Select Menu


Συμφωνούν σε άμεση λύση για το ελληνικό χρέος οι δανειστές, αλλά διαφωνούν για τον τρόπο. Οι τρεις άξονες διαπραγμάτευσης του ΔΝΤ και η ευρωπαϊκή πρόταση.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ από την Νέα Υόρκη, σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες μυστική διαπραγμάτευση ανάμεσα στο IMF (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές γίνονται χωρίς τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης .

Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις πλευρές που συγκροτούν την τρόικα των δανειστών της Ελλάδας διεξάγουν μια σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ τους προσπαθώντας να βρουν το μοντέλο μιας νέας περικοπής στο ελληνικό χρέος το οποίο από όλες τις πλευρές θεωρείται πλέον μη βιώσιμο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ΔΝΤ έχει κατέβει σε αυτό το στίβο της διαπραγμάτευσης με τρεις βασικούς άξονες.

Πρώτον, το IMF θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος ακόμα και σήμερα, και παρά τα όποια βήματα προόδου έχουν επιτευχθεί ως “μη βιώσιμο” για την ελληνική οικονομία. Οι κύκλοι του ΔΝΤ εκτιμούν ότι για να γίνει βιώσιμο πρέπει να επέλθει άμεσα ένα νέο κούρεμα της τάξης τουλάχιστον των 50 δις που θα περιορίσουν “εν μία νυκτί” το ελληνικό χρέος στα επίπεδα των 180 δις.

Δεύτερον, το ΔΝΤ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχει στηλώσει τα πόδια στις προτάσεις που έρχονται από κύκλους της Κομισιόν αλλά και της ΕΚΤ για πιθανή λύση χωρίς νέο κούρεμα του χρέους (πράγμα που θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απέναντι στα κοινοβούλιά τους), αλλά με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους για 50 χρόνια και παράλληλα μείωση του επιτοκίου σε επίπεδα του 1%.

Τρίτον, κύκλοι του IMF θεωρούν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξεικυβερνητικό κενό αυτή την περίοδο στην Ελλάδα και με βάση αυτή την εκτίμηση απεύχονται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι παρά τη διαφωνία τους με την πρόταση, που φέρεται να προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση (παράταση και μείωση επιτοκίου) ως λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, συνεχίζουν να περιβάλλουν με εμπιστοσύνη το σχήμα Σαμαρά-Βενιζέλου.

Σημειώνεται ότι ανάλογες θέσεις έχει κατά καιρούς εκφράσει σε συνεντεύξεις της η “σιδηρά κυρία” του ΔΝΤ γαλλίδα, Κριστίν Λαγκάρντ η οποία θεωρείται ότι ” υποκινεί “ αυτό το “bras de fer” με την άλλη “σιδηρά κυρία” της διεθνούς πολιτικής, τη γερμανίδα καγκεκλάριο, Άγκελα Μέρκελ.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η ηγεσία του ΔΝΤ έχει συναντηθεί και με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, κατά την τελευταία του επίσκεψη στη Νέα Υόρκη.

mlagananews

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top