Select Menu


Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα (μάλλον βεβαιότητα) να αναβιώσει ο δικομματισμός!!!

Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με τις γνώμες ειδικών, από το γεγονός ότι τα δύο πρώτα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ) διατηρούν ασυνήθισταυψηλά ποσοστά, την ίδια στιγμή που εμφανίζεται μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων. Επιπλέον παρατηρείται μια συνεχής μείωση των μικρότερων κομμάτων. Η αναγωγή αυτού του μεγάλου ποσοστού των αναποφάσιστων, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία τους στο τέλος πηγαίνουν με το μέρος του αναμενόμενου νικητή, εύκολα στέλνει αυτή τη στιγμή τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από το 30%.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ανέκαθεν κάθε κοινωνία (ακόμα και η αρχαία δημοκρατική Αθήνα), εμφάνιζε και εμφανίζει, σχεδόν αυτοματοποιημένα, έναν εξουσιαστικό διπολισμό. Το πρόβλημα της υποχώρησης σήμερα διεθνώς, του μέχρι πρότινος παραδοσιακού διπολισμού (Αριστερά - Δεξιά), είναι όχι γιατί φταίει ο ίδιος ο διπολισμός, ως πολιτικοκοινωνικός εξουσιαστικός μηχανισμός, αλλά γιατί έχει καταρρεύσει το συγκεκριμένο πρόταγμά του και έτσι ο κόσμος βρίσκεται σε σύγχυση..

Σύντομα όμως θα βρεθεί καινούργιο πρόταγμα. Η πολιτική ζωή δεν ανέχεται κενά. Προς το παρόν εμείς οι Έλληνες πορευόμαστε σήμερα με το προσωρινό δίπολο "Μνημόνιο - Αντιμνημόνιο", αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι κάτι μόνιμο. Κάτι άλλο πιο μόνιμο θα εμφανιστεί.

Για τους πιο πάνω λόγους, στη ΝΔ επικρατεί αυτή τη στιγμή μεγάλος πανικός, όχι για το εάν θα χάσει το κόμμα την εξουσία (αυτό είναι δεδομένο), αλλά με ποιους όρους θα την χάσει. Όσο συνεχίζει να παραμένει στην εξουσία, κινδυνεύει να υποστεί αυτό που υπέστη το ΠΑΣΟΚ και έτσι τον δικό της αντίπαλο εξουσιαστικό πόλο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, που θα εξατμιστεί, να το καταλάβει κάποια άλλη πολιτική δύναμη.

Συγκρατείστε λοιπόν πως, αν η ΝΔ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει σύντομα κάποιο καλό πολιτικό χαρτί για να μείνει εκλογικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, θα προτιμήσει να πάει το συντομότερο σε εκλογές για να διατηρήσει δυνάμεις. Ακόμα και να μην θέλει ο κ. Σαμαράς (που δεν θέλει) να πάει σε εκλογές, θα τον αναγκάσουν τα πολιτικά τζάκια του κόμματος. Η επαφή του αύριο με την κ. Μέρκελ, θα κρίνει τα πάντα.

ΥΓ. Μόνος τρόπος για να σταματήσει από την αρχή η εμφάνιση ενός νέου δικομματισμού, είναι η ψήφιση της απλής αναλογικής, η οποία εμποδίζει τουλάχιστον τη δημιουργία ενός θεατρικού δικομματισμού. Θα το κάνουν άραγε;

Πέτρος Χασάπης

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top