Select Menu



Η έκθεση της Κομισιόν για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης το 2014 φέρνει στο φως αρκετά αρνητικά σημεία για το χρέος της Ελλάδας.

Τη στιγμή που μέσω της έκθεσης επιβραβεύεται η δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας μας (εμείς και η Κύπρος παρουσιάσαμε τα καλύτερα αποτελέσματα στον συγκεκριμένο τομέα), το χρέος πήρε τον ανήφορο και αναμένεται να φτάσει στο 175% του ΑΕΠ.

Όπως αναφέρει συνολικά η έκθεση, η ισχνή οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την ύφεση δεν έδωσαν το έναυσμα για ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και τη μείωση του δημόσιου χρέους. 


Έτσι, η ανεργία έφτασε στο 10,3% εντός της ΕΕ και στο 11,6% στην ευρωζώνη το 2014 σημειώνοντας ελάχιστη μείωση σε σχέση με το 2013. Οι διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών παραμένουν σημαντικές με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας να παρατηρούνται στην Ελλάδα και την Ισπανία (πάνω από 20%) και ακολουθούν Κροατία, Κύπρος, Πορτογαλία, επισημαίνεται στην έκθεση.

Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος, έξι κράτη - μέλη αναμένεται να υπερβούν το 100% του ΑΕΠ τους το 2014 (Βέλγιο, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Πορτογαλία) ενώ ειδικά για την Ελλάδα υπογραμμίζεται ότι μετά από μία μείωση που παρατηρήθηκε το 2012, το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο το 2014 φτάνοντας το 175% του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά στις προοπτικές, αναμένεται πως το χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία το 2015 .

iefimerida.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top