Select Menu


Έτοιμο να στείλει όπλα στους Κούρδους του βορείου Ιράκ, δηλώνει τώρα το Βερολίνο, μπροστά στην απειλή των τζιχαντιστών. Μόλις πριν από μερικές ημέρες, η Γερμανία δήλωνε ότι δεσμεύεται από το νομοθετικό πλαίσιο και δεν θα στείλει όπλα στους πεσμεργκά. Ο Στάινμαγερ δήλωσε, πάντως, ότι θα προηγηθούν συνομιλίες με την κυβέρνηση του Ιράκ και ότι η χώρα θα επιδείξει «μετριοπάθεια».

Στρατιωτικός εξοπλισμός όπως κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα θα σταλούν άμεσα στο Ιράκ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο προτίθεται να στείλει και όπλα.

Η υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει τι είδους όπλα μπορεί να στείλει η Γερμανία και τι χρειάζονται οι Κούρδοι και τόνισε ότι η απόφαση θα ληφθεί σε μία εβδομάδα.

«Μπορούμε να φανταστούμε να παρέχουμε περαιτέρω εξοπλισμό, μεταξύ άλλων και όπλα. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Γαλλία έχουν αποφασίσει να στείλουν τέτοια είδη και είμαστε και εμείς έτοιμοι να κάνουμε το ίδιο» είπε ο Σταϊνμάγερ σε δημοσιογράφους.

Πρόκειται για εντυπωσιακή μεταστροφή της γερμανικής κυβέρνησης μπροστά στο χάος στο βόρειο Ιράκ. Μόλις πριν από μερικές ημέρες, ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, δήλωνε ότι ο νόμος περιλαμβάνει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές που ορίζουν ότι σε εμπόλεμες περιοχές η Γερμανία δεν επιτρέπεται να δίνει όπλα.

Πάντως, προκειμένου να προλάβει τυχόν αντιρρήσεις, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών έσπευσε την Τετάρτη να δηλώσει ότι το Βερολίνο γνωρίζει τους κινδύνους που σχετίζονται με την αποστολή όπλων στο Ιράκ και τόνισε ότι θα επιδείξει μετριοπάθεια.

Η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι στέλνει όπλα στους Κούρδους του βορείου Ιράκ, ενώ το ίδιο προτίθεται να κάνει και η Βρετανία.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε ότι το Λονδίνο επιθυμεί να βοηθήσει την ιρακινή κυβέρνηση να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος, αν και όπως είπε, η ιρακινή κυβέρνηση «έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν χρειάζεται και στην πραγματικότητα δεν θα καλωσόριζε δυτικές μπότες στο έδαφος».

Ωστόσο, ο Φίλιπ Χάμοντ πρόσθεσε ότι το Ιράκ επιθυμεί συστήματα παρακολούθησης και τεχνολογικό εξοπλισμό.

Ερωτηθείς εάν η Βρετανία θα έστελνε στρατιώτες στο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν ιρακινές δυνάμεις, ο Χάμοντ είπε: «Φυσικά, αυτό είναι κάτι που θα το σκεφτόμασταν».

Η εκπαίδευση δεν χρειάζεται να γίνει στο Ιράκ, είπε. «Το κάνουμε με τους Λίβυους, φέρνουμε εκατοντάδες λίβυους στρατιώτες εδώ και τους εκπαιδεύουμε σε κέντρα εκπαίδευσης στη Βρετανία, αλλά επίσης θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε να στείλουμε μικρό αριθμό εκπαιδευτών στην Βαγδάτη για παράδειγμα» τόνισε.

Εν τω μεταξύ, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι επισκέπτεται σήμερα, Τετάρτη, τη Βαγδάτη και το Ερμπίλ, καθώς και η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα αποστολής όπλων στους πεσμεργκά, τους κούρδους μαχητές.

geopolitics

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top