Select Menu


Τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού, που ανακαλύφθηκε το 1908, ήταν ανέκαθεν και παραμένουν πρόκληση για τους γλωσσολόγους – αρχαιολόγους, που ασχολούνται με «το πρώτο μινωικό cd rom», όπως το χαρακτήρισε ο Γκάρεθ Όουενς.

Ο συντονιστής του προγράμματος ERASMUS + του ΤΕΙ Κρήτης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Δίσκος είναι μια προσευχή προς τη Μητέρα.

Τα σημεία σε γραφή μινωική, που είναι χαραγμένα στις δύο πλευρές του δίσκου, διαβάζονται από έξω προς τα μέσα, με την λέξη I-QE-KU-RJA (YGEIAN + AGAPH), να εμφανίζεται σε τρία διαφορετικά σημεία στην μια πλευρά του δίσκου της Φαιστού, η οποία και δίνει και την ερμηνεία της ανάλογα με την θέση που βρίσκεται.

Κλειδί του δίσκου είναι η λέξη ΑΚΚΑ δηλαδή «έγκυος μητέρα». I-QE ερμηνεύεται ως «μεγάλη κυρία με σημασία». Η μια πλευρά είναι αφιερωμένη στην έγκυο γυναίκα, ενώ η άλλη στην γυναίκα που γεννάει.

«Η πιο σταθερή λέξη και αξία είναι η "μητέρα", σε αυτήν τη μεγάλη μητέρα της μινωικής εποχής είναι αφιερωμένος ο δίσκος», υπογράμμισε ο Γκάρεθ Όουενς.

Στη συνέχεια με αφορμή τις πρόσφατες ανασκαφές στην Αμφίπολη, έκανε λόγο για τη σπουδαιότητα των ευρημάτων για τον παγκόσμιο πολιτισμό, ενώ κατέθεσε την υποστήριξή του για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας.

Στην ιστοσελίδα του ΤΕΙ Κρήτης, «Δαιδαλικά»: www.teicrete.gr/daidalika μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να βρει πρόσθετες πληροφορίες, καθώς και το ντοκιμαντέρ παραγωγής του National Geographic, όπου ο κ. Γκάρεθ Όουενς αναφέρεται στο θέμα του Δίσκου της Φαιστού.



Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top