Select Menu


Ηχηρό μήνυμα προς την Αθήνα στέλνουν οι δανειστές, μέσω των εκπροσώπων τους, καθώς, η ημερομηνία άφιξης της Τρόικα στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε... θρίλερ. Οι εκπρόσωποι ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ δεν έχουν ανακοινώσει πότε θα επιστρέψουν στη χώρα, ενώ και οι θεσμικοί προϊστάμενοί τους συνεχίζουν να παίζουν «κρυφτούλι».

Πίσω από αυτό το γαϊτανάκι, ωστόσο, κρύβονται νέες απαιτήσεις της Τρόικα τις οποίες καλείται να ικανοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για να επανέλθουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές ζητούν να ικανοποιηθούν οι δεσμεύσεις για μειώσεις μισθών, ομαδικές απολύσεις, αλλά και να ανοίξει ο διάλογος για το νέο ασφαλιστικό, κάτι που το Μαξίμου προσπαθεί διακαώς να αποφύγει.

Οι απαιτήσεις της Τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες είναι:
  1. Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο (με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ), το οποίο θα φέρει μειώσεις σε μισθούς και περίπου 5.500 απολύσεις έως τα Χριστούγεννα
  2. Πρόταση για απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, νέο συνδικαλιστικό νόμο και θεσμοθέτηση του λοκάουτ (ανταπεργία των εργοδοτών)
  3. Νέο Ασφαλιστικό βασισμένο στις αναλογιστικές μελέτες που ολοκληρώνονται
  4. Ολοκληρωμένη πρόταση για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος ΦΠΑ με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
«Χτύπημα» από ΕΕ: Δεν έχει οριστεί ημερομηνία επιστροφής της Τρόικα στην Αθήνα

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Κομισιόν έριξε νέο χτύπημα στην κυβέρνηση, καθώς, όπως ανέφερε σήμερα εκπρόσωπός της, δεν έχει οριστεί ημερομηνία επιστροφής της Τρόικα στην Αθήνα.

Ερωτηθείς επί του θέματος και κληθείς να σχολιάσει σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε «Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις ελληνικές Αρχές και αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σχολιάσω. Την ερχόμενη εβδομάδα ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες».

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, όταν ρωτήθηκε για το πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα, απάντησε ότι το Ταμείο αναμένει από τις ελληνικές Αρχές «το πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής», για την αποστολή των οποίων δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Σε αδιέξοδο το Μαξίμου

Τα αλλεπάλληλα χτυπήματα από τους δανειστές, όπως είναι αναμενόμενο, φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς, η Τρόικα δείχνει αμετακίνητη και έτοιμη να «σφίξει τη θηλιά», ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να ανοίξει το κεφάλαιο «Βγαίνουμε από το Μνημόνιο».

Η σημερινή ανακοίνωση από την Κομισιόν, μάλιστα, έρχεται να αντικρούσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, την Πέμπτη, τόνιζε ότι η Τρόικα «θα έρθει στην Αθήνα το ταχύτερο».

Παράλληλα, πηγές από το ΠΑΣΟΚ διέρρεαν, μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου, πως Σαμαράς-Βενιζέλος συμφώνησαν να μην ανοίξουν τα θέματα του ασφαλιστικού και των ομαδικών απολύσεων, ωστόσο, η Τρόικα φαίνεται πως απαιτεί ακριβώς αυτό.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, από την πλευρά τους, διέψευσαν την Πέμπτη τα σενάρια περί εμπλοκής των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και εξέφρασαν την εκτίμηση πως το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν κανονικά στην Αθήνα.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top