Select Menu

Σωσίβιο-μαμούθ στους εργολάβους!

Σύμφωνα με τον βουλευτή Ν.Νικολόπουλο συνεχίζονται τα προβλήματα που παρουσιάζει η σύμβαση της κοινοπραξίας «Μορέας», που έχει αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του οδικού άξονα «Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα», καθώς, ενστάσεις είχε εκφράσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σχετικά με το χρηματοοικονομικό μοντέλο και τις προβολές, όσον αφορά στις ροές, τα μελλοντικά έσοδα από διόδια κλπ. Μάλιστα, όπως μας είχαν πληροφορήσει οι γνωρίζοντες, το θέμα είχε απασχολήσει έντονα τις Βρυξέλλες αλλά και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Επί της ουσίας, η εν λόγω «παραχώρηση» της Πελοποννήσου, για την οποία έχει ολοκληρωθεί το 90% του έργου, έχει περιπέσει σε μεγάλη δίνη.

Επειδή, αποκαλύφθηκε πρόσφατα (κ. Κούτρας), ότι ούτε λίγο ούτε πολύ, οι τράπεζες ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις-εξασφαλίσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, προκειμένου να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του αυτοκινητόδρομου!

Είναι δυνατόν, σε μια ιδιωτική επιχείρηση, το επιχειρηματικό ρίσκο να το αναλαμβάνει ...το Δημόσιο;


Η ικανοποίηση των εργολαβικών απαιτήσεων

Έτσι, μετά τις συμπληρωματικές συμβάσεις, την πρόσθετη χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου στο πλαίσιο της συμφωνίας του κράτους με εργολάβους και τράπεζες για την επανεκκίνηση των οδικών έργων, μετά τις ρήτρες και τις αποζημιώσεις προς τους κατασκευαστές, και αυτή η κοινοπραξία, εν προκειμένω των Ελλάκτωρ, J&P ΑΒΑΞ, Intrakat, αναμένεται να λάβει extra bonus μέσω επιδότησης. Ικανοποιώντας έτσι μέρος των απαιτήσεων των εργολάβων που κατά κάποιες πηγές ίσως και να ήταν διπλάσιες από αυτές που φέρεται να εγκρίνει το υπ. Υποδομών.

Τώρα, ποιος ελέγχει τα διόδια, πόσο έχει μειωθεί ο κυκλοφοριακός φόρτος κ.λ.π. σε έναν αυτοκινητόδρομο που και αυτός είχε λάβει «κίτρινη κάρτα» από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (και κινδύνευε με αναστολή χρηματοδότησης) είναι άλλα ζητήματα προς διερεύνηση… 

Μια φορά, πάντως, φαίνεται ότι οι εργολάβοι και σε αυτήν την περίπτωση αποτελούν προτεραιότητα για το Δημόσιο, αν και ουδείς αμφιβάλλει ότι πρέπει να προωθηθούν οι απαραίτητες αναπτυξιακές υποδομές στη χώρα.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top