Select Menu

Η φωτογραφία που σας παραθέτουμε είναι από την ιδρυτική διακήρυξη της αριστερίστικης Β’ Πανελλαδικής, το 1979. Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά οι: Π. Παναγιώτου (δημοσιογράφος στο «Έθνος» και στέλεχος της ΔΗΜΑΡ), Π. Λαμψίας(διευθυντής στο ΕΘΝΟΣ), Γ. Μηλιός (στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ) και Χ. Λαζαρίδης (βουλευτής ΝΔ και σύμβουλος του φον Αντωνάκη)…

Ένα από τα πρόσωπα των ημερών που φιγουράρει ως το δεξί χέρι του Σαμαρά είναι το όνομα του Χρύσανθου Λαζαρίδη.

Η πρώτη φορά που είδα αυτόν τον τύπο ήταν όταν απαξίωνε προκλητικά και αναιδέστατα την ψηφοφορία για την "Λίστα Λαγκάρντ" καθώς και την ναζιστική προπαγάνδα της κατάπτυστης "θεωρίας των δύο άκρων". (Video - εδώ και εδώ).

Αυτό βέβαια που με σόκαρε περισσότερο, για το ήθος αυτού του πολύχρωμου πολιτικά τύπου δεν είναι ο ευτελισμός μόνο των λόγων αλλά και των έργων, όταν φανερά, προκλητικά και απαξιωτικά, ψήφισε μόνο στην πρώτη κάλπη, δίνοντας "γραμμή" και τον τρόπο και σε πολλούς άλλους (δυστυχώς αντιπρόσωπους του έθνους) να παρεκκλίνουν της τυπικής διαδικασίας της ψηφοφορίας (να ψηφίσουν δηλ. και στις επόμενες τρεις) και να μην ακολουθήσουν την δημοκρατική διαδικασία και την προστασία της μυστικότητας της ψήφου.

Ο συγχρωτισμός των νεοφερμένων κορυφαίων στελεχών και πολιτικών φίλων του Σαμαρά ουδόλως μας πείθουν για τις δημοκρατικές τους ανησυχίες και προβληματισμούς. 
 
Έκτοτε δεν επανεμφανίστηκε στη βουλή (τουλάχιστον προσωπικά δεν το πρόσεξα) παρά μόνο σε μνημονιακά τηλεκανάλια για την εμπέδωση στο πλατύ κοινό της παραπάνω θεωρίας του, καθώς επίσης και την αποβολή της Χρυσής Αυγής από το πολιτικό παιχνίδι, διαβλέποντας πίσω από αυτή την υποχθόνια παγίδα, τον εγκλωβισμό της αριστεράς.

Μετά από όλα αυτά η περιέργεια του γράφοντος μεταφέρθηκε στο ψαχτήρι του Google:

Τελικά ποιος είναι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης; 

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης (γεννημένος στη Νέα Υόρκη, 15 Ιουνίου 1954 είναι Έλληνας δημοσιογράφος, μαθηματικός, οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής. Είναι βασικός και έμπιστος σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, απο την δεκαετία του 1990, και αναφέρεται ως το «δεξί του χέρι».

Στις εκλογές του 2012 εξελέγη βουλευτής, έχοντας συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Αποφοίτησε απο την περίφημη τάξη του 1971 του κολλεγίου Αθηνών μαζί με τους κ. Γ. Κύρτσο, Γιώργος Αγουρίδης, Πέτρος Δούκας, Παναγής Καρέλλας, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, Νίκος Μανωλόπουλος, Ντόρης Μαργέλλος, Ντίνος Μαρτίνος, Γιάννης Μηλιός, Νίκος Νανόπουλος, Ανδρέας Πατεράκης, Μιχάλης Πετζετάκης, Γιώργος Σαλονίκης, Δημήτρης Σταμάτης, Γιάννης Τσαντίλης κ.α. 

Σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στην Αριστερά, διαβάζοντας κυρίως Τρότσκι. Επίσης από νωρίς είχε μεγάλη εκτίμηση στα μαθηματικά, μελετώντας τον Κουρτ Γκέντελ.Συμμετείχε ενεργά στον αγώνα κατά της χούντας ως φοιτητής του Οικονομικού της Νομικής και ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Συνελήφθη από την χούντα Ιωαννίδη λόγω της συμμετοχής του στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και παρέμεινε κρατούμενος στις φυλακές μέχρι την πτώση της χούντας το καλοκαίρι του 1974. Υπέστη πολύ σκληρά βασανιστήρια και ξυλοδαρμούς από τους άνδρες της ΕΣΑ και νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση στην «Παμμακάριστο».

Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας, έγινε μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού και διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΕΦΕΕ με πρόεδρο τον μετέπειτα βουλευτή και υπουργό του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Παπουτσή. Συμμετείχε επίσης στη Β΄ Πανελλαδική, που έδρασε μεταξύ 1978-1981, μέλη της οποίας ήταν η πλειοψηφία του Ρήγα Φεραίου που αποχώρησε από το ΚΚΕ Εσωτερικού μετά τις εκλογές του 1977.

Το 1980 πήγε στο LSE του Λονδίνου για μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά με ειδίκευση στη Νομισματική Θεωρία και στην Επιχειρησιακή Έρευνα. Στη συνέχεια επέστρεψε στον τόπο γέννησής του, τη Νέα Υόρκη, για να πάρει το διδακτορικό του δίπλωμα στην Οικονομετρία από το City University και μετά σπούδασε Σύγχρονη Θεωρία της Ανάλυσης στο Courant School of Αpplied Μathematics. Ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με τη Θεωρία Παιγνίων και τις εφαρμογές που μπορεί να έχει στις Διεθνείς Σχέσεις και τις πολεμικές συγκρούσεις και με τη Θεωρία του Χάους και τις αναλυτικές συνάφειες που έχει με τις κβαντικές κυματοσυναρτήσεις.

Η αποξένωσή του από τον χώρο της Αριστεράς έγινε τη δεκαετία του 1980. 

Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη μεταβολή διαδραμάτισαν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν και η Μάργκαρετ Θάτσερ: ο ίδιος έχει πει πως «όταν τους άκουγα να μιλάνε μου φαινόταν ότι αυτά που έλεγαν ήταν γεμάτα νόημα, περισσότερο από αυτά που εκστόμιζαν οι περισσότεροι από τους Αριστερούς».

Αν και ο ίδιος είχε σημαντικό ρόλο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, έχει δηλώσει πως δεν συμφωνεί με τον εορτασμό της: «παρελαύνουν οι απόντες- οι επίγονοι αυτών που δεν ήθελαν την εξέγερση. Εξοργίζομαι με την οικειοποίηση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από διάφορα κωθώνια που φορούν κουκούλες, σπάνε μαγαζιά και επικαλούνται τα ιδανικά του»

Το δεξί χέρι του κ. Σαμαρά, πρώην κομμουνιστής και τώρα υπέρμαχος της «νεοφιλελεύθερης χούντας»


Ο 60χρονος κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης είναι η «σκιά» του Αντώνη Σαμαρά. Αποτελεί έναν από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του και είναι ο άνθρωπος που επεξεργάζεται τις δημόσιες ομιλίες του. Βρίσκεται στη Ρηγίλλης από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ. Τις περισσότερες φορές βρίσκεται στο γραφείο του κ. Σαμαρά και η συμβουλή του είναι πάντα χρήσιμη για τον πρόεδρο της ΝΔ.

Το τελευταίο διάστημα κάνει πιο επιλεγμένες και προσεκτικές εμφανίσεις στα κεντρικά ΜΜΕ και συνομιλεί με άνεση με τους πολιτικούς συντάκτες που καλύπτουν τη ΝΔ. Ηταν από τους συμβούλους του κ. Σαμαρά που του εισηγήθηκαν να χαράξει ξεκάθαρη γραμμή με το παρελθόν της διακυβέρνησης Καραμανλή, ενώ είναι αυστηρός και με τα στελέχη που διαφωνούν με τις επιλογές της ηγεσίας.

Λόγω ποντιακής καταγωγής, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ αναμείχθηκε στα κοινά της ομογένειας. Την περίοδο της έξαρσης του Σκοπιανού συναντάται, γνωρίζεται και αναπτύσσει φιλική σχέση με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν υπουργός Εξωτερικών. Στηρίζει και την Πολιτική Ανοιξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Παμμακεδονική Ενωση και στις διαμαρτυρίες για το Σκοπιανό.

Στο βίντεο - σημείο 5:11 - ο Χ.Λαζαρίδης, βγαίνει από τη θέση του συνοδηγού, για να ξέρετε από πότε τον είχε ο Αντώνης Σαμαράς δίπλα του και τον περιέβαλε με απόλυτη εμπιστοσύνη!

Οι κοινές τους απόψεις στα εθνικά θέματα, στην οικονομία, αλλά και στην πολιτική ανοίγουν γέφυρα επικοινωνίας και από τότε είναι τακτικός του συνομιλητής.

Ηγετικό στέλεχος του «Δικτύου 21»

Ο κ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ παράλληλα με τη θέση του συμβούλου του κ. Σαμαρά είναι και αντιπρόεδρος του ΔΣ του «Δικτύου 21».  Το “Δίκτυο 21” ιδρύθηκε με σκοπούς “την πατριωτική αφύπνιση των Ελλήνων”, ώστε “να μετατρέψει τους παθητικούς υπηκόους σε ελεύθερα πρόσωπα, σύμφωνα με τις καλύτερες παραδόσεις του Ελληνισμού και το πνευματικό υπόδειγμα της Ορθοδοξίας”.

Θα μπορούσε να παραμείνει άλλο ένα περιθωριακό, παρακμιακό ακροδεξιό “think tank”, στα μονόστηλα της δημόσιας ζωής. Ωστόσο, “απογειώθηκε” με την υπόθεση Οτσαλάν, καθώς πολλοί έκαναν λόγο για “παρακρατικές δραστηριότητες”. Ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, αναφερόμενος στα πρόσωπα που βοήθησαν τον Οτσαλάν να έρθει κρυφά και παράνομα στη χώρα, είχε τονίσει: “Αποτελούν μέρος του παράλληλου κράτους και θα αντιμετωπιστούν ως παρακράτος”. Η δικαστική διένεξη του δικηγόρου του Οτσαλάν, Φ. Κρανιδιώτη, με τους δημοσιογράφους Ν. Λιοναράκη και Μ. Βασιλάκη είχε κρατήσει χρόνια και έτσι το “Δίκτυο 21” παρέμενε στον αφρό της επικαιρότητας. Μάλιστα, στελέχη του, με αρθρογραφία τους, επέκριναν τον Κ. Καραμανλή για τη θετική δήλωση που έκανε στον θάνατο του Χ. Φλωράκη, ζητούσαν “αποκατάσταση του κύρους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας” και ζητούσαν επίσης παρέμβαση “των αρμοδίων” στο Χόλιγουντ, ώστε να... μην παραχαράσσεται η ιστορία του Μ. Αλεξάνδρου!

Έκτοτε, το “Δίκτυο 21” είναι άφαντο. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για τους πρωταγωνιστές του, καθώς κάποιοι εξ αυτών -και, κυρίως, οι ιδέες τους- έχουν... μετακομίσει στη Ρηγίλλης, στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. Στην κούρσα διαδοχής Καραμανλή, τα στελέχη του Δικτύου είχαν στηρίξει τον Αντ. Σαμαρά, καθώς είναι γνωστό ότι ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. είχε προνομιακές σχέσεις με ορισμένους εξ αυτών.

Μετά την επικράτησή του, ο Μεσσήνιος απέδειξε ότι δεν ξεχνά τους φίλους του. Γραφείο στη Ρηγίλλης έχει ο σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά (και ιδρυτικό μέλος του Δικτύου), Χρ. Λαζαρίδης, ενώ επικεφαλής της Γραμματείας Σχέσεων Κοινωνίας-Κόμματος της Ν.Δ. είναι ο πρώην αντιπρόεδρος του “Δικτύου 21”, Διον. Καραχάλιος. Αναπληρωτής γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. είναι ο Στ. Αγιάσογλου, πρώην μέλος του Δ.Σ. της οργάνωσης. Προνομιακός συνομιλητής του προέδρου της Ν.Δ. είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Φ. Κρανιδιώτης. Μάλιστα, το γεγονός ότι δεν εξελέγη στην Πολιτική Επιτροπή δεν συνιστά αποτυχία της “προεδρικής γραμμής”. Εξακριβωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς αποφάσισε, κατόπιν πιέσεων “σαμαρικών” στελεχών, να... κρατήσει τα προσχήματα.

Πάντως, σε άρθρο του στις 23 Μαΐου, ο Φ. Κρανιδιώτης τονίζει: “Μη νομίζετε ότι ο Σαμαράς είναι κανένα παιδάκι, κανένα άβουλο επικοινωνιακό προϊόν που τον άγουν και τον φέρουν οι 'σύμβουλοί' του. Ο πιο σαμαρικός από όλους είναι ο ίδιος ο Σαμαράς. Ακόμη και ο Χρύσανθος (σ.σ. Λαζαρίδης) τρέχει να τον προλάβει. Εκείνος εμπνέει και επηρεάζει εμάς κι όχι εμείς αυτόν”. Και μάλλον έχει δίκιο.

Τι λένε στην αριστερά για τον Χρύσανθο; 

Τα χειρότερα. Αναγνωρίζουν βέβαια τις ικανότητες του, αλλά θεωρούν ότι δεν διακρίνεται και τόσο ούτε για την προσήλωση του σε αρχές ούτε για την προσήλωση του σε ιδέες - με το δίκιο τους, εδώ που τα λέμε. Επίσης του καταλογίζουν όχι απλώς εγωισμό, αλλά τερατώδη εγωισμό - ο Χρύσανθος νοιάζεται κυρίως για τον Χρύσανθο, λένε. Ακόμα χειρότερα τον περιγράφουν πρώην σύντροφοι του από τη Β' Πανελλαδική, που πάλεψαν μαζί του για ένα πιο επαναστατικό κόμμα και τώρα τον βλέπουν στέλεχος της αντεπανάστασης, πράγμα που δεν τρώγεται εύκολα.

Τι λένε όμως και οι συνάδελφοι του της δεξιάς; 

Σωπαίνουν, γιατί τον τρέμουν, ξέροντας τη σχέση του με τον Σαμαρά.

Κάποιοι υπαινιγμοί αποκαλύπτουν ότι δεν μπορούν κι εκείνοι να χωνέψουν την κωλοτούμπα από τον Μαρξ στον Σαμαρά, αλλά ως εκεί.

Πάντως το μαρξιστικό αποτύπωμα του διακρίνεται σε πολλές ομιλίες τού Σαμαρά, όπως στο διάγγελμα για την ΕΡΤ, λ.χ., το οποίο ο Κεδίκογλου ούτε να διαβάσει δεν μπορούσε. Η ομιλία εκείνη θεωρείται το απαύγασμα της σκέψης του Χρύσανθου - ο ηγέτης πρέπει να εμφανίζεται αυστηρός, αποφασιστικός, και πάντα κάθε μέτρο του να έχει ηθικά επιχειρήματα, όπως την πατρίδα και το λαϊκό συμφέρον.

Ο πρωθυπουργικός σύμβουλος, ο οποίος παραβρισκόταν -και σημειολογικά αυτό έχει τη σημασία του- μέχρι και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Μέρκελ, θεωρείται επίσης βέβαιο ότι βρίσκεται πίσω από την έξωση από την κυβέρνηση της ΔΗΜΑΡ, της συνέχειας του κόμματος στο οποίο κάποτε έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η άποψη του ήταν ότι τόσο ο Κουβέλης, τον οποίο γνώρισε στα κομμουνιστικά του χρόνια, όσο και τα άλλα στελέχη δεν είχαν από ένα σημείο και πέρα τη δυνατότητα να προσφέρουν οτιδήποτε στην κυβέρνηση συνεργασίας και μόνο εμπόδιο θα ήταν. Κι αυτό γιατί, όπως λέγεται, ο Λαζαρίδης γνωρίζει πολύ καλά ότι οι διάδοχοι του Λεωνίδα Κύρκου είναι εκ πεποιθήσεως διστακτικοί και η γραμμή τους αποτελούσε πάντα το σύνολο των δισταγμών τους.

Ο Χρύσανθος επίσης, ως ειδικός λόγω παλιάς θητείας, έχει επωμιστεί και χαράζει την επικοινωνιακή τακτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα αν ο ίδιος, σε αντίθεση π.χ. με τον επίσης πρώην αριστερό Πάγκαλο, ποτέ δεν μιλάει εχθρικά και σε υψηλούς τόνους για την αριστερά. Μπορεί αυτή τη βρώμικη δουλειά να έχουν αναλάβει ο Μουρούτης και ο Κεδίκογλου, αλλά στην αριστερά όλοι ξέρουν ότι είναι το αντικείμενο του πρώην αριστερού Λαζαρίδη.

Και τελευταίο, αλλά πανθομολογούμενο: Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης μπορεί να πέρασε από σαράντα ιδεολογικά και πολιτικά κύματα, αλλά στον Σαμαρά είναι πιστός. Αυτό έλειπε να μην είναι.

Επιμέλεια:www.logiosermis.net
Με πληροφορίες απο εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top