Select Menu


Το αμερικανικό Κογκρέσο συζητά την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών πετρελαίου που παράγεται στις ΗΠΑ, οι οποίοι επιβλήθηκαν το 1975, σε μία περίοδο ραγδαίας πτώσης των διεθνών τιμών, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. «Η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη», τονίζει το δημοσίευμα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακής Πληροφόρησης (Energy Information Administration) 'Ανταμ Σιεμίνσκι δήλωσε, κατά την ακρόασή του από επιτροπή του Κογκρέσου στις 11 Δεκεμβρίου, ότι υπάρχει χώρος για αμερικανικές εξαγωγές αργού πετρελαίου από 1 έως 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εάν αρθεί η απαγόρευση. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 2% της παγκόσμιας ζήτησης. Με τις διεθνείς τιμές να κατρακυλούν εν μέσω υπερπροσφοράς, το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι ακόμη μικρότερο, σύμφωνα με εταιρείες συμβούλων, μεταξύ των οποίων και η Wood Mackenzie.

Καθώς τα μέλη του Κογκρέσου έχουν προαναγγείλει περισσότερες ακροάσεις για την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές πετρελαίου, ο κόσμος έχει πλημμυρίσει από πετρέλαιο. Οι διεθνείς τιμές έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 50% από τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο 5ετίας, λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της αύξησης της προσφοράς. Η τιμή του μπρεντ μειώθηκε στα 59,10 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού West Texas Intermediate στα 54,95 δολάρια το βαρέλι. Επιπλέον, το είδος του πετρελαίου που παράγεται σε ποσότητες ρεκόρ από τα αμερικανικά σχιστολιθικά κοιτάσματα είναι ήδη σε αφθονία στην αγορά.

Ο Σιεμίνσκι δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις του για τις αμερικανικές εξαγωγές πετρελαίου αντιστοιχούν στο 15% το πολύ της παραγωγής της χώρας και βασίζονται στη ζήτηση των ξένων διυλιστηρίων για ελαφρύ πετρέλαιο. «Το είδος πετρελαίου, στο οποίο έχουμε πλεόνασμα, είναι το ελαφρύ πετρέλαιο και η αγορά γι' αυτό δεν είναι απεριόριστη», δήλωσε, προσθέτοντας: «Επομένως, το ερώτημα είναι ποια ποσότητα απ' αυτό μπορεί να εξαχθεί», πριν κορεστεί η αγορά.

Όταν η Αμερική αρχίσει να εξάγει περισσότερο αργό πετρέλαιο, θα αυξήσει την προσφορά στην παγκόσμια αγορά και θα τη μειώσει στην αμερικανική, περιορίζοντας τη διαφορά τιμών περαιτέρω και καθιστώντας λιγότερο οικονομικές τις εξαγωγές, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Lipow Oil Associates στο Χιούστον.

Το Κογκρέσο συζητά αν είναι ακόμη αναγκαίοι οι περιορισμοί στις εξαγωγές που επιβλήθηκαν το 1975 μετά το εμπάργκο πετρελαίου από τις αραβικές χώρες που προκάλεσε ελλείψεις βενζίνης και μεγάλες ουρές αυτοκινήτων στα βενζινάδικα. Ο Σιεμίνσκι δήλωσε ότι η αμερικανική παραγωγή μπορεί να φθάσει σύντομα το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, υπερβαίνοντας το ρεκόρ των 9,6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα που επιτεύχθηκε το 1970. Από την απαγόρευση εξαγωγών εξαιρούνται οι εξαγωγές στον Καναδά και οι επανεξαγωγές ξένου πετρελαίου.

iefimerida.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top