Select Menu


Στον σημαντικότερο παίκτη της ελληνικής οικονομίας εξελίσσεται ο τουρισμός, καθώς οι εκτιμήσεις για το 2014 είναι ότι θα προσφέρει άμεσα και έμμεσα συνολικά 20% στο ελληνικό ΑΕΠ.

Αν και τα έσοδα που αναμένεται να φέρει στα ταμεία είναι εντυπωσιακά, καθώς φτάνουν τα 17 δισ. ευρώ, η ώθηση που θα δώσει ο κλάδος σε πολλές επιχειρήσεις που σχετίζονται άμεσα αλλά και έμμεσα με τον τουρισμό αναμένεται να δώσει μια καθοριστική ανάσα.

Οι υπολογισμοί, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα από τους 9 πρώτους μήνες του έτους, είναι ότι η συνολική προσφορά της αύξησης του τουριστικού κύματος στη χώρα θα ξεπεράσει τα 37 δισ. ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, στελέχη επιχειρήσεων που έχουν ακόμα και «περιφερειακή» σχέση με τον τουρισμό εκτιμούν ότι η φετινή χρονιά μπορεί να αποτελέσει τεράστια ευκαιρία να ανατραπεί η αρνητική πορεία της αγοράς.

Κρίσιμοι κλάδοι για την ελληνική οικονομία ελπίζουν ότι το αυξημένο τουριστικό κύμα μπορεί να ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία ως αποτέλεσμα της κρίσης.

Πέρα, βέβαια, από την ενίσχυση που προσφέρει ο τουρισμός στα έσοδα του κράτους, παρέχει νέες θέσεις εργασίας, καλύπτοντας αυτήν τη στιγμή περίπου 400.000 θέσεις και δημιουργώντας περίπου 700.000 θέσεις στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.


Ελπίδες εκφράζονται από στελέχη της αγορά αναφορικά και με την πορεία της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης. Τα στοιχεία στο 9μηνο στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, μένει ακόμη πολύ δουλειά μέχρι να αυξηθεί ο αριθμός των «ποιοτικότερων» τουριστών που επισκέπτονται τη χώρας μας. Στόχος, πλέον, είναι το 2021 η μέση ταξιδιωτική δαπάνη να φτάσει τα 800 ευρώ, ενισχύοντας, έτσι, τόσο τα κρατικά έσοδα όσο και το μερίδιό του στο ΑΕΠ.

Οι εκτιμήσεις για το 2014 είναι ότι θα κλείσει με έσοδα 17 δισ. ευρώ και αφίξεις 21,5 εκατ. τουριστών, γεγονός που σημαίνει ότι ο τουρισμός συμβάλλει κατά 9,3% στο ελληνικό ΑΕΠ, με σχεδόν 10% στη συνολική απασχόληση και 19% στις συνολικές ασφαλιστικές εισφορές.

Μέση κατά κεφαλήν δαπάνη στο 9μηνο του 2014 616,5 ευρώ
  •  Στόχος το 2021 η μέση ταξιδιωτική δαπάνη να φτάσει τα 800 ευρώ
  •  Δημιουργεί συνολική ζήτηση στην οικονομία 37,6 δισ. ευρώ
  •  Ο τουρισμός καλύπτει το 51,2% του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου
  •  Στον τουρισμό απασχολούνται 1 στους 5 εργαζομένους στη χώρα, συνολικά 389.000 θέσεις εργασίας
  •  Θέσεις εργασίας που υποστηρίζονται συνολικά στην οικονομία 700.000
  •  Ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν (στο 7μηνο) από τουρισμό 640 εκατ. ευρώ (19% του συνόλου)
  •  Μέσες μεικτές αποδοχές εργαζομένων στον κλάδο 1.000 ευρώ
  •  Μερίδιο all inclusive στον τουρισμό: 2% των ξενοδοχείων, 14% των ξενοδοχειακών κλινών, 11% του συνόλου των διανυκτερεύσεων
  •  Δαπάνη εστίασης 250 εκατ. ευρώ
  •  Βαθμός ικανοποίησης τουριστών 84,1% (81% μ.ό. ανταγωνιστών)
Του Αλέξανδρου Κλώσσα, αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 29ης Νοεμβρίου 2014

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top