονική του ομάδα, έχοντας μεγάλη εμπειρία στη γεωηλεκτρική τομογραφία, μία από τις πιο προηγμένες τεχνικές γεωφυσικής διασκόπησης, δίνει εργαλεία στους ανασκαφείς ώστε η αρχαιολογική σκαπάνη, σε επόμενη ανασκαφική φάση, να μην προχωρά στα «τυφλά».

Επιχειρείται, μέσω ανάλυσης ειδικών «σημάτων», η καταγραφή του περιγράμματος των ανθρωπογενών δομών που εκτιμάται ότι υπάρχουν μέσα στον λόφο Καστά. Τα αποτελέσματα, με βάση και τα υπάρχοντα στοιχεία της ανασκαφικής έρευνας, θα αξιοποιηθούν από την αρχαιολόγο κυρία Κατερίνα Περιστέρη και τον αρχιτέκτονα κ.Μιχάλη Λεφαντζή, στο εν εξελίξει ανασκαφικό τους έργο. Τα επόμενα βήματά τους θα καθορισθούν σε κάποιο βαθμό από το «σκανάρισμα» του λόφου, υπό το φως των νέων δεδομένων, ώστε να διερευνηθεί τι άλλο υπάρχει στο εσωτερικό του.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top