Select Menu


Απογοητευτικά και ταυτόχρονα είναι τα στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των ανθρώπων που έβαλαν τέλος στη ζωή τους στην Κρήτη, και τα οποία παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που πραγματοποιείται σήμερα στο Ηράκλειο από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης. Σύμφωνα με αυτά, τα τελευταία 15 χρόνια, 650 άνθρωποι οδηγήθηκαν στην αυτοχειρία."Θλιβερό" ρεκόρ για την Κρήτη κατεγράφη το 2000, όταν αυτοκτόνησαν 61 άτομα σε όλο το νησί και το 2012 ήταν η χρονιά ρεκόρ για το Νομό Ηρακλείου.

Αναφορικά με τα αίτια, ψυχίατροι, νευρολόγοι και κοινωνιολόγοι είπαν πώς η σχέση της ανεργίας με τις αυτοκτονίες είναι πολύπλοκη, ενώ όπως είπε ο Νευρολόγος κ. Αλέξανδρος Βγόντζας, "εμφανίζεται ελάττωση της αυτοκτονικότητας στις γυναίκες και μάλλον ελάττωση στους νέους". Ευάλωτος πληθυσμός εμφανίζονται οι άνδρες μέσης ηλικίας. Ο κ. Βγόντζας επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των ψυχιατρικών δομών κυρίως στην ανατολική Κρήτη, και υπογράμμισε, ότι όσο και αν φαίνεται παράξενο, δεν συνδέονται άμεσα οι αυτοκτονίες με την την κρίση, αλλά οφείλονται και σε άλλα αίτια.

Σκοπός της ημερίδας, είναι, να αναζητηθούν λύσεις που θα συνδράμουν στη Πρόληψη, Διάγνωση και Στήριξη των ατόμων που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης αλλά και στην ευαισθητοποίηση του οικογενειακού και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντός τους, καθώς και η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για την στήριξη που μπορούν να τους παρέχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Παρατηρείται σύμφωνα με τον κ. Βγόντζα, μία μετάπτωση της αυτοκτονικότητας από τη Ανατολική Κρήτη στη Δυτική και επισημάνθηκε ότι οι υπηρεσίες της Ανατολικής Κρήτης θα πρέπει να βελτιωθούν.

Η αυτοκτονία είναι σύνθετο φαινόμενο και μπορεί να έχει πρόληψη αν ο θεσμός της οικογένειας, της εργασίας αλλά και το κράτος σαν κράτος, προλάβουν την απογοήτευση του υποψήφιου αυτόχειρα και το απονενοημένο διάβημα, σημείωσε ο κ. Γιώργος Νικολακάκης, καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και τόνισε πως υπάρχει συρίκνωση του κράτους πρόνοιας που δεν βοηθά καθόλου την κατάσταση αυτή. Η αυτοκτονία είναι και κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο, είπε,

Στην Ημερίδα συμμετείχαν Καθηγητές Πανεπιστημίου και εξειδικευμένοι Επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων που ανέλυσαν διεξοδικά το θέμα σε τρεις Συνεδρίες.

ekriti.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top