Select Menu



Έπρεπε δηλαδή να ανακατευτεί η Διεθνής Ομοσπονδία βόλεϋ για να απελευθερωθεί η κοπέλα; Μπροστά στο συμφέρον μονάχα υποχωρούμε; Τα ανθρώπινα δικαιώματα δε μας λένε τίποτα ; Απαράδεκτες οι δικαιολογίες κράτησης κι αδιανόητη η ανικανότητα του νόμου, Διεθνούς κι Εθνικού , να υπερασπιστεί το δίκαιο και το αυτονόητο . 
Η Βρετανή ιρανικής καταγωγής Goncheh Gavami , που συνελήφθει κατά την απόπειρά της να δει έναν αγώνα βόλεϋ ανδρών στην Τεχεράνη , αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση. Όπως ανέφεραν συγγενείς της , απελευθερώθηκε λόγω προβλημάτων υγείας κι αυτή τη στιγμή παραμένει με τους γονείς της στην Τεχεράνη αναμένοντας την απόφαση του Εφετείου .

Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους , η 25χρονη κοπέλα μαζί με άλλες ακριβίστριες , που έχουν αγωνιστεί επανειλημμένως για τα δικαιώματα των γυναικών , προσπάθησε να παρακολουθήσει σε γήπεδο της Τεχεράνης αγώνα βόλεϋ ανδρών ανάμεσα σε ομάδες Ιταλίας και Ιράν . Συνελήφθησαν όλες και ξυλοκοπήθηκαν κι ενώ οι άλλες αργότερα αφέθηκαν ελεύθερες , η Gavami παραπέμφθηκε σε δίκη .

Οι γυναίκες στο Ιράν απαγορεύεται να παρακολουθήσουν αθλητικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ανδρών από κοντά , παρά μόνο από τηλεόραση με το πρόσχημα της προστασίας των γυναικών από τις άσεμνες συμπεριφορές των ανδρών οπαδών .

Οι Ιρανοί εισαγγελείς την κατηγόρησαν για προπαγάνδα κατά του καθεστώτος υποστηρίζοντας ότι έχει δεσμούς με την αντιπολίτευση και την καταδίκασαν σε 1 χρόνο φυλάκισης και διετή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα .

Η Gavami έχει προβεί σε πολλές απεργίες πείνας κατά την κράτησή της διαμαρτυρόμενη για την παράνομη φυλάκισή της , τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν υπογράψει μια αίτηση ζητώντας την απελευθέρωσή της .

Ο αδερφός της , ο Iman Gavami , υπερασπίζοντάς την είπε πως ούτως ή άλλως χωρίς να έχει κάνει κάτι η ίδια , έμεινε άδικα στη φυλακή τους τελευταίους πέντε μήνες .

Σύμφωνα με εφημερίδα του Ιράν , η κοπέλα απελευθερώθηκε ύστερα από την καταβολή εγγύησης ύψους $38,000 .

Η Gavami έχει διπλή ιθαγένεια, τόσο Βρεατνικής όσο και Ιρανικής υπηκοότητας .

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου από την αρχή εξέφρασε τη θέση του ενάντια στην άδικη δίωξή της και τις συνθήκες κράτησής της .

Η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τη διπλή υπηκoότητα , πράγμα που δεν κάνει όμως το Ιράν .

Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο , οι χώρες δεν μπορούν να προσφέρουν επίσημη διπλωματική προστασία στους υπηκόους τους όσο βρίσκονται σε μια άλλη χώρα της οποίας κατέχουν επίσης την υπηκοότητα .

Πριν από δυο βδομάδες , η Διεθνής Ομοσπονδία Βόλεϋ , δήλωσε την απαγόρευση της συμμετοχής του Ιράν σε διεθνείς διοργανώσεις βόλεϋ μέχρι η Gavami ν’ απελευθερωθεί .

Μετά απ’ αυτό , το Υπουργείο Νεολαίας κι Αθλητισμού του Ιράν επέτρεψε μονάχα σε γυναίκες δημοσιογράφους να παρακολουθούν αγώνες βόλεϋ με ομάδες ανδρών .

Με πληροφορίες απο bbc.co.uk
Μετάφραση : Το ιδιόμελο για το logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top