Select Menu


Εκπληκτοι οι Αμερικανοί ερευνητές, ανακάλυψαν ένα ενεργό ηφαίστειο κρυμμένο κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, το οποίο αποτελεί μία πραγματική «ωρολογιακή βόμβα» για τους παγετώνες της περιοχής, αφού με μία έκρηξή του είναι ικανό να λιώσει τεράστιες εκτάσεις πάγου από μέσα.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail, οι ερευνητές ανακάλυψαν την ύπαρξη του ηφαιστείου κάτω από τα παχιά στρώματα πάγου, όταν εγκατέστησαν συσκευές για τη μέτρηση της τεκτονικής δραστηριότητας στην περιοχή Marie Byrd Land.

Οπως αναφέρουν, είναι αδύνατον μία έκρηξη να σπάσει τον πάγο, ωστόσο, η θερμότητα θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο της περιοχής, αφού θα προκαλούσε λιώσιμο των πάγων, αυξάνοντας την ποσότητα του νερού που καταλήγει στη θάλασσα.

Οπως αναφέρει η Αμάντα Λουφ, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον που εκπόνησε την έρευνα: «υπάρχουν αρκετά ηφαίστεια σε αυτήν την περιοχή της Δυτικής Ανταρκτικής και η υψηλή ροή θερμότητας μέσω του φλοιού στην περιοχή θα μπορούσε να επηρεάσει τη σταθερότητα του στρώματος πάγου. Οι εκρήξεις σε αυτήν την περιοχή είναι απίθανο να διεισδύσουν περισσότερο από 1,2 – 2 χιλιόμετρα στον υπερκείμενο πάγο, ωστόσο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων νερού από την τήξη, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τη ροή του ρεύματος του παγετώνα».

iefimerida.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top