Select Menu


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πολιτεία του Μιζούρι μετά την αθώωση του αστυνομικού που είχε σκοτώσει άοπλο 18χρονο Αφροαμερικανό - CNN: Η χώρα είναι χωρισμένη σε μαύρους και τους λευκούς - Χίλιες ακόμη περιοχές μπορεί να γίνουν σαν το Φέργκιουσον - Σε 61 συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές του Σεντ Λούις

Αναζωπυρώνεται το φυλετικό μίσος στις ΗΠΑ με τις αμερικανικές αρχές να βρίσκονται επί ποδός «πολέμου» καθώς η κατάσταση είναι χαοτική στο Μιζούρι και σε άλλες μεγάλες αμερικανικές πόλεις με κτίρια να φλέγονται, άλλα να λεηλατούνται και τους πολίτες να διατρανώνουν την αντίθεσή τους στην άδικη, όπως έσπευσαν να την χαρακτηρίσουν, δικαστική απόφαση που αθώωσε τον αστυνομικό από τα πυρά του οποίου έπεσε νεκρός ο αφροαμερικανός, Μάικλ Μπράουν.

Πυρπολισμοί κτιρίων, λεηλασίες και βανδαλισμοί συνθέτουν το πολεμικό σκηνικό στη περιοχή του Φέργκιουσον, εκεί όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο μαύρος νεαρός.

Σύμφωνα με το CNN, η χώρα του Μπαράκ Ομπάμα είναι χωρισμένη σε δύο «στρατόπεδα»: τους μαύρους και τους λευκούς, ενώ κάνει λόγο για χίλιες συνολικά περιοχές σαν το Φέργκιουσον, «με τη μαύρη οργή να κοχλάζει».

Τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ακόμη ότι ένας αστυνομικός έχει τραυματιστεί - σύμφωνα πάντως με tweet της αστυνομίας, ο αστυνομικός τραυματίστηκε όταν δέχθηκε σφαίρα στο χέρι και ο δράστης αναζητείται- περίπου 400 μέλη της αμερικανικής Εθνοφρουράς είναι έτοιμα να επέμβουν αν χρειαστεί. Ήδη εδώ και ώρες οι αστυνομικοί απαντούν με δακρυγόνα και πυροβολισμούς στους χιλιάδες διαδηλωτές που ξεχύθηκαν εκ νέου στους κεντρικούς δρόμους του Φέργκιουσον, ενώ έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 61 συλλήψεις. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Σεντ Λούις στο Μιζούρι ανακοίνωσε ότι αστυνομικές δυνάμεις έχουν γίνει στόχος πυρών και ότι περισσότερα από δέκα κτίρια έχουν πυρποληθεί και φλέγονται στην περιοχή του Φέργκιουσον. Ο ίδιος προσωπικά «άκουσε για περισσότερους από 150 πυροβολισμούς» στην περιοχή του Φέργκιουσον. Ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί.

Δείτε σε ποια σημεία πραγματοποιούνται διαδηλώσεις


Η απόφαση του δικαστηρίου του Σεντ Λούις να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο λευκός αστυνομικός οδήγησε στους δρόμους εκατοντάδες μαύρους πολίτες: Από το Σιάτλ μέχρι τη Νέα Υόρκη και από το Σικάγο μέχρι το Λος Άντζελες, οι πολίτες διαδηλώνουν όχι όμως ειρηνικά, όπως ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος αλλά και η οικογένεια του αδικοχαμένου νεαρού άνδρα.

Σύμφωνα με το Reuters, η έκκληση του Μπαράκ Ομπάμα για αυτοσυγκράτηση δεν έπιασε τόπο. Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος παρακάλεσε τους συμπολίτες του να μην υπερβούν τα εσκαμμένα, η οργή των Αμερικανών ξεχειλίζει. Αλλά και η οικογένεια του άτυχου Μπράουν εξέφρασε την βαθύτατη απογοήτευσή της καλώντας σε ειρηνικές διαδηλώσεις. Η μάνα του Μάικλ Μπράουν δεν άντεξε και κατέρρευσε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου.

Εκατοντάδες διαδηλωτές παραμένουν συγκεντρωμένοι στην Πλατεία Τάιμς Σκουέρ στην καρδιά της Νέας Υόρκης κραδαίνοντας μαύρα πανό με τα συνθήματα: "Ο ρατσισμός σκοτώνει" ." Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί"."Χωρίς Δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη" .Στο μεταξύ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο της Νέας Υόρκης ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας κάνειο περιπολίες πάνω από την περιοχή. Άλλη ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στη Γιούνιον Σκουέρ, νότια του Μανχάταν, ενώ μία τρίτη πορεία κινήθηκε προς την 7η λεωφόρο στο Χάρλεμ πίσω από πανό που έγραφε "Δικαιοσύνη για τον Μάικλ Μπράουν".

Στην Ουάσινγκτον, λαοθάλασσα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά στο Λευκό Οίκο, φωνάζοντας: "Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε!" και "Η Ζωή των Μαύρων μετράει". Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Βοστόνη, το Λος Άντζελες, τη Φιλαδέλφεια, το Ντένβερ, το Σιάτλ, το Όκλαντ, όπου οι διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο , στο Σικάγο και το Σολτ Λέικ.

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων πάνω από την περιοχή του Φέργκιουσον έπειτα από τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει γεγονός που καταδεικνύει την σοβαρότητα της κατάστασης.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «LA Times» στο Φέργκιουσον έχουν επιστρατευθεί τουλάχιστον 850 αστυνομικοί που εργάζονται με 12ωρες βάρδιες, ενώ έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αστυνομική δύναμη που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή είναι οκτώ φορές πιο ενισχυμένη από ότι σε κανονικές συνθήκες.











thecuriosityofcat

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top